Efrîn davasında 6 siyasetçiye beraat

img
ANKARA - Türkiye’nin Efrîn’e dönük saldırılarına tepki gösterdikleri için yargılanan siyasetçilerden 6’sı  hakkında beraat kararı verildi.  
 
Türkiye’nin, 2018 yılında Kuzey ve Doğu Suriye’nin Efrîn kentine dönük gerçekleştirdiği saldırılara yaptıkları basın açıklamasıyla tepki gösterdikleri için haklarında dava açılan 7 siyasetçinin 14’üncü duruşması Ankara 29’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dönemin Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü ve Barış Akademisyeni Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkanvekili Fadime Çelebi, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Ahmet Kaya, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eşbaşkanları Naci Sönmez ve Özlem Eylem Tuncaeli ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Hacer Özdemir’in de aralarında bulunduğu 12 siyasetçi hakkında açıklamadan dolayı “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” ile “Örgüt propagandası yapma” iddialarından iddianame hazırlandı. 5 siyasetçinin dosyası daha önce tefrik edilirken, 7 siyasetçi ile ilgili bu duruşmada karar çıktı. 
 
6 SİYASETÇİ HAKKINDA BERAAT 
 
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmaya, akademisyen Onur Hamzaoğlu ve dönemin SYKP Eş Genel Başkanı Ahmet Kaya ile avukatların bir kısmı katıldı. İddia makamının, siyasetçiler hakkında daha önce atılı suçlamalardan ceza talep ettiği esas hakkındaki görüşünü tekrarlamasının ardından siyasetçilerin savunmaları alındı. Sonrasında kararını açıklayan mahkeme heyeti, siyasetçi Mehmet Arslan’ın dosyasını tefrik, 6 siyasetçi hakkında ise beraat kararı verdi.
 
DAVANIN GEÇMİŞİ
 
Türkiye’nin Efrîn’e dönük saldırılarına karşı Ankara'da yapılan basın açıklaması gerekçe gösterilerek, 11 isim hakkında "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla soruşturma açıldı. Yürütülen soruşturma kapsamında da 9 Şubat 2018’de yapılan ev baskınlarında Fadime Çelebi ve Onur Hamzaoğlu gözaltına alındı, 17 Şubat’ta çıkarıldıkları nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.
 
Tamamlanan soruşturma kapsamında; Hamzaoğlu ve Çelebi’nin yanı sıra dönemin Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanları Ahmet Kaya ve Tülay Hatimoğulları, HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan ile DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hacer Özdemir, Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) Eş Sözcüsü Kezban Konukçu Kok, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eşbaşkanları Naci Sönmez ve Özlem Eylem Tuncaeli, Devrimci Parti Genel Başkanı Musa Piroğlu hakkında hazırlandı.
 
İddianamede, suçlama konusu yapılan “Afrin halkının yanındayız” başlıklı basın metninde yer alan “Afrin Suriye sınırı içinde Rojava’nın bir parçasıdır”, “Nereden atıldığı belli olmayan roketler”, “Afrini işgal girişimine son verilsin” ifadeleri için “Türkiye Cumhuriyeti’ni alenen suçlayıcı nitelikte olduğu”, “Zeytin Dalı operasyonunu itibarsızlaştırma amacı taşıdığı”,  “PKK/KCK’ye destek verildiği”, “Halkın kin ve düşmanlığa tahrik edildiği” şeklinde değerlendirildi. Kovuşturma aşamasında Tülay Hatimoğulları, Serpil Kemalbay, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Kezban Konukçu Kok ve Musa Piroğlu’nun dosyasının tefrikine karar verildi.
 
İddianameyi kabul eden Ankara 29’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde 21 Temmuz 2018 tarihinde görülen duruşmada, tutuklu iki isim tahliye edildi. Bu kapsamda yargılama, 7 siyasetçi açısından karara bağlanmış oldu.