Ümitcan Uygun'un tahliyesine tepki: Erkekliği suç çetesi gibi örgütlüyorlar

  • kadın
  • 16:25 18 Temmuz 2021
  • |
img
 
ANKARA - Ümitcan Uygun’un tahliyesine tepki gösteren Aleyna Çakır’ın ağabeyi Himmet Esen, “Türkiye’de adalet yok” dedi. Kadın Dayanışma Ağı üyesi Buse Uçer ise AKP-MHP iktidarının ayakta kalmak için erkekliği bir suç çetesi gibi örgütlediğini söyledi.
 
Ankara’nın Keçiören ilçesinde 3 Haziran 2020’de evinde ölü olarak bulunan Aleyna Çakır olarak tanınan Sema Esen’in ölümünün baş şüphelisi olan Ümitcan Uygun, “uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanmak ve kullanılmasını alenen özendirmek” suçundan 10 Ocak’ta tutuklandı. Uygun’un 6 ay tutukluluğunun ardından 16 Temmuz’da tahliye edilmesi kamuoyunda tepkilere neden oldu. 
 
Canlı yayında Çakır'a şiddet uyguladığı anlara ait görüntülerinin ortaya çıkması ve Çakır’ın ölümünden sorumlu tutan ailesinin tüm başvurularına rağmen Uygun, uyuşturucudan tutuklandı. 
 
Ümitcan Uygun’un tahliyesiyle ilgili Mezopotamya Ajansı’na konuşan Aleyna Çakır’ın ağabeyi Himmet Esen, “Türkiye’de adalet diye bir şey yok” derken, Kadın Dayanışma Ağı üyesi Buse Eker ise AKP-MHP iktidarının ayakta kalmak için “erkekliği” bir suç gibi örgütlediğini belirtti.
 
TUTUKLANMADI 
 
Himmet Esen, Uygun’un Çakır’ın faili olduğuna dair birçok delil olmasına rağmen tutuklanmadığını ifade ederek, “Uyuşturucudan dava açıldı, süreç çabuk ilerledi ve hemen tutuklandı. Hatta serbest bile bırakıldı. Fakat birçok delil olmasına rağmen ‘öldürme’ suçundan hakkında işlem bile yapılmadı. Henüz savcı da konuyla ilgili iddianame hazırlamadı. Bu süreç neden ilerlemiyor artık aklımız almıyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz, zaten diyecek de neyimiz kaldı? Bir kadını öldürmüş olan bu erkek şuanda dışarıda geziyor” diye konuştu.  
 
KAÇ KADIN DAHA ÖLECEK?
 
“Türkiye’de adalet diye bir şey yok” diyen Esen, adaletin özellikle kadınlara ve çocuklara karşı işlemediğini söyledi. Esen, “AKP-MHP iktidarı başta olduğu sürece bu cezasızlık politikaları ve adaletsizlik devam edecek” dedi. Kardeşinin ölümüyle ilgili iddianamenin bir an önce hazırlanması gerektiğinin altını çizen Esen, “Daha ne kadar bekleyeceğiz? Kaç kadın daha ölecek?” sözleriyle isyan etti. 
 
ERKEKLİK ÖRGÜTLENİYOR 
 
Kadın Dayanışma Ağı üyesi Buse Uçer ise Uygun’un tahliyesinin şaşırtıcı olmadığını belirterek, “İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasından kısa bir süre sonra böyle bir tahliyenin gerçekleşmesi, AKP iktidarının erkekliği bir suç çetesi gibi örgütlediğini gösteriyor. Bu ülkedeki mafya iktidarın faili meçhulleri olmayacağız” şeklinde konuştu. 
 
“Süleyman Soylu’nun faille adı geçtiği için ortalık durulsun diye bir süre tutuklu kalmasına karar verildi” diyen Uçer, Uygun’un tutuklanmasını ve tahliyesinin danışıklı bir dövüş olduğunu kaydetti.
 
‘SUÇ ÇETESİ’
 
Uygun başta olmak üzere bütün kadın katliamlarının failleri tutuklanana kadar mücadeleye devam edeceklerini dile getiren Uçer, “Bir faşizm kuruldu ve bu faşizmin harcı erkek şiddeti, kadın düşmanlığı oldu. AKP bu harçla iktidarını korumaya çalışıyor. Biz kadınlar aslında şu anda diktatörün yıkılışına şahit oluyoruz. Yıkılırken tabii ki etrafındaki bir sürü şeyi beraberinde şiddetle götürecek. Kadın düşmanlığının dozunu da arttırması normal. Şu anda toplumsal muhalefetin en güçlü tarafı kadınlar. AKP-MHP iktidarı da bunun farkında. Kadın hareketi şu anda hem meşru hem de militan bir hareket. Bu nedenle ilk saldırdığı yer kadınlar. Bunu yaparken de erkekliği suç çetesi olarak kullanarak yapıyor. Fakat kadınlar bir adım bile geri atmıyor” ifadelerini kullandı.