Siyasi tutuklunun tahliyesine adli tutuklunun dosyası engel oldu

img

ANKARA - Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Hanım Yıldırım ve Jiyan Ateş, kurula çıkmadıkları gerekçesiyle, Rojdan Erez ise dosyası cinayetten hüküm giymiş adli bir tutuklunun dosyasıyla karıştırılarak tahliyesi engellendi.  

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde, tutulan Jiyan Ateş, Hanım Yıldırım ve Rojdan Erez, hükümleri bitmesine rağmen “Cezaevi Gözlem Kurulu” kararı nedeniyle tahliye edilmedi. “Örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuklu bulunan Ateş ve Yıldırım, “Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu”na çıkmayı reddettikleri gerekçesiyle, “Örgüt üyeliği” nden tutuklu Erez ise başka bir adli tutukluya ait suç istinadı gösterilerek tahliye edilmedi. Erez, “eşini öldürdüğü” ve “öldürdüğü kişinin yakınlarına tehdit oluşturduğu” gerekçesiyle tahliye edilmedi.
 
SAVCILIKTAN ‘İYİ HALİ OLMADIĞI’ RAPORU
 
Cezası biterek 25 Kasım’da koşullu salıverilmesi gereken Yıldırım için İdare ve Gözlem Kurulu’nun tahliye edilmemesine dair sunduğu gerekçeli kararda, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kararına atıfta bulunuldu. Kararda, “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Taşra İlamat Masası’nın 22.10.2021 tarih ve 2021/7-9984 sayılı yazısı ile; hükümlü hakkında iyi halli olmadığına dair değerlendirme raporu ve infaz dosyasının yazı ekinde gönderildiği belirtilerek, hükümlünün 25.10.2021 tarihinden geçerli olmak üzere şartla tahliye olmayacağına dair karar verilmesi talep edilmiştir” ifadeleri yer aldı. 
 
AÇLIK GREVİ GEREKÇE YAPILDI
 
Kararda, Yıldırım’ın kaldırılmamış disiplin cezasının bulunmadığı, ancak disiplin kurulu kararınca verilmiş olan ve kesinleşmemiş disiplin cezasının bulunduğu belirtilerek, “Hükümlünün infaz süresi içerisinde tutum ve davranışları ile kendisiyle aynı suç grubundan olan tutuklu ve hükümlülerle örgütsel davranış içinde bulunduğu, barındırıldığı süre içerisinde slogan atmak, marş söylemek, açlık grevi yapmak gibi örgütsel tutum ve davranışlar sergilediği” ifadelerine yer verildi. 
 
BİREYSEL GÖRÜŞMEYE KATILMAMAK 
 
Kararda, Yıldırım’ın koşullu salıverilmesiyle ilgili olarak doldurulması gereken gözlem değerlendirme formu için kendisine bilgi verilmek suretiyle bireysel görüşme yapılmak istendiği, ancak Yıldırım’ın görüşmeyi kabul etmediği için hakkında bir değerlendirme yapılamadığı kaydedilerek, “Kurumda kaldığı sürece hakkında birçok kez tutanak tutulduğu ve disiplin işlemi başlatıldığı, almış olduğu disiplin cezalarına rağmen hükümlüde olumlu yönde gelişme olmadığının değerlendirildiği, hükümlünün kuruma gelmiş olduğu tarihten bugüne bireysel görüşmelere katılmak istememiş olmasından dolayı salıverme sonrası planları ve gelişim motivasyonuna yönelik bir değerlendirme yapılmadığı” kaydedildi.   
 
Kurul kararında, Yıldırım’ın koşullu salıverilmesinin uygun olmadığını ileri sürülerek, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı talebinin kabul edildiğin ifade ederek 6 ay sonra yeniden değerlendirileceği kararı verdi.
 
CEZAEVİ BİLGİ VERMEDİ
 
Jiyan Ateş’in de tahliyesi benzer gerekçelerle 6 ay uzatıldı. Kurul’un kararına ilişkin bilgi almak için cezaevi idaresini arayan ablası Pınar Ateş, kendilerine bilgi verilmediğini belirtti. Ateş,“Öncesinde kardeşim bana Kürtçe şarkı söyleyip halay çektikleri için haklarında soruşturma başlatıldığını ve disiplin cezası verildiğini söylemişti. Gerekçesini bilmiyoruz ama tahliyesi 6 ay uzadı” dedi. 
 
BAŞKA TUTUKLUNUN DOSYASI GEREKÇE GÖSTERİLDİ
 
Yaklaşık 6 yıl önce tutuklanan ve “örgüt üyesi” olduğu iddiasıyla ceza alan ve 5 yıl 8 ay cezaevinde kalan Erez de hükmü bitmesine rağmen cezaevi idaresi tarafından tahliye edilmedi. Erez için kurul tarafından hazırlanan gerekçeli kararda, adli bir tutuklunun suç istinatları gerekçe gösterilerek “eşi kasten öldürmek, gasp” gibi suçları işlediği ve tahliye edilmesi halinde “öldürdüğü erkeğin aile ve yakınları yönünden güvenlik tehdidi oluşturduğu” belirtildi.
 
‘CEZASI BİTEN İÇERİDE TUTULAMAZ’
 
Karara tepki gösteren Erez’in annesi Nüsbet Erez, tahliye günü  “Tahliyesine günler kala cezaevini arayıp bilgi almaya çalıştık. Ancak bizi günlerce ‘Haber vereceğiz, henüz dosyası gelmedi, birazdan arayın’ gibi gerekçelerle oyaladılar. Cezası biten kimseyi orada tutmaya hakları yok. Biz de Rojdan tahliye olacak diye cezaevi kapısına gittik akşama kadar oradaydık. Mesai saatinden sonra 17.00’de kızıma tebligat göndermişler. Biz aradığımızda ise bize henüz bir bilgi olmadığını yarın aramamızı söylediler” şeklinde konuştu.
 
TAHLİYE GÜNÜ KARAR VERİLDİ
 
Erez ile yaptıkları telefon görüşmesiyle tahliye edilmeme gerekçesini öğrenebildiklerini belirten anne Erez, “Tahliye olacağı gün eline bir kağıt tutuşturmuşlar ve eşini öldürüp 10 yıldır içerde olan bir kadının gerekçesini Rojdan’a getirmişler. Rojdan, ‘Başkasının gerekçesiyle içerde tutuluyorum. Adli bir kadının gerekçesi bana geldi. Ben de bir şey anlamadım ama tahliyemi 6 ay uzattılar’ dedi. Kızım cezası bittiği halde günlerdir cezaevinde tutuluyor. Karara itiraz edeceğiz” şeklinde konuştu.
 
MA / Zemo Ağgöz