İzmir Kadın Platformu: Makbule Özer için verilen karar geri alınsın

img
İZMİR – Makbule Özer’in yeniden tutuklanmasına karar verilmesini protesto eden kadınlar, kararın geri alınması gerektiğini söyleyerek, “Tüm hak savunucularının bu ihlale dur demek için harekete geçmelerini talep ediyoruz” dedi. 
 
İzmir Kadın Platformu, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) 81 yaşındaki Makbule Özer ile ilgili “cezaevinde kalabilir” raporu üzerinde yeniden tutuklanmasına dönük kararı protesto etti. Sevinç Pastanesi önünde bir araya gelen kadınlar, basın açıklaması yaptı. Açıklamaya İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi ve Hasta Mahpuslar Platformu’nun Kadın Komisyonlarının yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcisi  katıldı. “Makbule Özer İçin Adalet” yazılı pankartın taşındığı açıklamayı  kadınlar adına Ruken Emektar, yaptı.
 
‘ATK’YE DAHİ TEKERLEKLİ SANDALYEYLE GİTTİ’
 
Özer’in yargılanma ve tutuklanma sürecini hatırlatan  Emektar, kendisine hastalıkları nedeniyle cezaevinde kalamayacağına dair bağımsız uzman raporlarının verdiğini ifade etti. Özer’in hayatını tek başına idame ettiremeyeceğini ve ATK’ye dahi tekerlekli sandalye ile götürüldüğünü belirten Emektar, “Hak ihlallerinin yoğun olduğu, mahpusların sağlık hakkı başta olmak üzere hiçbir hakkına erişemediği, mahpusların rehabilite edilmediği aksine hapishaneye konulduktan sonra hastalıklarının daha da ilerlediği R tipi hapishanelerinden birine gönderilmesi Özer’in en başta yaşam hakkının riske atıldığı açıkça görülmektedir. Yaşam hakkı, bütün hak ve özgürlüklerin temelini oluşturması bakımından belirleyici nitelik taşımaktadır. İnsan haklarının ilki olan yaşam hakkı ve bu hakka saygı, bütün diğer hakların gerçekleşebilmesi için vazgeçilmez temeli oluşturmaktadır. Bireyin diğer bütün haklarını ve özgürlüklerini kullanabilmesi yaşama hakkının sağlanmasına bağlıdır” dedi.
 
HAREKETE GEÇME ÇAĞRISI
 
Yaşananların hukuka ve vicdana aykırı olduğuna değinen Emektar, “Makbule Özer, pazartesi günü hapishaneye girecektir. Bir an önce bu hukuksuzluğa dur denilmelidir. Makbule Özer hakkında verilen bu karardan dönülmesi ve hasta mahpusların bir an önce serbest bırakılması konusunda yetkili makamlara çağrıda bulunuyoruz. Tüm hak savunucularının bu ihlale dur demek için harekete geçmelerini talep ediyoruz. Hapishanelerdeki ölümleri durdurun, hasta mahpusları derhal serbest bırakın” çağrısı yaptı.
 
Açıklama, “Makbule Özer tutuklanamaz”, “Jin jiyan azadî”, “Kadın tutsaklar onurumuzdur” ve “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz” sloganları ile son buldu.