Dengbêj Evi’ni devretme kararına karşı dava

img
ŞIRNEX - Cizîr Belediyesi Eşbaşkanları ve meclis üyeleri, kayyımın Dengbêj Evi’ni İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devretme kararına karşı İdare Mahkemesi’nde dava açtı. 
 
Şirnex’in Cizîr (Cizre) Belediyesi bünyesinde bulunan Dengêj Evi, Cizîr Belediyesine kayyım olarak atanan ilçe Kaymakamı Nazlı Demir tarafından 4 Eylül’de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devredildi. Devir işlemine birçok kesimden tepki gelirken, Şirnex Barosu geçtiğimiz günlerde bu kararın durdurulması için dava açmıştı. 
 
İTİRAZ DİLEKÇESİ SUNDULAR 
 
Şırnak Barosu’ndan sonra yerlerine kayyım atanan Cizîr Belediye eşbaşkanları Berivan Kutlu ve Mehmet Zırığ ile 16 belediye meclis üyesi, Dengbêj Evi’nin devredilme kararının iptali için Mardin Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne 11 sayfalık dilekçe sunarak dava açtı. 
 
Dilekçede, “… Kamu yararı ihlal edilerek vatandaşın en temel hakkı olan kültür ve tarihi eser niteliğinde olan yapıdan yararlanma hakkı ortadan kaldırılarak kentin simgesi olan bir yapının devredilmesine karar verilmiştir. Dolayısıyla açılan davanın, bu özelliği itibarıyla genel kamu yararı bulunduğunda duraksama bulunmamaktadır. Bu nedenle, genel kamu yararını gözetmekle yükümlü olan ve dava konusu işlemi yapmak için bizzat kendilerinin karar almada yer alması gereken encümenlerin, dava konusu düzenlemesinde, dava açma ehliyeti bulunmakta olup, esasının incelenmesi suretiyle bir karar verilmesi gerekmektedir” denildi.