Tutukluya yazdığı kitaplar verilmiyor

img
SÊRT - Tutuklu yazar Rizgar Turhan’ın kaleme aldığı “Dilopek Ji Ava Jînê” ve “Cangoriyên Mişarê” adlı kitaplar kendisine verilmiyor. 
 
Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerine yenileri ekleniyor. 1995 yılından bu yana tutuklu olan yazar Rizgar Turhan’ın, cezaevinde kaleme aldığı kitapları kendisine verilmiyor. Ailesi, Turhan’ın “Cangoriyên Mişarê” ile “Dilopek Ji Ava Jînê” adlı kitaplarının kendisine verilmek üzere göndermesine rağmen idare tarafından verilmediğini öğrendi. 8 Eylül’de açık görüş için cezaevine giden ailesine kitaplarını soran Turhan,  birinin 3 yıl önce, diğerinin ise 2 ay önce gönderildiği bilgisini aldı. Turhan, bunun üzerine kitapların kendisine verilmediği bilgisini paylaştı. Cezaevi idaresi ile görüşen Turhan’ın ailesine, kitapların verilmediğine dair gerekçe gösterilmedi. 
 
İHLALLER BİTMİYOR 
 
Rızgar Turhan’ın annesi Şehriban Turhan, Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklulara yönelik her dönem kötü muamele ve hak ihlallerinin yaşandığını söyledi. Oğlu Turhan ve arkadaşlarının cezaevinin keyfi uygulamalarına karşı daha önce açlık grevine girdiğini hatırlatan Turhan, “25 Mayıs 2022’de cezaevi idaresinin kişisel eşyalara el koyması, infaz yakma, tek kişilik hücrelere koyulma ve ayakta sayım gibi uygulamalarına karşı açlık grevine girmişlerdi. Grevin 30’uncu gününde cezaevi müdürü ile görüşen tutsaklar, tek kişilik hücrelerden koğuşlara geçme ve diğer talepleri kabul edilince grevi sonlandırdılar. Ancak cezaevi yönetimi daha sonra yine ihlallerine devam etti” dedi.
 
KEYFİ UYGULAMALAR
 
Turhan’ın cezaevinde kaleme aldığı kitaplarının kendisine verilmediğini kaydeden anne Turhan, konuya dair görüştükleri cezaevi yönetiminin kendilerine bilgi vermediğini söyledi. Cezaevinde yaşanan zulmün sona ermesi çağrısında bulunan Turhan, “Bu cezaevi baskı ve zulmün aşa çıktığı bir yer. Hiçbir şekilde yasaları kabul etmiyorlar. Kendi yasalarına karşı geliyorlar. Bu hukuksuzluk son bulsun. Biri 3 yıl, diğeri ise 2 ay önce gönderilen kitaplar oğluma verilmiyor. Kendi kitabı verilmiyor. Kitap hakkında ne toplatma ne de bir dava var. Keyfi bir şekilde verilmiyor” diye konuştu.
 
TURHAN’IN KİTAPLARI 
 
Turhan’a verilmeyen kitaplardan “Dilopek Ji Ava Jînê” kitabı Aryen Yayınları’ndan, “Cangoriyên Mişarê” isimli anı kitabı ise Aram Yayınları’ndan çıktı. 
 
 
MA / Fethi Balaman