'Münevver'in ölümü intihar değil cinayettir'

  • kadın
  • 20:05 13 Kasım 2021
  • |
img
İSTANBUL - Şüpheli şekilde yaşamını yitiren Münevver Akyol için Okmeydan’da yapılan açıklamada, Akyol’un intiharının üstünün kapatılmasına izin vermeyeceklerini belirtti.
 
Okmeydanlı Kadınlar 9 Kasım günü evli olduğu erkek tarafından sistematik şiddete maruz kalması sonucu şüpheli şekilde yaşamanı yitiren Münevver Akyol için, “İntihar değil cinayet, Münevver İçin Adalet!” şiarıyla Okmeydanı Mahmut Şevket Paşa Sağlık Ocağı önünde açıklama yaptı. “İntihar değil cinayet Münevver için adalet” pankartının açıldığı açıklamada  ‘Jin  jiyan azadi’, ‘Erkek adalet değil gerçek adalet’ ve ‘Kadın cinayetleri politiktir’ sloganları atıldı. Basın açıklamasını kadınlar adına Gamze  Abay okudu.
 
‘KABUL ETMİYORUZ’
 
Atike Eski, Çilem Doğan’a verilen cezayı kabul etmediklerini belirterek, “Bu ceza hepimize verilmiştir. Çilem’e, Nevin’e özgürlük istiyoruz. Erkek devletine güvenmiyoruz. Kadın katliamlarına karşı 25 Kasım’da da Taksim Tüneldeyiz orada da İstanbul Sözleşmesi biziz, İstanbul sözleşmesi yaşatır demeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
 
İNTİHAR DEĞİL CİNAYET
 
Kadınlardan Gamze Abay ise, “Münevver çocuk yaşta evlendirilmiş evliliği boyunca da sistematik şiddete uğraşmış. Evli olduğu erkeğe karşı aldığı uzaklaştırma kararları bir işe yaramamış evli olduğu erkek tehditlerine ve şiddetlerine devam etmiştir. Münevverin ölümü cinayettir. Münevver ne ilk ne de sondur” dedi. 
 
İstanbul Sözleşmesi kaldırıldığından beri kadın katliamlarında ciddi bir oranda artışın olduğunu ifade eden Gamze, “Şiddete uğradığı için karakola giden kadınlar sözleşmenin kaldırıldığı gerekçesiyle evlerine geri gönderiliyor. Bizler bu şiddetlerin münferit olmadığını biliyoruz. Bu cinayetlerin sorumlusu erkek devlettir. Katillere ceza verilmemesi sonucunda her gün yeni bir kadın cinayeti haberiyle uyanıyoruz. Bizler patriarkaya karşı birbirimizi her yerde savunacağız. Yalnız, çaresiz değiliz buradayız. Hayatımıza, haklarımıza sahip çıkıyoruz. Münevver’in ölümünün intihar diye kapatılmasına izin vermeyeceğiz. Okmeydanlı kadınlar olarak sürecin takipçisiyiz. İstanbul Sözleşmesi biziz” şeklinde konuştu.