Mor Dayanışma’dan ‘Geçinemiyoruz’ eylemi

img
İZMİR - Mor Dayanışma, ekonomik kriz ve hayat pahalılığına dikkat çekerek, “geçinemiyoruz” dedi. 
 
Mor Dayanışma, ekonomik kriz ve hayat pahalılığına ilişkin İzmir Alsancak’ta açıklama yaptı. “Ekonomi değil zamlar uçuşta, geçinemiyoruz” pankartı açılırken, alana “Eşit, güvenceli iş, insanca yaşam istiyoruz”, “Cengiz, Kolin, Limak, Kalyon ve Manyok zenginleşirken biz geçinemiyoruz”, “Temel ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz” dövizleri ve boş poşetler bırakıldı. 
 
İstanbul, Ankara, İzmir gibi kentlerde geçen yıla oranla kiralara yüzde 52 zam geldiğini belirten Mor Dayanışma Üyesi Deniz Uslu, “Son 3 senede konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 122 zam, temel gıdalara yüzde 79, her ay kullanmak zorunda olduğumuz hijyenik ped ve tampon gibi ürünlerde yüzde 18 KDV alınıyor. Ocak ve Temmuz arasında doğalgaza yüzde 17 zam yapıldı. 4 kişilik evde aylık gıda harcaması 2 bin 926 TL tutarken, asgari ücret 2 bin 825 TL’dir” diye belirtti.
 
KADIN İŞŞİZLİK ORANI: YÜZDE 40
 
Cengiz, Limak, Kolin, Makyolu gibi şirketlerin vergi borcunun silindiğini ifade eden Uslu, “Devlet zenginleşmelerine sebep olsun işçinin emekçi daha maaşını alırken yüzde 17’si ile sadece temel ihtiyaçlarını karşılarken bile her aldığını yüzde 18’i vergiye kesilsin. Faturaları, okul harç ve aidatlarını, market kasasında temel ihtiyaçlarımızı, barınacağımız evin kirasını ödeyemiyoruz. Kadın işsizlik oranı yüzde 40’a yükselmiş, geleceğinden ümitsiz kadınların oranı yüzde 171 artmış. Bu ülkedeki işsizlik kadınlar yüzünden, onlar çalışmasa işsizlik olmaz demeye utanmıyorsunuz. Yalanlara karnımız tok ama milyonlarca kadın açlık sınırında, işsiz, güvencesiz. ‘Çocuklarım aç, işsizim’ diyenler ise ya hain ya terörist ilan ediliyor” dedi.
 
Uslu, mahalle, fabrika ve evdeki kadınlara örgütlenme çağrısı yaparak, krizin faturasını, krizi yaratanların ödemesi gerektiğini söyledi.