Kentlerde 25 Kasım: Kadınlar dört bir yanda eylemde

  • kadın
  • 12:16 23 Kasım 2021
  • |
img

HABER MERKEZİ - 25 Kasım kapsamına birçok kentte çeşitli eylem ve etkinlikler gerçekleştiren kadınlar, örgütlü mücadeleye vurgu yaparak, AKP’nin kadın düşmanı politikalarını teşhir etmeye çağırdı. 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında kadınların eylem ve etkinlikleri devam ediyor. Bulundukları yerlerde şiddete dikkat çeken kadınlar, AKP’nin kadın düşmanı politikalarını da teşhir etmeye çağırdı.  
 
VAN
 
STAR Kadın Derneği’nin 25 Kasım dolasıyla dernek binası önünde yapmak istediği açıklama polis engeline takıldı. Kentte yıllardır sürdürülen eylem ve etkinlik yasağını gerekçe gösteren polisler, kalkanlarla bina girişini tuttu. Daha sonra çekip yapmak isteyen gazetecileri engelleyen polis,  gazetecilerin kimliklerine alarak Genel Bilgi Taraması (GBT) yaptı. Dışarı çıkmaları engellenen kadınlar, binanın giriş kapısında açıklama yaptı.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi ve TJA aktivistlerinin de katıldığı açıklamayı Dernek üyesi Serap Güvenç okudu. 
 
ŞİDDET ARTIYOR
 
Mirabal Kardeşler’den bu yana kadınların toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve erkek şiddetine karşı mücadele verdiğini belirten Güvenç, kadına yönelik şiddetin ülkede giderek arttığını söyledi. Güvenç, “Her gün ‘adına yönelik şiddete son’ derken dünyanın birçok yerinde kadınlar dövülüyor, hakarete, tacize, tecavüze uğruyor, öldürülüyor” dedi. Kadınların, her alana uzanan cinsiyetçiliğin ve eril zihniyetin yarattığı şiddet ve katliam kültürüyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Güvenç, “Devlet kadına karşı şiddeti önlemek için her türlü tedbiri almakla yükümlüdür. Cinsiyete dayalı ayrımcılığı ortadan kaldırmalıdır. Kadına karşı şiddet uygulayan failler hakkında etkili ve caydırıcı cezalandırma yoluna gidilmeli ve cezasızlık politikalarından vazgeçmelidir” diye belirtti. 
 
Güvenç, kentte son bir yılda kadın ve çocuklara yönelik yaşanan taciz, tecavüz ve katliamlara dair şu verileri paylaştı: 
 
* Ocak 2021’de İranlı Aylar Shanhed isimli kadın, şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* Şubat 2021 de, Van’ın İpekyolu ilçesinde Fırat Ç. İsimli erkek S.D. isimli kadını kaçırarak, sistematik şiddete maruz bıraktı.
 
* Van’ın İpekyolu ilçesinde 14 yaşındaki Helin Aslan, şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.
 
* Van’ın İpekyolu ilçesinde Şehriban Dinç’i katleden Esat Dinç’in yargılandığı davada, mahkeme heyeti sanık hakkında “iyi hal” indirimi uygularken, azmettirme sunucunda yargılananlar hakkında ise beraat kararı verdi.
 
* Van’ın Erçiş ilçesinde Remzi Y., evli olduğu Aysel Y.’yi ateşli silahla katletti.
 
* Van’ın Tuşba ilçesine bağlı Şemsibey mahallesinde 71 yaşındaki Hınar Tek, şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* Van’ın Erciş ilçesinde Erdal Işık, evli olduğu Mültezim Işık’ı ateşli silahla katletti.
 
* Van’ın Erciş ilçesine bağlı Doluca Mahallesi’nde, Caner T.(13)  isimli çocuk yengesi tarafından katledildi.
 
* Van’ın Özalp ilçesine bağlı Bodurağaç ( Reşan) Mahallesi’nde, bir kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. 
 
* Van’ın Erciş ilçesinde Ö.T. isimli kadının, pişirmek için bıraktığı ekmeği almaya çalışırken tandıra düşerek, yaşamını yitirdiği iddia edildi.
 
* Van’ın Edremit ilçesine bağlı Şabaniye Mahallesi’nde Rabia Bilgin, evinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.
 
* Van’ın İpekyolu ilçesinde C.Ç. isimli erkek, bir çocuğa cinsel istismarda bulundu.
 
* Van’ın Özalp ilçesine bağlı Tepedam Mahallesi’nde bir kadın, intihara sürüklenerek, ağır yaralandı. 
 
