Orhan: Kürt kadın mücadelesiyle özgür kadın bilinci oluştu

  • kadın
  • 17:01 22 Kasım 2021
  • |
img
VAN - 25 Kasım kapsamında düzenlenen panelde konuşan HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Kürt kadın mücadelesine vurgu yaparak, “Kürt kadın mücadelesiyle özgür kadın bilinci oluşmuştur” dedi.
 
Van Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında “Haklı olduğumuz her şey için mücadele etmeye devam edelim” şiarıyla panel düzenledi. Van Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda düzenlenen panelde Van’da katledilen ve şüpheli bir şekilde yaşamını yetiren kadınların isimlerinin bulunduğu görseller sergilendi. Panele, Tevgera Jinen Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV), İş Kadınları, STAR Kadın Derneği, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), KESK Kadın Meclisi, Barış Anneleri Meclisi, CHP Kadın Kolları, DEVA Kadın Kolları, Van ÇEVDER’in yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.  
 
Türkiye İşçi Partisi Ayşe Önal ve HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan’ın konuşmacı olarak katıldığı panelin moderatörlüğünü Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Şeyma Şen yaptı. Türkiye’de katledilen kadınların fotoğraflarının yer aldığı sinevizyon gösterimiyle başlayan panelde konuşan Şen, 25 Kasım’ın kadınlar için önemine dair tarihçesini kısaca anlattı. 
 
İŞÇİ KADINLAR 
 
Ayşenur Önel ise işçi kadınların maruz kaldığı şiddeti ve mücadelelerini anlattı. Erkek şiddetine, tacize, tecavüze karşı mücadeleye devam ettiklerini vurgulayan Önel, “Kadınlar belki de onlarca yıldır hayatlarının her döneminde tüm alanlarda mücadele etmek zorunda kaldı. İşsizlik ve güvencesiz çalışan kadın sayısı git gide artarken, ücret eşitsizliği ikiye üçe katlandı” diyerek AKP iktidarının kadın politikalarına işaret etti. 
 
Panelde konuşan HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan da kadına yönelik şiddetle mücadele anlamında Meclis’te guruplarının çalışmalarını aktardı. Orhan, “Parti olarak her açıdan eşit temsiliyet mücadelesini vermekteyiz. Yine eşbaşkanlık sistemi kendi partimizde hayata geçirdiğimiz gibi siyasi partilerde de yasallaştıran partiyiz. Oransal olarak en fazla kadın milletvekili ile yüzde 35 oranda kadın partisiyiz. Kadınların ilk seçme ve seçilme hakkı tanınmasından sonra 1935 seçimlerinden 2007 tarihine kadar kadın temsili yeti yüzde 4,6 ve 0,7 arasında kalmıştır. Ama kadın mücadelesi ve özellikle partimizin eşit temsiliyet ilkesiyle diğer partilere de etkisi bugün yüzde 17’ye çıkmıştır. Kadının şekilsel olarak değil, sesinin iradesinin, sözünün, düşüncesinin yaşamda her alanda ve siyasette olması inancıyla yaklaşılmıştır” ifadelerini kullandı. 
 
KADIN DEVRİMİ
 
Mücadele eden kadınlara yönelik baskılara dikkat çeken Orhan, “Dünya kadın mücadelesinden aldığı deneyim ve mirasla Kürt kadın mücadelesi bir devrim niteliğinde toplumsal bir değişim ve dönüşüm sağlamıştır. Tüm dünya güçlerinin karşısında duramadığı IŞİD barbar çetesine karşı Arin Mirxan eylemi ve kadınların direnişi Rojava kadın devrimini yaratmıştır. Kürt kadın mücadelesiyle özgür kadın bilinci oluşmuştur” dedi. Panelin sonunda 25 Kasım’da Van Kadın Platformu tarafından Musa Anter Barış Parkı’nda düzenlenecek yürüyüşe katılım çağrısı yapıldı. 
 
Panel, soru cevap bölümünün ardından son buldu.