Kayyım nöbetleri: Toplumsal direniş olmazsa bu ateş herkesin evine düşecek

MERSİN/ İSTANBUL – Mersin’deki kayyım nöbetinde tutsakların çizdiği karikatürler sergilenirken, İstanbul’daki nöbette de “Kayyıma toplumsal bir direnişle karşılık verilmediği sürece bu ateş herkesin evine düşecektir” mesajı öne çıktı. 
 
Colemêrg Belediyesi’ne 3 Haziran’da kayyım atanması ve seçilen eşbaşkan Mehmet Sıddık Akış’ın tutuklanması sonrası başlatılan nöbet eylemleri sürüyor.  İstanbul ve Mersin’de sürdürülen nöbetlerde, “Kayyım halkın iradesine gasptır” denilerek buna karşı mücadelenin süreceği vurgulandı. 
 
İSTANBUL 
 
İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçlerinin Beyoğlu'nda bulunan Şişhane Meydanı’nda başlattığı nöbet eylemi 45’inci  gününde devam etti. "Kayyım defol" tişörtlerinin giyildiği eylemde, “Taksim Hakkari bizim, 1 Mayıs’a özgürlük, kayyım defol” pankartı açıldı. Çok sayıda yurttaşın katılım sağladığı eylemde, Kürtçe Türkçe şarkılar çalındı. Alkışlar ve zılgıtların eksik olmadığı eylemde, katılımcılar halaya durdu. Eylemde, “Kayyım gidecek, biz kalacağız”, “Direne direne kazanacağız”, “Bijî berxwedana zîndanan”, “Kahrolsun faşizm”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Diren Hakkari İstanbul seninle” sloganları atıldı.
 
 
Nöbette konuşan Mezopotamya Taraftarlar Derneği’nden Muhammet Aslan, “Direnmediğimiz ve mücadele etmediğimiz sürece kayyım atamaları devam edecek. Nasıl ki,  90’lı yıllarda boyun eğmeyen atalarımız varsa şimdi de biz onların evlatları olarak boyun eğmeyeceğiz. Kayyıma toplumsal bir direnişle karşılık verilmediği sürece bu ateş herkesin evine düşecektir” dedi.  
 
‘ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ’
 
DEM Parti Bakırköy önceki dönem ilçe Eşbaşkanı Fethiye Kızmaz ise “Dünyada eşi benzeri bulunmayan kayyım politikaları sadece Kürt halkına uygulanıyor. Kayyımlar yıllar boyunca belediyelerimizi borç batağına sokmuş, halkımıza gün yüzü göstermemiştir. Halkımızın gücüyle bu faşizan uygulamaların üstesinden geleceğiz. Tüm gücümüzle meydanlarda olacağız. Kayyım gidecek biz kalacağız” ifadelerini kullandı. 
 
MERSİN
 
Mersin Akdeniz Belediyesi önünde haftada bir gün gerçekleştirilen nöbet eylemi sürüyor. Nöbete birçok siyasi parti, sendika temsilcisi ve çok sayıda yurttaş katıldı. “Kayyım halkın iradesine gasptır. Demokrasiye vurulmuş darbedir” pankartının açıldığı eylemde sık sık, “Bijî berxwedana Colemêrg'ê” sloganı atıldı.
 
 
TUTSAKLARIN KARİKATÜRLERİ SERGİLENDİ
 
Nöbet, Adil Okay’ın organize ettiği “Duvarları delen çizgiler” adlı siyasi tutsakların karikatürlerini içeren sergi ile başladı. Kayyım uygulamasının irade gaspı olduğunu belirten Okay, “Bu uygulama demokrasiye vurulmuş bir darbedir. Bugün burada demokrasi mücadelesine katkı sunmak için buluştuk. Kayyıma karşı ses vermek için buluştuk. Biz de Görülmüştür Kolektifi olarak cezaevinde 'Kayyıma hayır' diyen, 'Sansüre hayır' diyen politik tutsaklarla birlikte çalışarak bir sergi hazırladık. Bu insanların sizin için hapiste olduğunu düşünün ve ‘Bir adres de siz alın, bir mektup da siz yazın’ diyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Nöbet eylemi, sanatçı Serdar Keskin’in seslendirdiği şarkılarla devam ediyor.