* Van’da Dilan Toptaş, bir gardiyan tarafından araçta ateşli silahla vurularak katledildi.
 
* Van’ın Edremit ilçesinde 15 yaşındaki R.K. adlı kız çocuğu, Uğur A. adlı kişinin evinin penceresinden aşağı düştü. Onu ittiği belirtilen Uğur A. bir süre gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı.
 
* Van’ın çatak ilçesinde 16 yaşındaki çocuk, şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.
 
* Van’ın İpekyolu ilçesinde kendini polis olarak tanıtan A.Ç. isimli erkek, iki çocuğu alıkoyarak tecavüz girişiminde bulundu.
 
* Van’da görev yapan uzman çavuş Talip K., iki çocuğa tecavüze maruz bıraktı.
 
* Van’ın Erciş ilçesinde iki aile arasında çıkan kavgada Y.D. ve S.. isimli kadınlar, ateşli silahla yaralandı.
 
* Van’ın Başkale ilçesindeki bir ilköğretim okulunda temizlik görevlisi olarak çalışan Yavuz K., bir çocuğa istismarda bulundu. Yine Van’da bir ilköğretim okulunda 62 yaşındaki H.N.C adlı bir öğretmen, sınıfta bulunan 3 çocuğa cinsel istismarda bulundu.
 
* Van’ın Muradiye ilçesinde Süheyla A. (40),  şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.
 
* Van’ın Erciş ilçesinde 22 yaşındaki E.Ç.S., evinde ateşli silahla şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş bulundu.
 
* Van’ın Erciş ilçesinde iki erkek arasındaki kavgayı ayırmaya çalışan Nurcan T., ateşli silahla vurularak öldü.
     
HAKKARİ
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Kadın Meclisi, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında Çukurca’da basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, HDP il ve ilçe örgütü eşbaşkanlarının yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. 
 
Açıklamayı yapan HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Sinem Seven, “Kadınlar tarih boyunca yürüttükleri mücadelenin bedelini ya hayatlarıyla ya da zindanlara hapsedilen yaşamlarıyla ödemektedir. Kadın kazanımlarına yapılan saldırılar hız kesmeden devam etmektedir. Tarihten günümüze değin gelişen şiddet kendini daha çok erkek, devlet ve iktidar biçiminde tezahür ettirmiştir Eril siyasetin tüm uygulamaları, kapitalizmin devam edebilmesi için kullanılan tüm araçlar, eşitsizlik, savaş ekonomisi, tekrar tekrar üretilen şiddeti meydana getirmektedir” ifadelerini kullandı.
 
Açıklama “Jin Jiyan Azadi” ve “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa” sloganlarıyla son buldu. 
 
AĞRI
 
HDP Ağrı Kadın Meclisi de, parti binalarında bir gelerek, kadın mücadelesinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi gerçekleştirdi. 
 
Ardından katledilen kadın ve çocukların fotoğraflarının yer aldığı sergiyi ziyaret eden kadınlar, son olarak ise cezaevlerindeki kadın tutuklulara dayanışma kartları gönderdi. 
 
İSTANBUL 
 
İstanbul’da Bakırköy Belediyesi önünde Toplu İş Sözleşmesi (TİS) taleplerinin karşılanması için yaklaşık 1 aydır eylem yapan işçi kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında atölye düzenledi. Atölyeye, Ekmek ve Gül Koordinatörü Sevda Karaca’da katıldı.  
 
Kadınların ev ve iş hayatında yaşadıkları sorunların tartışıldığı atölyede, sorunların ortak olduğu ve ortak mücadele ile aşılabileceği mesajı verildi. Kadınlar daha sonra grevin yapıldığı alandaki duvara beyaz bir kağıt asarak, buraya taleplerini yazdı. Bazı kadınlar da bu kağıtlara resim yaptı. Atölyenin ardından kadın işçiler, taleplerinin karşılanması için yaptıkları eylemi sürdürdü. 
 
DİYARBAKIR 
 
Tarım, Orman Çevre ve Hayvancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam-Sen) Kadın Meclisi, Diyarbakır’da gerçekleştirdiği Meclis toplantısının ardından 25 Kasım’a ilişkin yazılı açıklama yaptı. Mirabel Kardeşler’in öldürülmesinin hatırlatıldığı açıklamada, “Dünya genelinde her gün en az 137 kadın, en yakınındaki erkekler tarafından öldürülüyor. Her üç kadından biri yakın aile fertlerinden biri ya da eski eşi tarafından fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kalıyor. Her yıl 12 milyon kız çocuğu zorla evlendiriliyor ve milyonlarca kadın sıradanlaştırılan erkek şiddeti tehdidiyle yaşamaya zorlanmaya devam ediyor” diye belirtildi. 
Kadınların yaşamlarının iktidar sahipleri tarafından kuşatıldığını ve cins çelişkisinden dolayı en temel hak olan “yaşam haklarının” ellerinden alınmaya çalışıldığı vurgulanan açıklamada, AKP siyasetinin ve devletçi sistemin şiddet geleneğinin kendini yeniden üreterek genişlemeye devam ettiği ifade edildi.
 
