Medine Ok cinayetinde ikinci takipsizlik

  • kadın
  • 12:00 24 Kasım 2021
  • |
img
HATAY - Sistematik şiddet gören ve 2017'de şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Medine Ok Kara soruşturmasında, savcı ikinci kez takipsizlik kararı verdi. Avukat Mehtap Sert, müvekkilinin sistematik şiddet sonucu intihara sürüklendiğini belirterek, karar itiraz edeceklerini söyledi.  
 
Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 8 Eylül 2017 tarihinde "intihar” denilerek kapatılan, ailesi ve avukatının mücadelesiyle yeniden başlatılan Medine Ok Kara soruşturması yine “takipsizlikle” sonuçlandı. Dörtyol ilçesinde Ahmet Kara ile bir yıllık evli olan Ok, 8 Eylül 2017 tarihinde evinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. Ok’un şüpheli ölümüne dair Dörtyol Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında olaydan 73 gün sonra ifadesi alınan Ahmet Kara, eşinin intihar ettiğini iddia etti. 
 
MORLUKLAR TESPİT EDİLDİ
 
Dörtyol Devlet Hastanesi tarafından ölüme dair hazırlanan ilk raporda; Ok’un boyun ve arka kısmında ip izlerine rastlandığı ve vücudunda morluklar tespit edildiğine yer verildi. Soruşturma kapsamında Adana Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) hazırladığı otopsi raporunda, Ok’un “asılmaya bağlı öldüğü” kaydedilirken, vücudundaki morluklara yer verilmedi. Başlatılan soruşturma ise 3 ay sonra “intihar” denilerek kapatıldı.
 
ŞİDDETİ GÜNLÜĞÜNE YAZDI 
 
Savcılığın takipsizlik kararının ardından İskenderun Kadın Platformu üyesi Avukat Mehtap Sert, İskenderun Sulh Ceza Hakimliği’ne itirazda bulundu. 5 Aralık 2017’de kabul edilen itiraz sonucu takipsizlik kararı kaldırılırken,  Ok’un dosyası tekrar Dörtyol Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilirken, telefon ve bilgisayarı da inceleme için kriminale gönderildi. Bu sürede Ok’a ait bir günlük soruşturma savcısına iletildi. Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Labaratuvarları Daire Başkanlığı tarafından yapılan inceleme sonucu Temmuz 2020’de hazırlanan raporda, söz konusu günlükteki el yazısının Medine Ok Kara’ya ait olduğu kaydedildi. 
Günlükte Ok’un kaleminden gördüğü sistematik şiddet ve psikolojik baskı yazılıydı. Günlükte Ok gördüğü şiddeti, “Ağzıma silahı dayayıp öldürmekle tehdit ettin” sözleriyle anlatmıştı. 
 
YİNE TAKİPSİZLİK 
 
Medine Ok Kara soruşturmasında, cep telefonunda yapılan ve Kara'nın sistematik şiddete maruz kaldığı Ulusal Kriminal Bürosu'nun (UKB) hazırladığı raporla ortaya çıkıp, şiddet belgelendi. Dörtyol Cumhuriyet Başsavcılığı Hazırlık Bürosu talebiyle Ok’a ait cep telefonunun incelediğinin belirtildiği 21 Ocak 2021 tarihli raporda, Ok’un şiddete uğradığı sabitlendi. 
Soruşturma sırasında elde edilen tüm bu delilere rağmen savcılık olayın “intihar” olduğunu karar vererek takipsizlik verdi. 
 
'DELİL YOK' 
 
Takipsizlik kararında savcılık; olayın intihar olduğunu ve kişinin intiharı dışında travmatik tesirle öldüğünün tıbbi delillerinin bulunmadığını belirterek, "Müteveffa ile şüpheli Ahmet Kara arasında geçen tartışma içerikli mesajların yer aldığının tespit edildiği, müteveffa Medine Kara'nın tutmuş olduğu günlükte; eşi olan şüpheli Ahmet Kara'nın kendisini darp ettiğine dair birden fazla kez not aldığının görüldüğü, tüm dosya kapsamına göre; itiraz sonucu kaldırılan 05.12.2017 tarihli kovuşturmaya yer olmadığına dair verilen karar öncesinde ve sonrasında elde edilen adli ve tıbbi bilgiler çerçevesinde, İstanbul Adli Tıp Kurumu Birinci Adli Tıp İhtisas Dairesi ile 3. Üst Kurul tarafından düzenlenen mütalaalarda da belirtildiği üzere, kişinin ası dışında travmatik tesirle veya zehirlenerek öldüğüne ilişkin tıbbi delillerin bulunmaması, müteveffanın ölümünün ası sonucunda meydana geldiği, ası fiilinin kişi canlı iken gerçekleşmiş olduğu değerlendirmesi neticesinde; Medine Kara'nın kasten öldürme suçu sonucunda hayatını kaybettiğine dair şüpheli hakkında kamu davası açılması için herhangi bir delil ya da yeterli şüphenin mevcut olmadığı.. "diyerek kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdi.
 
KARARA İTİRAZ EDİLECEK 
 
Dosya avukatı Sert, İskenderun Sulh Ceza Hakimliği’ne karar ilişkin itirazda bulunacak. 25 Kasım haftasında sistematik şiddet sonucu intihar sürüklenen Ok’un dosyasının takipsizlikle sonuçlanmasına tepki gösteren Sert, adalet ve hukuk mücadelelerinin devam edeceğini belirtti. 
 
Sert, "Bir kadının ölümü araştırılmaksızın takipsizlikle sonuçlandı. Oysaki biz biliyoruz ki, Türk Ceza Kanunu’nda intihara teşvik suç olduğu gibi sistematik şiddet de suç. Ancak savcılık tarafından bu değerlendirilmemiş ve dosya takipsizlikle sonuçlandırılmıştır. Sulh Ceza'ya itirazlarımızı yapacağız. Bir kadının daha ölümünün üstünün örtülmesine izin vermeyeceğiz ve mücadelemiz devam edecek" şeklinde konuştu.
 
MA / Hamdullah Yağız Kesen