Wan’a gönderilen mülteciler Antalya GGM’deki şiddeti anlattı

img
WAN- Antalya GGM’de işkence edilen ve ardından Wan’a sevk edilen 15 mülteci, uğradıkları hak ihlallerini anlattı. 
 
Antalya Döşemealtı Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) yaşadıkları işkenceyi Adalet Bakanlığı’na ileten 6’sı kadın, 9'u erkek 15 kişi, 4 gün önce Van Geri Gönderme Merkezi’ne sevk edildi. İranlı Omid Eshaghi’nin de aralarında bulunduğu mülteciler; ağır hastaların sağlık hizmetlerine erişemediği, çocuk ya da yetişkin hiç kimsenin hastaneye sevk edilmediği, merkez görevlilerinin ve güvenliklerin kendilerine hakaret ettiği, şiddet uyguladığı ancak hastaneye gidemedikleri için darp raporu alamadıkları, tehdit edildiklerini ifade etmişti. 
 
‘İŞKENCEYE MARUZ KALDIK’
 
Wan’a getirilen mülteciler Av. Jiyan Özkaplan aracılığıyla şu mesajı paylaştı: “Bizim yanımızda Afgan uyruklu yaşı küçük hasta biri vardı onu tedavi etmedikleri için güvenlikle tartıştık. Güvenlik görevlileri bize sinkaflı küfürler edince ben de karşı çıktım ve 5 güvenlik görevlisi beni alıp bir odaya götürüp dövdüler. Karnımda izler vardı ama geçti. Bana ‘seni beyaz odaya alacağız, seni deport edeceğiz’ tehditlerini savurdular. Bunun üzerine benim arkadaşlarım bu halimi görünce toplu dilekçe verdik ardından bu protestomuzdan sonra hepimizi Wan’a gönderdiler.”
 
Özkaplan, yaptıkları görüşmelere ilişkin bir rapor hazırlayacaklarını ve gelecek hafta içerisinde detayla bilgilendirme yapacaklarını aktardı. 
 
Wan’ın Artemêt ilçesine bağlı Kurubaş GGM’de tutulan mültecilerin akıbetinin ne olacağı ise bilinmiyor.