MÜCADELE VURGUSU
 
Kadın cinayetlerinin AKP politikalarının sonucu olduğunun belirtildiği açıklamada “Her güne yeni bir kadın kırımı haberiyle başlıyoruz. Kadınlar katlediliyor, Ankara da, İstanbul’da, Diyarbakır’da, Trabzon’da, Konya’da İzmir’e, Antalya’da… Her yaşta, her meslekte ve her eğitim grubunda. Türkiye’de günde en az 2 kadının erkeklerin fail olduğu cinayetler ile katledildikleri ortada iken kadınların şiddetten korunmak için ilk başvuru yaptıkları merkezler olan karakol veya jandarma birimlerinde, şiddet uygulayan kişilerle barıştırılma girişimlerinde bulunulması kadına yönelik şiddetin artarak devam etmesine, şiddet gören kadının şiddet uygulayan kişi ile yaşamaya mahkum edilmesine, bazen de öldürülmesine neden olan vahim sonuçlara yol açmaktadır. Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için her alanda mücadele edeceğimizi bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunuyoruz” ifadelerine yer verildi. 
 
ŞIRNAK 
 
TJA ve HDP Şırnak Kadın Meclisi öncülüğünde, İdil ilçesinde mor zincir eylemiyle yürüyüş gerçekleştirildi. Turgut Özal Caddesi’nde kurulan semt pazarında toplanan kadınlar, cadde başına kadar yürüdü. Yürüyüşe Barış Anneleri Meclisi üyeleri, HDP il ve ilçe örgütleri ile çok sayıda kadın katıldı. Mor zincir yürüyüşünde katledilen kadınların fotoğrafları ile “Özsavunma suç değil haktır”, “Kadın düşmanı infaz yasası”, “Susmak yok direnişimiz her yerde” dövizleri taşındı. Polis ablukasında yürüyen kadınlar sık sık, "Jin Jiyan Azadî”, “Bijî Berxwedana Zindanan”, “Deniz Poyraz ölümsüzdür”, “Bijî berxwedana jinan” ve “Berxwedan jiyane” sloganları attı. 
 
Yapılan yürüyüşün ardından konuşan yerine kayyım atanan İdil Belediyesi Eşbaşkanı Songül Erdem, taciz, tecavüz ve şiddet karşı her şart ve koşulda mücadele edeceklerini söyledi. 
 
ADANA
 
HDP Adana Kadın Meclisi ve TJA aktivistleri, HDP Adana İl Örgütü binasında bir araya geldi. Etkinlik alanına "Jin jiyan azadi" pankartı asıldı. Saygı duruşuyla başlayan etkinlikte kadın mücadelesini anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Etkinlikte kadın mücadelesini konu alan "Özgürlük Mücadelesinde Kadınlar" isimli fotoğraf sergisine kadınlar yoğun ilgi gösterdi. 
Etkinliğin sonunda HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ile HDP PM üyesi Bedriye Yorgun'un katılımıyla basına kapalı söyleşi düzenlendi. 
 
MERSİN
 
Mersin Kadın Platformu üyeleri İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi’nde bir araya gelerek tutuklu kadınlar için kart hazırladı. Etkinliğe HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan da katıldı. 
 
Etkinliğin ardın açıklama yapan İHD Mersin Şubesi Eşbaşkanı ve Kadın Komisyonu Sözcüsü Zeynep Benli, başta tutuklu kadınlar olmak üzere, kadınların yaşadıkları sorunlara değindi.
 
TUTUKLU KADINLAR 
 
Cezaevlerinde kadınların hak ihlallerine uğradığını söyleyen Benli, "Bu durumla ilgili olarak kurumumuza başvurular yapılmaktadır. İhlal vakaları gerek cezaevi içerisinde gerekse sevkler esnasında kolluk tarafından gerçekleştirildiği belirtilmektedir. Derneğimize, kadın mahpuslar tarafından yapılan başvurularda; çıplak aramaya maruz bırakıldıkları, çıplak arama ile yüz yüze kalmamak için sağlık hizmetlerinden yararlanamadıkları, doktor muayenesi sırasında güvenlik görevlilerinin de yanlarında kalmakta ısrar ettikleri, Hipokrat yemini etmiş doktorların buna göz yummaları nedeniyle muayene olmaktan vazgeçtikleri gözlenmiştir. Ancak bu ihlal vakalarında yapılan başvurular 'Kovuşturma ve soruşturmaya gerek yoktur' denilerek işlem yapılmamaktadır. Ayrıca mahpus çocuklu annelerin yaşamış oldukları sorunlara çözüm üretilmemektedir" dedi.
 
