Savaşa tanık anneler: Öcalan özgür olmalı

  • kadın
  • 09:01 12 Kasım 2021
  • |
img

VAN - Van Barış Anneleri Meclisi üyeleri, yıllarca savaşa tanık olduklarını belirterek, barış için PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgür olması gerektiğini söyledi. 

Barışı simgeleyen beyaz tülbentleriyle savaşa karşı duran Barış Anneleri Meclisi, bölgede tırmandırdığı savaşa ve hak ihlallerine karşı mücadele ediyor. AKP-MHP ittifakının derinleştirdiği savaşın sonlandırılması gerektiğini söyleyen Barış Anneleri, ekonomik krizden, askeri, siyasi, sosyal tüm alanlarda yaşanan kaosun temelinde, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin yattığını belirtti. 
 
SAVAŞLA NEREYE KADAR 
 
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinden 1996’da savaş nedeniyle Van’a göç etmek zorunda bırakılan Xecê Akdoğan (48), savaşın yıkıcılığını başta kendisi olmak üzere tüm aile bireylerinin de hissettiğini belirtti. 90’lı yıllarda şahit olduğu baskıların artarak devam ettiğini ifade eden Akdoğan, devletin baskı politikalarına karşı durmak için Barış Anneleri Meclisi’nde yer aldığını ifade etti. Akdoğan, “Adımlarımızın barışa vesile olması için mecliste yer aldım. Hiçbir annenin kan akmasından yana olacağını düşünmüyorum. Bunun için mücadele edeceğiz. Çünkü hala savaş devam ediyor. Yürütülen bu savaşı lanetliyorum. Bu savaşı nereye kadar sürdürecekler?” diye sordu. 
 
ÖCALAN’IN ROLÜ 
 
Öcalan’ın da “onurlu bir barışı” savunduğunu dile getiren Akdoğan, taleplerinin aynı olduğunu belirtti. Öcalan üzerindeki tecridin son bulması gerektiğini vurgulayan Akdoğan, “Öcalan olmadan çözüm olmayacağını herkes biliyor” dedi.  
 
Meclis’te yer alan bir diğer anne Perişan Aslan (64), devlet baskısı nedeniyle 90’lı yıllarda Şırnak’tan Van’a göç etmek zorunda kaldı. Özgürlük ve barış için mücadele ettiğini dile getiren Aslan, “Evlerimiz yakıldı, bizleri yerimizden ettiler. Yıllardır zulüm görüyoruz. Buna karşı beyaz tülbentlerimizle mücadele ediyoruz. Ben savaşa ve ölüme karşı 19 yıldır bir kadın ve anne olarak barış mücadelesi veriyorum” dedi. “Annelerin omuzuna yüklediği yük çok ağır” diyen Aslan, her şeye rağmen bu yükü taşıyacaklarını belirtti. 
 
KİMYASAL SİLAHA KARŞI SESSİZLİK 
 
Polis şiddeti, gözaltı, tutuklama gibi birçok baskıya rağmen inandıkları değerlerden vazgeçmediklerini söyleyen Aslan, “Yıllardır yürütülen bir savaş var. Savaşlarda kimyasal silah kullanıldığı söyleniyor. Bu gün hayvan hakları, çevre hakları için mücadele edenler oluyor ama bu kimyasal silah kullanımına karşı kimse ses çıkarmıyor” şeklinde tepki gösterdi.   
 
BARIŞIN ANAHTARI 
 
Öcalan üzerinde sürdürülen tecrit politikasının barışın önünde en büyük engel olduğuna dikkat çeken Aslan, “Barışın anahtarı Öcalan’ın elindedir” dedi.  Öcalan’ın yasal haklarının olduğunu belirten Aslan, biran önce özgür olması gerektiğini ifade etti. 
 
MA / Dindar Karataş