İzmir’de 25 Kasım programı Deniz Poyraz’a atfedildi

  • kadın
  • 20:03 19 Kasım 2021
  • |
img

İZMİR – HDP İzmir Kadın Meclisi, il saldırısında katledilen Deniz Poyraz’a atfettikleri 25 Kasım programının startını verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, “Erkek-devlet şiddetine, savaşa, yoksulluğa karşı her yerdeyiz” şiarıyla 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında yapacakları etkinlikleri HDP İzmir İl binasına yönelik saldırıda katledilen Deniz Poyraz’a atfetti. Kadın Meclisi, 25 Kasım programlarının startını İzmir Alsancak’ta bulunan ÖSYM önünde yaptıkları basın açıklamasıyla verdi. Açıklamada “Deniz Poyraz İsyanımızdır” ve “Erkek-devlet şiddetine, savaşa, yoksulluğa karşı her yerdeyiz” yazılı pankart açılırken, kadınlar sık sık “Deniz Poyraz ölümsüzdür”, “Tutsak kadınlar onurumuzdur”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak”, “Jin jiyan azadi”, “Erkek vuruyor, devlet koruyor” sloganları attı.

Açıklamada HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ile Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz söz aldı. Açıklamaya Özgür Kadın Hareketi (TJA), İzmir Barış Anneleri İnisiyatifi, bölge illerinden ve kentteki farklı kadın örgütleri de destek verdi.

25 KASIM DENİZ’İN ANISIYLA BAŞLADI

Açıklamada ilk olarak konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Türkiye’de kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığını ve erkek egemen kapitalist sistemin kadın düşmanı politikaları sebebiyle kadınların sömürüldüğünü ve katledildiğini dile getirdi. Kemalbay, “25 Kasım’ı Deniz Poyraz’ın anısıyla başlatıyor ve bu haftayı ona atfediyoruz. Bu mücadeleyi eşit özgür oluncaya, yaşam haklarını kazanıncaya kadar sürdüreceğiz” dedi.

‘YOLUMUZ DENİZLERE ÇIKAR’

Kemalbay’ın ardından konuşan HDP Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse de “Bizim yolumuz Denizlere çıkar” diyerek, çağlardan beri erkek devletin, kadınları şiddetle, hileyle alt konuma itmek için ellerinden geleni yaptığını söyledi. Köse, “Biz kadınlar, her türlü hilenize karşı, sizin bize yasakladığınız zamanlarınıza mekanlarınıza her şeyinize elimiz değecek ve erkek şiddeti son bulana kadar kadınlar mücadeleyi devam ettirecek” diye konuştu.

‘KADINLARIN KATLEDİLMESİNE ONAY VERİLİYOR’

Köse’nin ardından konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, il binalarında katledilen Deniz Poyraz’ı anarak, İzmir’de gündüz vakti il binası kapısında onlarca polis varken katilin içerde yarım saatten fazla kaldığını ve Deniz Poyraz’a işkence ederek katlettiğini belirtti. Beştaş, “Bu devlet kadınların katledilmesine zaten onay veriyor. Bu iktidar yaptıklarıyla ve söyledikleriyle kadın cinayetlerine fırsat veriyor. Onur Gencer’e ‘ismin nedir abicim’ diyen polis memurundan biliyoruz. Gencer’e ‘abicim’ diyen memur halen görevde. Kapıda bu katliamın yaşanmasına göz yuman memurlar hakkında ise hala soruşturma açılmadı. Onur Gencer adlı katil günlerce Valiliğin tesislerinde konaklamış. Cinayet gününden bir gün önce emniyeti neden aradı? Neden 27 kez emniyetle iletişime geçildi? Bu katliamın arkasında kimler var, neden araştırılmıyor?” diye sordu.