Açıklamanın ardından kadınlar PTT Mersin Şubesi’ne giderek hazırladıkları kartları gönderdi.
 
İZMİR 
 
HDP İzmir Kadın Meclisi de 25 Kasım’da yapılacak olan kitlesel yürüyüşe katılım çağrısında bulundu. HDP'li kadınlar Konak ilçesine bağlı Kemeraltı Çarşısı'nda bildiri dağıtarak kadınları yürüyüşe davet etti. Bildiri dağıtımı sonunda kadınlar hep birlikte “Jin, jiyan, Azadi” ve “Kadın yaşam özgürlük” sloganları attı. 
 
İzmir Kadın Platformu adı altında 25 Kasım saat 19.00'da "Evde, işte, sokakta, kampüste şiddet her yerde çözüm örgütlü mücadelede" sloganıyla kitlesel yürüyüş yapılacak. Kadınlar, Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde bulunan Eski Leman Kültür Merkezi önünde toplanarak, Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne kadar yürüyecek.   

HATAY

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hatay Kadın Meclisi de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında Dörtyol ilçesine bağlı Mezbahane Mahallesi'nde kadın buluşması gerçekleştirdi. Buluşmaya HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, HDP PM üyeleri Seher Kadiroğlu ve Mehtap Sert ile çok sayıda kadın katıldı. Buluşma alanı HDP bayraklarıyla süslenip Kürtçe ve Kürtçe yazılı "Erkek devlet şiddetine, savaşa, yoksulluğa karşı her yerdeyiz" pankartı asıldı.

Katılımcılara işaret eden Günay, “Çok güçlü ve coşkulu bir karşılama oldu. Bu aslında kadının gücünün, kadının mücadele azminin her koşulda bizimle birlikte olduğunun göstergesidir. HDP bir kadın partisidir ve gücünü aslında sizlerden alıyor. Mahallelerden, sokaklardan, evlerden ve işyerlerinde mücadele eden ve erkek devlet şiddetine karşı bir kez bile boyun eğmeyen ve diz çökmeyen kadınlardan alıyor. Bu güç büyüyerek gelişerek durmadan büyüyerek aslında Türkiye’nin geleceğine doğru yürüyor” diye konuştu.

’10 AYDA 466 KADIN KATLEDİLDİ’

Büyüyen kadın mücadelesine karşı iktidarın yürüttüğü politikalara dikkati çeken Günay, “Biz böyle büyürken bu erkek iktidar boş durmuyor. Kadınların bulunduğu her yerde özellikle kadın kazanımlarına ve mücadelesine ayrıca saldırıyor. AKP-MHP faşizmi yani bu erkek sistem aslında kadınlara bir çok alanda, toplumun bir çok kesimine yönelik yürüttüğü düşmanlık, kadınlar söz konusu olunca daha fazla düşman ve katleden, katilleri koruyan ve kadın ölümüne sebep olan bir iktidara dönüşüyor. Son 10 ayda 466 kadın bu ülkede katledildi. Bu aslında kadın soykırımını ifade ediyor. Günde ortalama iki ya da 3 kadın bir şekilde katlediliyor ve erkekler tarafından öldürülüyor. Bu aslında kadın soykırımını ifade ediyor. Dolayısıyla buna karşı bizim buna vereceğimiz en anlamlı cevap, büyüyerek, güçlenerek, örgütlenerek ve birbirimize dayanışmaktır” şeklinde konuştu.  

‘ERKEK SİSTEMİ KADIN MÜCADELESİ KARŞISINDA DURAMAZ’

