İHD Hüseyin Taşkaya’nın akıbetini sordu

img
HABER MERKEZİ - İHD, Cumartesi Anneleri ile dayanışma eylemlerinde 30 yıl önce gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Hüseyin Taşkaya’nın akıbetini sordu. 
 
İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) Cumartesi Anneleri ile dayanışmak için yaptığı basın açıklamaları bu hafta da devam etti. İHD öncülüğünde yapılan açıklamalarda 6 Aralık 1993 yılında Riha’nın Sêwreg (Siverek) ilçesinde gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Hüseyin Taşkaya’nın akıbeti soruldu. 
 
RIHA 
 
İHD Riha Şubesi, dernek binasında açıklama yaptı. Açıklamaya Hüseyin Taşkaya’nın ailesi ve hak savunucuları katıldı. Açıklamada konuşan İHD Riha Şube Yöneticisi İsmail Bülbül, devletin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra kendisinden 30 yıldır haber alınamayan Taşkaya’nın akıbetini sorarak, “42 yaşında ve 4 çocuk babası olan Taşkaya, asker, polis ve Bucak aşireti mensuplarından oluşan 30 araçlık bir konvoyla ilçeye bağlı Bağlar Mahallesi’ndeki evinden alındı. Taşkaya’nın gözaltına alınmasını engellemek isteyen akrabaları ağır biçimde darp edildi. Taşkaya askeri araca bindirilerek götürüldü. Ailesi Taşkaya’yı sormak için jandarmaya, emniyete, savcılığa, valiliğe başvurdu. Ancak tüm girişimleri sonuçsuz kaldı. Taşkaya’dan bir daha haber alınamadı" ifadelerini kullandı. 
 
Bülbül, "Hüseyin Taşkaya’nın akıbeti karanlıkta bırakıldı. Hüseyin Taşkaya’nın akıbetini açığa çıkartacak ve faillerin yargılanmalarını sağlayacak etkinlikte bir soruşturma ve kovuşturma yapma yükümlülüğünüzü yerine getirin. Kaç yıl geçerse geçsin Hüseyin Taşkaya için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.
 
MERSİN 
 
İHD, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Mersin Şubeleri, Özgür Çocuk Parkı’nda yaptıkları açıklama ile Cumartesi Anneleri’ne destek verdi. Çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin destek verdiği açıklamada, “Cumartesi Anneleri yanlız değildir” pankartı açıldı. Açıklamada ilk olarak konuşan İHD Mersin üyesi Hakkı Demir, TTB Merkez Konseyi üyelerinin görevden alma kararının hukuksuz olduğunu belirterek, hem sağlık hem de insan hakları savunucusu olan TTB’nin yanında olduklarını vurguladı. TTB’nin, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kimyasal silah kullandığı yönündeki iddiaların araştırılması talebinde bulunduğunu ifade eden Demir, bugün bu kararın bu doğrultuda alındığını da hatırlattı. Demir’in konuşmasının ardından ÖHD üyesi Özgür Çağlar basın metnini okudu. 
 
ADANA 
 
İHD Adana Şubesi, şube binalarında yaptıkları basın açıklaması ile Cumartesi Anneleri’ne destek verdi. "Hakikat ve adalet arayışının mekanı, Galatasaray Meydanı Cumartesi Annelerinindir" pankartının açıldığı açıklamaya çok sayıda insan hakları savunucusu katıldı. Açıklamada ortak basın metnini İHD Adana Adana Şube Başkanı Avukat Yakup Ataş okudu. 
 
İZMİR 
 
İHD İzmir Şubesi de Konak Eski Sümerbank önünde bir araya geldi. Açıklamaya sivil toplum örgütü, siyasi parti temsilciler ve HEDEP İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk destek verdi. Açıklamada, "Kayıplar belli failler nerede" ve "Kayıplar vicdandır, sahip çık" pankartları açıldı. Açıklamanın Kürtçesini İHD İzmir Şubesi Eş Başkanı Zilan Gümüş, Türkçesini İHD İzmir Şubesi Eş Başkanı Ali Aydın okudu.
 
Açıklama oturma eyleminin ardından son buldu. 
 
WAN
 
İHD Wan Şubesi, dernek binalarının önünde gerçekleştirilen açıklamada, “İnsan hakları savunucuları susturulamaz” pankartını açtı. Basın metnini İHD Şube Eşbaşkanı Fırat Durmaz okudu. Devletin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra varlığı inkar edilen ve kendilerinden bir daha haber alınamayan insanların sesi olmaya devam edeceklerini ifade eden Durmaz, insan hakları savunucuları olarak, kayıpların bulunması ve adaletin sağlanması için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
 
ANKARA 
 
İHD Ankara Şube, dernek binasında basın toplantısı düzenledi.  Salonda “Galatasaray Meydanı Cumartesi Annelerindir” pankartı açılırken, açıklamayı İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Aslı Saraç okudu.