İKTİDARIN POLİTİKASI KADINLARI ÖLDÜRÜYOR

Beştaş, binlerce kadının erkek-devlet şiddetiyle katledilmeye devam ettiğini kaydetti. İktidarın kadın düşmanı politikalarından asla vazgeçmediğine dikkat çeken Beştaş, “Biz kadınlar her gün ölüyoruz. Sokak ortasından Başak Cengiz savunmasız bir şekilde katledildi. Yine iki gün önce Batman’da Sultan Karabulut ablasının eşi tarafından katledildi. İpek Er’ler, Şebnem Şirin’ler ve daha binlerce kadın erkek-devlet şiddetiyle katledilmeye devam ediliyor. Biz kadınlar devlet tarafından korunan Onur Gencer gibi katillerin yakasını asla bırakmayacağız. Kadınların mücadelesini giderek büyüteceğiz. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın” dedi.

‘SÖZLEŞMELER UYGULANSIN’

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilen iktidarın kadın katliamlarına onay verdiğini dile getiren Beştaş, kadınları koruyan yasa ve sözleşmelerin tekrar yürürlüğe girmesini ve onaylanmayan sözleşmelerin ise onaylanması gerektiğini vurgulayarak,  “Onlar bunları tabi ki yapmayacaktır. Ancak biz mücadeleyle bunları tekrardan kazanacağız. Türkiye’de her dönem var olan iktidarlarda bedel ödemeden bir şeyleri kazanamıyorsunuz. İstanbul Sözleşmesi ve diğer sözleşmeler kadınların yıllarca verdiği mücadeleyle kazanıldı. Bu yasa ve sözleşmeler kadınların kanıyla yazıldı” diye belirtti.

KADIN MÜCADELESİ VERENLER CEZAEVLERİNDE

Türkiye’de kadın cinayetlerinin yanında kadın hakları mücadelesi veren yüzlerce kadının da cezaevinde tutulduğuna dikkati çeken Beştaş, şöyle konuştu: “Kadın mücadelesini engellemek için TJA Sözcüsü Ayşe Gökhan’a ısmarlama 30 yıl ceza verildi. Çünkü bu ülkede yargı kadınlar, üzerinde silah olarak kullanılıyor. İktidar birilerini susturmak için yargı gücünü kullanıyor. Yine cezaevlerinde tutuklu bulunan Figen Yüksekdağ, Gülten Kışanak, Aysel Tuğluk gibi yüzlerce kadın mücadele ettiği için cezalandırılıyor. Aysel Tuğluk’un hasta olduğunu hepimiz biliyoruz. Binlerce hasta tutuklu gibi ona da rapor verilmiyor.”

‘KADIN KATİLLERİYLE HELALLEŞMEYECEĞİZ’

25 Kasım’a giderken Türkiye’nin her yerinde kadınların ayaklandığını söyleyen Beştaş, HDP Kadın Meclisi olarak bu yılki yapacakları bütün etkinlikleri Deniz Poyraz’a adadıklarını dile getirerek, yoksulluğa ve erkek-devlet şiddetine karşı her yerde olmaya devam edeceklerini kaydetti. Beştaş, “Direnmekten asla vazgeçmeyeceğiz. Mücadelemiz sonucunda kadınlar olarak kendi kimliğimizle, irademizle bu topraklarda özgürce yaşamaya devam edeceğiz. Biz kadınlar asla kadın katilleriyle helalleşmeyeceğiz. Onlarla hesaplaştığımızda kadın katillerine yol verenler de bu katliamların hesabını verecekler. Bu yolda mücadele eden binlerce kadına selam olsun” şeklinde konuştu.

‘KATİL AZMETTİRİLDİ’

Beştaş’ın ardından söz alan Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz da katilin kızını işkence ederek katlettiğini hatırlatarak, katilin azmettirildiğini dile getirdi. HDP önünde bekleyen polislerin faile destek olduğunu ifade eden Poyraz, “Erkekler kadınlardan o kadar korkuyor ki, korkmasalar kadınlara şiddet göstermezler. Vicdanlı olun kadınları öldürmeyin. Kadınlar olmasa erkekler de olmaz. Kadınlara saygı gösterin” ifadelerinde bulundu.

Açıklama slogan ve zılgıtlarla sona erdi.