Kadınlar şiddete karşı 25 Kasım’a hazırlanıyor

  • kadın
  • 14:19 21 Kasım 2021
  • |
img
ANKARA / ADANA - Ankara ve Adana'da 25 Kasım'a hazırlanan kadınlar, erkek-devlet şiddetine karşı alanlarda buluşma çağrısı yaptı. 
 
Ankara Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Mülkiyeler Birliği’nde basın toplantısı düzenledi. “Savaşa yoksulluğa erkek ve devlet şiddetine karşı 25 Kasım’da birlikte mücadeleye“ pankartının asıldığı açıklamada konuşan Platform üyesi Zeynep Korkmaz, 2021 yılının sadece ilk 6 ayında 130 kadının hayatına dair karar almak istediği için öldürüldüğünü söyledi. “İstanbul’da Başak Cengiz’i sokak ortasında kılıç ile öldüren katilin ‘Savunmasız olduğunu düşündüğüm için bir kadın seçtim’ ifadesi aslında yalnızca fiziki bir savunmasızlığı içermiyordu” diyen Korkmaz, cezasızlık kültürünü oluşturanların bu cinayetlerden sorumlu olduğunu söyledi. Yıllardır sistematik şiddete uğrayan ve 9 ayrı koruma kararı bulunmasına rağmen devlet mekanizmaları tarafından korunmayan Çilem Doğan davasına dikkati çeken Korkmaz, “Gördüğümüz üzere yaşamak için öldürmek zorunda kalan kadınlara meşru müdafaa hükümleri uygulanmazken, kadın katillerine ‘haksız tahrik indirimi’ verilmeyen dosya neredeyse yok” dedi.
 
POLİTİK ARAÇ OLARAK KULLANILIYOR
 
İktidarın şiddeti önlemek yerine sistematik bir politik araç olarak kullandığını belirten Korkmaz, “İktidar kazanılmış haklara dönük saldırılarıyla kadınlara gözdağı vermeye çalışıyor. LGBTİ+lar ise özellikle İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması sürecinde olmak üzere bakanlar, Diyanet ve diğer devlet kurumları tarafından hedef gösteriliyor ve nefret suçuna maruz bırakılıyor. Tüm bu saldırıların karşısında biz kadınlar ve LGBTİ+lar haklarımızdan da hayatlarımızdan da vazgeçmiyor, birlikte mücadelemizi büyütüyoruz” diye belirtti.
 
Ekonomi politikalarıyla halka dayatılan yoksulluğun pandemi döneminde daha da derinleştirildiğini söyleyen Korkmaz, “Eğitime, sağlığa sosyal güvenceye ayrılmayan bütçe Diyanet’e aktarılırken; ‘Kocanız vurmaya kalkarsa uygun bir dille nedenini sorun’ diyen Diyanet İşleri Başkanı erkek egemen şiddetin sözcüsü haline geldi. Yoksulluk ve şiddeti bize kader olarak dayatan, hayatımızı yaşanmaz kılmaya çalışanlara inat yaşamın kırıntısını değil tamamını istemeye devam ediyoruz. 2022 yılı için planlanan bütçede Savunma ve Güvenliğe ayrılan pay yüzde 30 arttı. Irak ve Suriye’ye dönük sınır ötesi operasyon ve asker bulundurmayı içeren tezkere Meclis’te onaylanarak iki yıl daha uzatılmış oldu” dedi.
 
YAŞASIN KADIN MÜCADELEMİZ
 
Kadın ve çocuklar için bitmeyen bir şiddet anlamına gelen savaş politikalarına karşı barışı savunmaya devam ettiklerini ifade eden Korkmaz, ekledi: “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde haklarımızı ve hayatlarımızı savunmak için tüm kadınları savaşa, yoksulluğa, erkek ve devlet şiddetine karşı sesimizi yükseltmek üzere 25 Kasım Perşembe günü saat 18.30’da Sakarya Meydanı’nda yan yana olmaya çağırıyoruz. Yaşasın Kadın mücadelemiz.”
 
Açıklama alkış ve sloganlarla sona erdi. 
 
ADANA 
 
Adana'da da Mor Dayanışma üyesi kadınlar, 25 Kasım’da gerçekleştirilecek gece yürüyüşüne tüm kadınları davet etti. Barajyolu ve Akkapı Mahallesi'nde gerçekleştirilen açıklamalarda, "Erkek şiddetine, devlete, adalete karşı isyanda, yan yana, sokaklardayız" diye belirtildi. 
 
25 Kasım’da saat 18.00’de 5 Ocak Meydanı’ndan İnönü Parkı’na yürüyüş gerçekleştirilecek. 
 
Açıklamaların ardından kadınlar, yürüyüşe katılım çağrısı yapan bildiriler dağıttı.
 

TİYATRO GÖSTERİMİ 

Adana Kadın Platformu üyeleri, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında Karışık Kaset isimli tiyatro oyununu izledi. Oyun öncesi Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu önünde açıklama yapan kadınlar, şiddete karşı birlik ve mücadele vurgusu yaptı.

Açıklamayı yapan avukat Sevil Aracı Bek’e bir kadın da işaret diliyle eşlik etti. Etkinlikler kapsamında 24 Kasım’da saat 13.30’da Adliye Postanesi önünde bir araya gelerek, cezaevlerindeki kadınlara dayanışma mektupları göndereceklerini aktaran Bek, 25 Kasım akşamı ise saat 18.00’de 5 Ocak Meydanı’ndan İnönü Parkına bir yürüyüş gerçekleştireceklerini hatırlattı.Bek, “Türkiye’de 2021 yılının ilk 10 ayında 345 kadın öldürüldü. LGBTİ+’lara yönelik şiddet ve nefret cinayetleri de tüm ağırlığı ile devam ediyor. Evlerden sokaklara, işyerlerinden okullara her yer şiddet mahalli. Kadınlar olarak ellerimizi birleştirdikçe, bir araya geldikçe daha güçlü olduğumuza inanıyor, haklarımız ve hayatlarımız için örgütlenmeye devam edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz” dedi.

BELEDİYE VE BARODAN EĞİTİM

Adana Büyükşehir Belediyesi ve Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi de, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında şiddetin önlenmesi konusunda “hizmet içi” eğitim çalışması gerçekleştirdi. Çok sayıda kişinin katıldığı eğitimde, Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı Personeli Sosyolog Elif Uras, daire çalışanlarına, avukatlara ve merkez üyelerine toplumsal cinsiyet ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet konusunda bilgi aktardı.

Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi Üyesi Av. Deniz Eylem Coşkun da, 6284 Sayılı  Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile İstanbul Sözleşmesi’nin içeriğini anlattı. Coşkun, kanun kapsamında kadına yönelik şiddetle ilgili verilecek koruyucu ve önleyici tedbirlerle ilgili de bilgi verdi.