‘Bir saç teli için bile mücadele etmeye değer’

  • kadın
  • 09:04 4 Kasım 2021
  • |
img

ŞIRNAK - 178 gün süren mücadelenin sonunda 450 gram kalmış kızının cenazesini alan anne Emine Balur, “Çocuğumun bir saçının teli bile olsaydı, almadan durmazdım” dedi. 

Mardin'in Nusaybin ilçesinde bulunan Bagok Dağı kırsalında 7-8 Mayıs tarihleri arasında HPG’liler ile operasyona çıkan asker arasında çıkan çatışmada hayatını kaybeden YJA STAR'lı Hediye Balur'un (Slav Ronahî), cenazesi ailesi tarafından 178 gün sonra alınarak defnedildi. 
 
Aile cenazelerini alabilmek için yaptığı başvuru sırasında, kızlarından geriye sadece 450 gram kaldığını öğrendi. 
 
Aile, DNA’nın eşleşmesi sonucu çocuklarına ait olan vücut parçasını defnetmek istedi. Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunan aileye olumlu cevap verilmedi. Aileye, cenazenin Adli Tıp Kurumu'na (ATK) gönderileceği ve gelecek sonuca göre savcılığın karar vereceği bildirildi. Ancak, cenaze Eylül ayı sonlarında “kimsesizler mezarlığına” defnedildi. 
 
Ailenin uzun uğraşları sonucu Balur’un cenazesi Mardin'de bulunan "kimsesizler" mezarlığından alınarak Şırnak'ın İdil ilçesine getirilerek burada defnedildi. 
 
BİR SAÇ TELİ MÜCADELE İÇİN YETERLİ 
 
Daha önce defalarca Mardin Savcılığına başvurduklarını ve her seferinde, "Cenazeniz ATK’de, sonuçlar gelmedi" şeklinde cevap aldıklarını belirten anne Emine Balur, bir süre sonra kızının cenazesinin kimsesizler mezarlığına defnedildiğini öğrendiğini söyledi. Cenazenin akıbeti için kendilerine bilgi verilmediğini kaydeden anne Balur, verdikleri ısrarlı mücadele sonucunda cenazelerini alabildiklerini ifade etti. "Çocuğumun bir saçının teli bile olsaydı almadan durmazdım" diyen anne Balur, "Bir saç teli bile için mücadele etmeye değer. Bütün annelerin bunu yapması gerekiyor. Keşke analar incinmeseydi ve keşke bizim çocuklarımız hayatını kaybeden son kişiler olsaydı ama maalesef değil” dedi.
 
SAVCI: CENAZESİNİ ALAMAYAN ANNELER VAR 
 
Kızının cenazesi için savcılıkla yaptığı bir görüşmeden söz eden anne Balur, “Savcı, ‘Şükret, cenazesini alamayan anneler var’ dedi. Mardin'de son zamanlarda kadınlara ait cenazeler verilmiyor. Bu bilinçli bir politikadır. Kadınlardan korktukları için mi, yoksa kadınların onların karşısında savaşmasından dolayı mı bilemiyorum ama kadın cenazelerine yönelik böyle bir politika var" diye konuştu.
 
'BAŞIMIZ DİK'
 
Cenazelerini kimsesizler mezarlığından alıp memleketlerine döndükleri zaman mezarlık girişinde polislerin kendilerine engel çıkardığını, bazı yakınlarını mezarlığın içine almadığını ve slogan attıkları zaman cenazeyi defnettirmeyecekleri yönünde tehdit edildiklerini kaydeden anne Balur, "Sonunda kızımı arkadaşlarının yanına defnettik. Nerde olduğunu biliyoruz. 7 aydır çektiğimiz işkence bitti. Şuan huzurluyum. Sanki kızım evine gelmiş gibi. Kızım inandığı şey için mücadele etti. Bu uğurda yaşamını yitirdi. Onun için başımız diktir" ifadelerini kullandı.
 
MA / Ömer Akın