Günay, konuşmasının devamında şunları belirtti: “Belki tek başımıza bulunduğumuz zeminlerde sesimizi yükseltiyoruz ve o gücü gösteriyoruz. Ama her zaman her koşulda bu böyle mümkün olmayabiliyor. Ama dayanışmayla, örgütlenmeyle her koşulda hiçbir erkek sistemi ve erkek, kadın mücadelesi karşısında duramaz. Bugün her yerde son iki yıldır pandeminin gelişmesiyle birlikte kadınlara yönelik şiddet, dünyanın her yerinde artış gösterdi. Ama kadınların özgürlük aşkı, direnişi ise her geçen gün daha da büyüdü. Aslında kadın mücadelesini durdurmak mümkün olmadı. Çünkü, bizler bunun farkındayız. Bu iktidar, canhıraş bir şekilde gözü dönmüş bir şekilde kadınları katletmeye, öldürmeye ve erkekleri korumaya nasıl ki yemin etmişse biz kadınlar da canhıraş bir şekilde özgürlüğümüzden asla vazgeçmeyerek, her yerde örgütlülüğümüzü büyüterek mücadele etmeye and içmiş ve özgürlük için mücadele eden bir yerde duruyoruz. Çünkü, bunun farkındayız. Bizler, bu iktidarın dediklerini kabul edersek, diz çökersek bu iktidarın biz kadınlara vaad edeceği tek şey katliam, ölüm ve yıkımdır. Biz bu nedenle özgürlüğümüz için diz çökmüyoruz, ölmemek için mücadele ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz.

KADIN MÜCADELESİ HİÇBİR ZAMAN BOYUN EĞMEDİ

Kadınlar cezaevlerinde, mahallelerde, evlerde mücadele ediyor. Bugün sesini yükselten, korkmayan, itaat etmeyen ve direnen kadınlar ya cezaevlerinde ya da sokaklarda direnmeyle meşguldür. Buradan, Hatay’dan cezaevlerinde direnen Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel’e, Gültan Kışanak’a ve ismini sayamadığım bütün kadın arkadaşlarımıza selam olsun. Çünkü, onlar hiçbir zaman kadın mücadelesinin boyunu eğdirtmedi, bizler de kadın mücadelesine hiçbir yerde diz çöktürtmeyeceğiz. Hiçbir yerde kadın özgürlük mücadelemizden bir gün dahi omuzumuzu çekmeyeceğiz, omuz vererek mücadele etmeye devam etmeyeceğiz.

Savaş ortamı, kadınları ve çocukları daha fazla mağdur ediyor. Geliştirilen tecrit politikalarıyla aslında yine de en fazla kadınlar etkileniyor. Tecrit denilen şey, toplumdan soyutlanmak, bir yere kapatılıp hapsedilmektir. Bugün bu iktidar, aslında bugün bunları kadınlara dayatmaya çalışıyor. Tecrit politikalarıyla kadınları tekrardan hayatın içerisinden çıkarmaya çalışıyor. Ve bizim aslında bizim direnişimiz, iktidarın bu politikalarına baş eğmemek, iktidarın savaş ve tecrit politikalarına karşı mücadele etmektir. Ekonomik krizi bugün herkes konuşuyor. Daha fazla yoksullaşıyoruz ve emeğimiz sömürülüyor. Ekonomik krizde, en çok yoksullaşan biz kadınlar oluyoruz. Bu iktidarın kadınların özgürlük aşkı karşısında kaybedeceğinin sözünü bir kez daha burada ifade ediyoruz. Mutlaka kazanacak olan kadın özgürlük mücadelesi olacaktır. “

İZMİR

İzmir’de Kadınlar Birlikte Güçlü, 25 Kasım öncesi "Şiddetsiz, sömürüsüz bir yaşam için kadın mücadelesini büyütüyoruz" şiarıyla Karşıyaka İskelesi önünde bir araya gelerek, basın açıklaması düzenledi. Kadınlar,  Dolar ve Euro'nun sürekli artışta olması nedeniyle giderek kötüleşen ekonomik krize, kadına yönelik her türlü şiddete ve sömürüye dikkat çekerek, 25 Kasım Perşembe günü Alsancak’ta yapacakları yürüyüşe tüm kadınları çağırdı. "Ekonomi değil, zamlar uçuşta", "Asgari değil insanca yaşam", "Bağır bağır herkes duysun, erkek şiddeti son bulsun", "Kadınlar savaş istemiyor", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganları atıldı.

Kadınlar, basın açıklamasında yer alan konu başlıklarını teker teker okuyarak, 25 Kasım'da Türkiye'nin her yerinde eşit, özgür ve sömürüsüz bir yaşam kurmak için alanlarda olacaklarını ifade etti. İlk olarak ajite metnini okuyan Deniz Uslu, Dolar'ın artmasına dikkat çekerek, “Duyduk duymadık demeyin çünkü şuan duyduk duymadık derken bile yani bir nefes aldığımızda onu verirken bile dolar yükseliyor. Önünü alamıyoruz. Acaba biz mi alamıyoruz? Saati 1 dolara denk gelen asgari ücretle yaşamaya çalışırken mi uçuyor dolar, yoksa ekonominin kitabını yazanlar yüzünden mi düşüyor TL?” diye sordu.