Roboskî’yle yüzleşme olmadan demokrasi mümkün değil

img
ANKARA- Roboskî İçin Adalet Girişimi Roboskî Katliamı’nın 147’nci ayında bir kez daha Roboskî için adalet talebinde bulunarak, “Yüzleşme olmadan demokrasi mümkün değildir” diye belirtti. 
 
Şirnex’ın Qileban (Uludere) ilçesine bağlı Roboskî köyünde 28 Aralık 2011 yılında 19’u çocuk 34 kişi, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçakları ile bombalanarak katledilmesinin üzerinde 147 ay geçti. 
 
Her ayın 28’inde bir araya gelerek katliama dikkati çeken Roboskî İçin Adalet Girişimi, katliamın 147’nci haftasında da bir kez daha Roboski için adalet istedi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binası önüne gelen inisiyatif üyeleri, burada basın açıklaması gerçekleştirdi. Alanda “Roboskî bir daha asla” pankartı” açılırken, açıklama metnini Roboskî için Adalet Girişimi Üyesi Tanju Gündüzalp yaptı. 
Açıklamaya aralarında İHD Eş Genel Başkanı Hüseyin Küçük Balaban’ında bulunduğu birçok kurum ve dernek üye ve temsilcisi katıldı. 
 
‘DEMOKRASİNİN YOLU ROBOSKÎ İÇİN ADALETTİR’
 
Roboskî’de geçim kaynakları sınır ticareti olan 19’u çocuk 34 sivil yurttaşın TSK tarafından atılan dört bomba ile katledildiğini hatırlatan Gündüzalp, “Roboskî Katliamı 90’larda, kendi köylerinde işkenceye uğrayıp oradan göç ederek güneye geçmiş akrabalarıyla alışverişle geçimini sağlayan insanlarımızı katleden vicdansızlığın sembolü ve devlet dersinde bir katliamdır. Sınırlara karşı çıkmanın, barışın, demokrasinin yolu Roboski için Adaet’tir” dedi. 
 
‘YÜZLEŞME OLMADAN DEMOKRASİ MÜMKÜN DEĞİLDİR’
 
Gündüzalp, şöyle devam etti: “Gazze’ye gözümüzü kapatır, Filistin’e kulağımızı tıkar, Halepçe’yi duymazdan gelir, Roboski’de adaletin peşini bırakırsak, savaşlar ve iktidarlar insanlık suçu işlemeye devam edecektir. Hak ve özgürlükleri korumak asıl sorumluluğunuz olmak zorundadır. Yüzleşme olmadan, barış köprüleri kurulmadan demokrasi de mümkün değildir.  Roboski Katliamının sorumlularının açığa çıkarılması, yargılanması ve gereken cezalara çarptırılması bu ülkedeki tüm yaşam hakkı ihlalleri için hayati önemdedir. Unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız.”