Barış Anneleri’nin talebi tecridin kaldırılması

img
AMED - Amed’te 1 Eylül mitingine katılan Barış Anneleri, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasıyla barış ve eşitliğin sağlanabileceğini vurguladı. 
 
Amed’te dün “Toplumsal barış için eşit ve özgür yaşam” şiarıyla gerçekleştirilen 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinginde, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit, savaş politikaları ve ekolojiye dönük saldırılar öne çıktı. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde gerçekleşen mitingde tecridin kaldırılması ve çatışmalı sürece son verilmesi çağrısı yapıldı. Mitinge katılan Barış Anneleri, tecridin kaldırılması halinde barışın sağlanabileceğini vurguladı. 
 
‘EŞİTLİK VE ÖZGÜRLÜK İSTİYORUZ’ 
 
Barış Anneleri’nden Nebiha Akay, çatışmalı sürecin son bulmasını istedi. Akay, “Ne Kürt annelerinin ne de Türk annelerinin canı yansın istiyoruz. Barış ve eşitlik istiyoruz. Çocuklarımıza, Kürdistan’ın doğasına ve bizlere dönük katliamları kınıyoruz. Dağlarımızı, ağaçlarımızı, doğamızı yakıyorlar. Ağaçlarımızın gölgesinde oturamıyoruz. Çocuklarımızı kimyasallarla öldürüyorlar” şeklinde konuştu. 
 
Abdullah Öcalan ile barışın gelebileceğini vurgulayan Akay, şunları söyledi: “Önderliğimize (Öcalan) uygulanan tecrit hepimize uygulanmış sayılır. Önderimiz üzerindeki tecrit kalkmadan, özgür olamayacağız. Önderimiz, çocuklarımız ve doğamız üzerindeki tecridi kınıyoruz. Anne olarak barış, eşitlik ve özgürlük istiyoruz.”
 
‘BARIŞ İÇİN BİRLEŞELİM’
 
1 Eylül’ün dünyada barışa, eşitliğe ve adalete vesile olmasını isteyen Barış Annesi Nuran Seçkin, tüm Kürt, Türk, Arap ve diğer halklardaki annelerin barış için birleşmesini istedi. Seçkin, “Artık yeter, savaş bitsin. Savaşla değil, barışla çözüm olur. Bütün dünya halklarına sesleniyoruz; bu savaşlara son verin” çağrısı yaptı. 
 
“Ne zamana kadar çocuklarımız ölecek?” diye soran Seçkin, “Kim olursa olsun biri öldüğü zaman bizim çocuğumuz ölmüş oluyor. Yeter artık, 40 yılı aşkın bir süredir bu savaş sürüyor. Sonucu oldu mu? Ne Kürtler biter, ne de Türk ve Araplar. Çözüm barış, barış, barış…” ifadelerini kullandı. 
 
‘ÖNDERLİK BARIŞIN ÖNCÜDÜR’
 
Şirnex’ın Silopiya (Silopi) ilçesinden mitinge katılan Barış Annesi Emine Alkış, barış için alanda olduklarını ifade etti. Alkış, “Bu akan kanın durdurulmasını istiyoruz. Biz çocuklarımızı özgür bir yaşam için büyüttük. Barışın davasını sürdürüyoruz. Önderlik barışın öncüsüdür. Bugün alanlara önderimiz ve barış için geldik. Bütün dünyadaki savaşlar son bulsun. Bizim topraklarımızda da savaş son bulsun. Barış ve özgürlük istiyoruz” diye kaydetti. 
 
Barış Annesi Ümmü Güler, “Artık Kürt anneleri ağlamasın, bu savaş bu topraklarda son bulsun. Barıştan başka bir şey istemiyoruz” çağrısı yaptı.  
 
‘TECRİT KALDIRILSIN’
 
Silopiya’dan gelen bir diğer Barış Annesi Asya Tokay ise, benzer taleplerle alanda olduklarını vurguladı. Tokay, şunları söyledi: “Akıtılan kana karşıyız.  Zulme karşıyız. Hiçbir annenin ciğeri yanmasın. Kendisine insan hakları savunucusuyum diyen bütün herkese çağrımızdır; bu dünyaya barış getirin. Önderliğimiz üzerindeki tecridi kaldırın.”