Mersin ve Urfa'da 25 Kasım etkinliklerinin startı verildi

  • kadın
  • 16:05 14 Kasım 2021
  • |
img
MERSİN / URFA - TJA ve HDP Kadın Meclisi, 25 Kasım dolayısıyla Mersin ve Urfa'da düzenleyecekleri eylem ve etkinliklerin startını verdi. 
 
Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azadi-TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Kadın Meclisi, 25 Kasım dolayısıyla kentte gerçekleştirilecek eylem ve etkinliklerin startını verdi. Barış Parkı’nda yapılan açıklamada, “Erkek-devlet şiddetine, savaşa, yoksulluğa karşı her yerdeyiz” ve “Savaşa şiddete yoksulluğa karşı kadın özgürlük zamanı” pankartlarının yanı sıra HDP İzmir İl Örgütü binasına yönelik silahlı saldırıda katledilen Deniz Poyraz’ın fotoğrafları taşındı.  
 
Sık sık “Jin jiyan azadi” ve “Yaşasın kadın mücadelesi” sloganlarının atıldığı açıklamada konuşan Mersin İl Eşbaşkanı Gülbahar Şöfer, “Kadınların yurtsuz, değersiz, sözsüz ve eylemsiz bırakıldığı hiçbir ideoloji, aile ya da inancın toplumda karşılığı olmamalıdır. Bu yüzden mücadele ediyoruz” dedi.
 
İKTİDARIN KADIN KORKUSU
 
Kadın düşmanı politikaların kapitalist modernite temelinde ittifaklar kurduğunu belirten Şöfer, “Dünyanın her yerinde kadınlara karşı ilan edilmemiş bir savaş yürütülüyor. Stratejik yaklaşılıyor. Ataerkil sistemin ilk fetih alanı olan kadın bedeni ve dünyasına yönelik saldırılar cins kırımıyla yaşamın her alanında sürdürülüyor. Buna karşı da kimlik bilinciyle mücadele ediliyor” ifadelerini kullandı.
 
Kadına yönelik şiddet ve katliamların yanı sıra baskı, gözaltı ve tutuklamalara da değinen Şöfer, kadını emeğinden ve toplumsallığından koparmak için bu politikaların yürütüldüğünün altını çizdi. Özsavunmanın erkek egemen tarafından “tehlike” olarak görüldüğüne vurgu yapan Şöfer, “Kadını, tüm yaşam alanlarında savunmasız bırakmak istemeleri; kadın özgürlüğü yeni bir yaşamın, alternatif bir sistemin kodlarını içinde taşıyor olmasıdır. Devletli sistem bunun farkında olduğu için kadın mücadelesini boğmak ve boğamadığı  yerde kendi sınırları içinde tutmak için her şeyi yapıyor. Ayşe Gökkan’ın yeni ahlaki politik yaşamı inşa mücadelesinin erkek-devlet aklı tarafından cezalandırılması, erkek yargının kadın mücadelesine olan korkusunun örneğidir” diye belirtti. 
 
Yeni yaşamı kadın mücadelesinin inşa edeceğini belirten Şöfer, her zaman olduğu gibi sokaklarda ve alanlarda mücadeleyi büyüteceklerini ve yeni yaşamı inşa edeceklerini vurguladı.
 
Açıklama, alkış ve zılgıtlar eşliğinde son buldu.
 
URFA 
 
TJA, Urfa’daki programın startını ise Fırat Nehri kenarında düzenlediği etkinlikle verdi. Merkez Karaköprü ilçesine bağlı Gazbey (Gazibey) kırsal mahallesinde düzenlenen etkinliğe, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, HDP Urfa Kadın Meclisi ve çok sayıda TJA aktivisti katıldı. 
 
Kadınların mor kurdeleden barış zinciri oluşturduğu etkinlikte konuşan HDP’li vekil Ayşe Sürücü, 25 Kasım’ın kadınlar için önemine vurgu yaparak, Urfalı kadınlar olarak savaşa, şiddete, yoksulluğa karşı seslerini yükselttiklerini söyledi. Türkiye’de kadınların yok sayıldığını ve şiddete maruz kaldığını ifade eden Sürücü, “Kadınlar her gün öldürülüyor. Bir gecede bir erkeğin sözü ile İstanbul Sözleşmesi iptal edildi. Kadınlar savunmasız bırakıldı. Kadınlar her gün gözaltına alınıyor ve tutuklanıyor. Kadın örgütlerine karşı baskılar aralıksız sürüyor” ifadelerini kullandı. 
 
 Tutuklu TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan’ın 30 yıl hapis cezasına çaptırıldığını hatırlatan Sürücü, “O ceza biz kadınalar açısında yok hükmündedir. O cezayı kabul etmiyoruz. Sistem tutuklama ve gözaltılarla kadınların sesini kesmek istiyor. Kadınların haklarını talep etmelerini istemiyorlar. Kendilerince ‘makul’ kadınlar yaratmak istiyorlar. Ancak şu iyi bilinsin; İstanbul Sözleşmesi uygulanana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Sonuna kadar kadın haklarını savunmak için alanlarda olacağız. Kadınlar hiçbir zaman baş eğmez” diye belirtti. 
 
Konuşmaların ardından mor balonların uçurulduğu etkinlik, “Jin Jîyan azadî” sloganı ve zılgıtlarla son buldu.