Barış Anneleri'nden tecride karşı yürüyüş

  • kadın
  • 15:57 18 Kasım 2021
  • |
img

İSTANBUL - Savaş ve tecride karşı yürüyüş düzenleyen Barış Anneleri İnisiyatifi, şiddet ve kaosun nedeninin iktidarın yürüttüğü kirli savaş politikaları olduğunu söyledi. 

İstanbul Barış Anneleri İnisiyatifi, "Anneler savaşa ve şiddete karşı barışı ve özgürlüğü istiyor" sloganıyla Küçükçkemece Kanarya Mahallesi'nde  bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) ilçe temsilciliği önünde bir araya geldi. Barış annelerinin eylemine, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinen Azad -TJA), HDP Küçükçekmece İlçe Eşbaşkanı Gülsüm Öztürk ve çok sayıda kadın katıldı. 
Kadınlar, polisin engelleme girişimlerine rağmen temsilcilik önünden Küçükçekmece gölüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş esnasında "Girtina girtiyen nexweş ne heqi ye", “Ne şer u tundi aşiti u azadi", "Dayik lı diji şer Berxwedane mezin dike", "Tecrit ser kur dike", dövizlerini taşıyan kadınlar, "Kadınlar savaş istemiyor," "Anneyiz barıştan yanayız", "Jin Jiyan Azadi" sloganları atarak zılgıt çekti. 
 
‘KATLİAMLARIN NEDENİ İKTİDAR’
 
Yürüyüşün ardından Barış Anneleri adına Bedia Gökgüz, açıklama yaptı. Son günlerde Türkiye’nin kimyasal silah kullandığı yönündeki iddiaları da hatırlatan Gökgüz, tecride ve savaşa karşı barışı savunmak için bira araya geldiklerini belirtti. Kadına yönelik şiddeti de kabul etmediklerini dile getiren Gökgüz, “Bu katliamların nedeni iktidarın savaş politikalarıdır. Biz kadınlar bu politikaları kınıyoruz” dedi.
 
‘SAVAŞ İSTEMİYORUZ’
 
 Gökgüz, şunları söyledi: “Ülkedeki şiddet ve kaosun nedeni yürütülen kirli savaştır. Bu kirli savaşın neden ise bu sistem ve iktidardır. Bu sistem bitmeden kadına yönelik şiddete bitmez. İktidar her gün camilerde imamlara, televizyonlarda  erkeklere teslim olması için vaaz verdiriyor. ‘Evinizden çıkmayın, erkeklerin sözünden çıkmayın’ telkinleri yapılıyor. Bu kirli ve eril dili bıraksınlar. Bu şiddet sarmalının en büyük nedeni kirli savaştır. Eğer savaş biterse şiddette biter. Biz artık savaş istemiyoruz. Bir yürüyüş gerçekleştirdik peşimize bir ordu taktılar yeter. Biz anneyiz, siz bizim beyaz tülbendimizden mi korkuyorsunuz? Yeter." 
 
Kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne ilişkin de çağrıda bulundu.