Batman’da kadın futbolcular algıları yıkıyor

  • kadın
  • 09:06 24 Kasım 2021
  • |
img
BATMAN - Başarı ve azimleriyle "kadınlar futbol oynayamaz" algısını yıkan kadın futbolcuların hedefinde şimdi şampiyon olmak var. 
 
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Kadınlar 3’üncü liginde oynayan Batman Karşıyakaspor Futbol Takımı oyuncuları başarılı bir performansla sahalarda yerini alırken, aynı zamanda eril zihniyetle de mücadele ediyor. 
 
Tüm toplumsal kodlara rağmen mahallede top koşturarak futbol hayatına başlayan kadınlar, profesyonel bir eğitim aldıktan sonra 6 yıl önce takım kurdu. Başarılı bir performansla amatör ligden profesyonel lige geçen takım, diğer takımları yenmenin yanında, “Kadından futbolcu mu olur?” düşüncesine karşı bir savaş başlattı. Kısa sürede yaşadıkları kentte bu algıyı kıran futbolcu kadınlar şimdi de kadına yönelik her türlü şiddete karşı ses olmak istiyorlar. 
 
TAKIM RUHU 
 
Takımın yardımcı antrenörü Halime Aykut, çocuk yaştan itibaren futbola ilgi duyduğunu belirterek, “Daha önce hakemlik yapıyordum. 5 yıl önce hocalarımın talebiyle birlikte Karşıyakspor’a geçtim. Beş yıldır bu takımda mücadele veriyorum. Başladığımda amatör liginde oynuyorduk. Şimdi 3’üncü ligdeyiz. 36 kadın futbolcu 3 tane de antrenör var. Kurallar gereği 21 kişi takımda yer alıyor. Diğerleri takıma katkıda bulunuyor. Kadınlar arasında takım ruhu çok iyi” diye konuştu. Futbolcu kadın olmanın gurur verici olduğunu  kaydeden Aykut, “Kadınlarla birlikte yapılamaz denileni yapıyoruz. ‘Kadınlar futbol oynayamaz’ diyenlere karşı futbolu en iyi şekilde oynuyoruz. Kadın takım olmanın verdiği avantajlardan biri dayanışma. Kadın dayanışması sahaya yansıdığında daha iyi oluyor. Hedefimiz şampiyon olmak. Bunu başaracağız. Kadınlara sesleniyorum; hayallerinizin peşinden koşun” ifadelerini kullandı.
 
AİLELER DESTEK SUNDU 
 
Futbola mahallede başlayan takımın oyuncusu Zeynep Bişeri, futbol oynayan arkadaşlarının ısrarıyla daha sonra Karşıyakaspor’a geçtiğini söyledi. Ailesinin “Bir kadın futbol oynayamaz” diyerek karşı çıktığı Bişeri, kısa bir süre sonra ailesini de ikna ettiğini anlattı. Bişeri, “İlk başlarda beden eğitimi dersine gidiyorum diyerek gizli bir şekilde takıma gittim. Takımda oynadığımı öğrendiğinde ise karışmadılar. Daha sonra başarılı olduğumu görünce destek olmaya başladılar. Şuan beni destekliyorlar. Desteklerinden dolayı çok mutluyum. Yalnız halen şort konusunda anlaşamıyoruz. Sadece onlar değil mahallede de bu konuda bir baskı var” diye konuştu.
 
‘BAŞARI İLE AŞACAĞIZ’
 
Esra Bağlamış da 4 yıl boyunca profesyonel olarak badminton oynadıktan sonra futbol oynama kararı aldığını belirterek, “Karşıyakaspor takımı futbolda daha iyi olduğumu görüp beni futbolcu olmaya davet etti. Ben de kabul ettim. Ancak ailem futbolcu olmamı istemediği için Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’na gidiyorum diye yalan söylemek zorunda kaldım. Daha sonra kabul ettiler. Ancak onları ikna etmek zor oldu. Hocalarım ve benim başarımla ikna oldular” dedi.  Aralık ayında başlayacak olan lige hazırladıklarını kaydeden Bağlamış, hedeflerinin Batman’ı en iyi şekilde temsil edip şampiyon olmak olduğunu söyledi. Futbolcu kadınlara dönük oluşan ön yargıyı elde edecekleri başarı ile aşacaklarını kaydeden Bağlamış, kadınların gücünün yaşamın her alanında yer aldığını belirtti.
 
SOKAKTA BAŞLADI 
 
Küçük yaşta futbol oynamaya başladığını belirten Rojin Ercan ise önce evin salonunda sonra sokakta oynamaya başladığını söyledi. Gelinen aşamada profesyonel ligde oynadığının altını çizen Ercan, “Bu süre zarfında sürekli kendimi geliştirdim” diye konuştu.
 
‘ŞAMPİYON OLACAĞIZ’ 
 
Verdikleri emeğin karşılığını alma uğraşında olduklarını kaydeden Ercan, “Batman halkını futbolculara yaklaşımı iyi. Bazılarının fikriyatı başka tabi. Şort giyiminden futbolcu olmamıza kadar her şeye karışan belli bir kesim var. Onlar bu kenti temsil etmiyor. Ailem de destek veriyor. Buradaki arkadaşların çoğunun ailesi destek veriyor. Bu azim ile mücadeleyi büyütüp şampiyon olacağız” ifadelerini kullandı.