İstismar faillerinin korunması protesto edildi

img

VAN- Van’da bir araya gelen kadınlar, cinsel istismar faillerinin korunmasını protesto ederek, “Hiçbir şiddet ve istismar olayına sessiz kalmayacağız” dedi.

Van Merkez’de bir araya gelen kadınlar, uzman çavuş Talip K.’nin, lise öğrencisi iki kız çocuğuna şiddet uygulaması ve cinsel saldırıda bulunması ile Başkale'de 6 yaşındaki çocuğa tecavüz girişiminde bulunmak suçundan tutuklanan Yavuz K.’nin 29 gün sonra tahliye edilmesini yaptıkları basın açıklaması ile protesto etti. KESK Kadın Meclisi, Özgür Kadın Hareketi(TJA), Van Kadın Platformu ve Halkların Demokratik Partisi(HDP) Kadın Meclisi üyelerinin katıldığı basın açıklaması KESK Van Şube binasında yapıldı.

Kadınlar adına açıklamayı Eğitim Sen Şube Eşbaşkanı Hülya Atlı yaptı.

‘AKP TEDBİRLERİ UYGULAMIYOR’

Türkiye’nim çocuk haklarına dair uluslararası antlaşmaları imzalayan taraf devletler arasında olduğuna dikkat çeken Atlı, AKP iktidarının imzaladığı hukuki antlaşma yükümlülüklerini ve gerekli tedbirleri uygulama noktasından çok uzak bir tutum sergilediğini söyledi. Atlı, “Kısa bir süre önce Başkale ilçesinde okulda temizlik personeli olan Y.K’nin çocuğa yönelik sistematik cinsel istismar iddiası gündeme gelmiş ve hemen akabinde oluşan tepkiler ile Başkale İlçe Kaymakamlığı olay ile ilgili bir açıklama yayınlayarak bu durumu bir iddia olmanın ötesine taşımıştı. Basına yansıyan bu durum ile ilgili aileye ilçenin bazı aşiretlerinin olayı kapatması için yapılan baskının da söz konusu olduğu iddiaları da gündeme gelmişti. Sosyal medyada verilen tepki sonrasında açıklama yapmaları, daha öncesinde tepkisiz kalmaları ise çocuğa yönelik bu suçun örtbas edilmek mi isteniyor sorusunu akıllara getirmişti. Nitekim bugün aldığımız bir haber failin serbest bırakıldığını öğrenmiş bulunmaktayız. Bu olayın etkileri devam ederken basında, merkez okullardan birinde 62 yaşındaki erkek öğretmenin üç çocuğa yönelik cinsel saldırı iddiaları yer almıştır. Yine Cizre’de bir lisede 40’ı aşkın çocuğa cinsel istismarda bulunan müdür yardımcısı B. E. Tutuksuz yargılandığını, görevden alınmadığını ve başka bir yerde göreve devam ettirildiğini bir kez daha hatırlatalım” diye konuştu.

‘FAİLLERİ TANIYORUZ'

Batman’da cinsel saldırıda bulunduğu İpek Er’in ölümüne sebep olan uzman çavuş Musa Orhan’ın serbest bırakılması olayını hatırlatan Atlı, Hakkari, Çukurca ve Yüksekova, Şırnak Uludere merkez ve köylerinde başını korucuların çektiği, asker, uzman çavuş, polis ve bazı resmi görevli şahısların içinde olduğu tecavüz, fuhuş ve şantaj çetesinin ortaya çıktığını söyledi. Son dönemlerde kentlerde yaşanan ve failleri asker, polis ile korucuların olduğu taciz, tecavüz ve cinsel saldırılara bir yenisinin daha eklendiğini ifade eden Atlı, korunan failleri tanıdıklarını belirtti.

‘SALDIRILAR KARŞISINDA ASLA SUSMAYACAĞIZ’

Kadını ve çocuğu koruyamayan devletin, cezasızlık politikaları ile olayın faillerini korumaya, yeni faillerin ortaya çıkmasına neden olduğunu vurgulayan Atlı, her geçen gün çocuğa ve kadına yönelik cinsel, fiziksel ve ruhsal saldırıları normalleştirmeye çalışıldığını belirtti. “Çocuklara yönelik cinsel istismarın affı olmaz!” diyen Atlı, kadına ve çocuğa yönelik şiddetin politik olduğunu ve faillerinin tanındığını söyledi.  Atlı, “İstanbul Sözleşmesi’ni bir gecede fesheden iktidar, kadını ve çocuğu korumakta sınıfta kalmıştır. Sözleşme uygulanmadığı için kadına ve çocuğa yönelik şiddet her geçen gün daha da artmıştır. Biz kadınlar bu şiddet ve saldırılar karşısında asla susmayacağız. İlimizde ve ülkemizde yaşanan hiçbir şiddet ve istismar olayına sessiz kalmayacağız. İstanbul Sözleşmesi’nden asla vazgeçmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nin 5'inci maddesi ile devlete yükümlülükler yüklediğini de bir kez daha hatırlatalım. 6284 Sayılı kanunun etkin bir biçimde uygulanması için mücadele edeceğiz.  Kadınları ve çocukları bu kirli anlayışa asla terk etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.