Tutsak İnedi: Kürtçe dinlediğimizde müdahale ediliyor

img

ŞIRNEX - Afyonkarahisar T Tipi Cezaevi'ndeki tutsak Celal İnedi, "Kürtçe dinlediğimiz için radyomuza müdahale ediliyor. Kürtçe mektuplarımıza el konuluyor" dedi. 

Şirnex'ın Cizîr (Cizre) ilçesinde 2015 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasağında gözaltına alındıktan sonra “örgüt üyesi olmak" ve “ülkenin birliğini ve bütünlüğünü bozmak" iddialarıyla tutuklanan Celal İnedi, 9 yıldır cezaevinde. Afyonkarahisar Bolvadin T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan İnedi, ailesiyle yaptığı haftalık telefon görüşmesinde yaşadıkları hak ihlallerini anlattı. 
 
'TUTUKLULAR TEKLİ HÜCRELERE KONULUYOR' 
 
Açlık grevine giren tutsakların tek kişilik hücrelere konulduğunu aktaran İnedi, "Burada çok fazla sorun var. Herhangi bir aktiviteye izin vermiyorlar. Ağır tecrit altındayız. Amaç irademizi kırmak ve arkadaşlarımızla iletişimimizi koparmaktır" dedi. 
 
İnedi, şu ihlalleri sıraladı: "Birkaç gün önce radyomuza, ‘Kürtçe şarkı dinliyorsunuz, Kürtçe şarkıları açmayın’ diyerek müdahale ettiler. Bu durumdan şikayetçi olduk. Bu dilimize yapılan bir saldırıdır. Bize 'Kürtçe şarkı ve Kürtçe haber dinlemeyin' diyorlar. Yemekler bazı günler kötü oluyor. Çok sayıda hasta tutuklu var. Yanımızda bulunan Azad ve Cevat arkadaşlar hasta. Ayrıca bazı arkadaşlarımızın cezası bitmesine rağmen bırakılmıyor. Cevat'ın 2 yıldır cezası uzatılıyor. Cezaları uzatma nedenleri de 'aktivitelere katılmama” olarak gösteriliyor. Ancak hiçbir aktivite yok. Futboldan başka bir aktivite yok. Hasta tutukluları tedavi etmiyorlar. Hastaneye götürdüklerinde ‘ağzını aç’ diyerek ağız içi aramayı dayatıyorlar. Gönderdiğimiz ve bize gelen Kürtçe mektuplara el konuluyor. Yine gerekçe olarak 'tercüman yok, o yüzden vermiyoruz’ iddiasında bulunuyorlar.” 
 
DİRENİŞ ÇAĞRISI
 
İnedi, yaşadıkları sorunların Kürt sorununun çözümsüzlüğüyle bağlantılı olduğunu vurguladı. İnedi, "Tecrit kalkana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Kürt sorunu çözülene kadar da durmayacağız. Kimse bizim irademizi kıramaz. Kürtler özgürleşmeden Türkiye halkı özgür olmayacaktır" dedi.