Uca: İktidar kadın mücadelesine yenik düştü

  • kadın
  • 13:44 25 Kasım 2021
  • |
img
BATMAN - Batman’da düzenlenen yürüyüşte konuşan HDP’li Feleknas Uca, iktidarın kadın mücadelesi karşısında yenik düştüğünü söyleyerek, “Kadınları cezaevinde tutarak sahte zafer elde etme uğraşındalar” dedi. 
 
Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Batman'da yürüyüş düzenledi. 
 
Yürüyüşe TJA aktivistleri, HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, yerine kayyım atanan Batman Belediye Eşbaşkanı Songül Korkmaz, Barış Anneleri Meclisi ve yüzlerce kadın katıldı. Yılmaz Güney Parkı’nda bir araya gelen kadınlar, "Savaşa, şiddete, yoksulluğa karşı kadın özgürlük zamanı" pankartı açtı. 
Eylemde, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven,  katledilen İpek Er, Deniz Poyraz ile kaybettirilen Gülistan Doku’nun fotoğrafları taşındı. “Kadın kırımına hayır”, “Vardık, varız var olacağız”, “Bîjî berxwedan jinan” dövizlerinin taşındığı yürüyüş, alkış, zılgıt ve sloganlar eşliğinde başladı.
 
 
HÜKÜMETİN KADIN POLİTKASI 
 
Büyük bir coşkuyla başlayan yürüyüşe, yoldan geçen araçlardaki sürücüler korna çalarak destek verdi. Sloganların susmadığı yürüyüş, HDP Batman İl Örgütü binası önünde son buldu. Burada konuşan HDP’li Feleknas Uca, kadına yönelik şiddetin geldiği boyuta değinerek, “Sadece Batman’da 3 hafta içinde 4 kadın katledildi. Kadın katliamları devletin politikası haline gelmiş durumda. İpek Er’e tecavüz ederek intihara sürükleyen üniformalı kişi, bu devletin kadın politikasıdır. Bunu yapan kişinin nasıl cezasızlık politikasıyla korunduğunu gördük. Devletin onu nasıl koruduğunu, tecavüzü meşrulaştırmaya çalıştığını tüm dünya gördü. Böyle kirli politikalara karşı kadınlar olarak hiçbir zaman geri adım atmadık, atmayacağız” dedi.
 
İKTİDARIN SAHTE ZAFERİ 
 
Kadın mücadelesi karşısında yenik düşen iktidarın, kadınları cezaevinde tutarak sahte zafer elde etme uğraşında olduğunu kaydeden Uca, “Leyla Güven ve Ayşe Gökkan arkadaşlarımıza diz çöktürmek için ellerinden geleni yaptılar. Ancak onları mücadelelerinden bir adım geri attıramadılar. Aksine, mücadeleleri daha da ileri bir düzeye geldi. Buradan onlara binlerce kez selam olsun. Kadın direnişi her yerde. Biliyoruz ki, kadın özgür olmazsa toplum özgür olmaz. Bunun mücadelesini hep birlikte vereceğiz. Erkek devlet şiddetine karşı geri adım atmayacağız” şeklinde konuştu. 
 
‘YENİLMEYE MAHKUMLAR’ 
 
HDP Sözcüsü Ebru Günay, eril zihniyete karşı kadınların alanlara aktığını belirterek, “Erkek devlet zihniyetine karşı kadınlar alanlarda hesap soruyor. Kadınlara karşı topyekün bir savaş başlatan AKP-MHP zihniyeti yenilmeye mahkumdur. Deniz Poyraz katledilirken göz yuman, Gülistan Doku kaybedilirken bulmayan bu zihniyet, şimdi kadıları ablukaya almış durumda. Biliyoruz ki mücadelemizden korktukları için ablukaya alıyorlar” şeklinde konuştu. 
 
Yapılan konuşmaların ardından etkinlik atılan slogan, zılgıt ve çekilen halaylarla son buldu.