Ege ve Çukurova'da kadınlar erkek-devlet şiddetine karşı alanlarda

  • kadın
  • 19:41 25 Kasım 2021
  • |
img

HABER MERKEZİ - Kadınlar Ege ve Çukurova'da erkek devlet şiddetine karşı alanlara çıkarak, "21'inci yüzyıl kadın yüz yılı olacak" dedi.

İzmir, Muğla, Denizli, Aydın, Balıkesir ve Manisa illerinde de kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle alanlara çıktı. Egeli kadınlar erkek devlet şiddetine karşı 21'inci yüzyılın kadınların yüz yılı olacağını belirtti.

İZMİR

İzmir Kadın Platformu, “Evde, işte, sokakta, kampüste şiddet her yerde. Çözüm örgütlü mücadele” şiarıyla 25 Kasım nedeniyle eski Leman Kültür Önü’nde bir araya geldi. Çok sayıda kadın buradan slogan ve zılgıtlar eşliğinde Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yürüyüş gerçekleştirdi. Kadına yönelik şiddete karşı direniş kararlılığını simgeleyen sloganlar atıldı. Alanlara sığmayan kadınlar yürüyüş boyunca katledilen kadınların isyanı olduklarını belirterek, her türlü şiddete karşı mücadele kararlılığını yineledi.

Yürüyüşte, “Evde, sokakta, kampüste şiddet her yerde çözüm örgütlü mücadelede” pankartı açılırken, "İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "Dolapta zıkkımın kökü sokakta isyan var", "Fail erkek devleti yıkacağız", "Deniz Poyraz isyanımızdır", "Erkek egemenliğine erkek şiddetine karşı öz savunmayı kuşan" dövizleri taşındı.

Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne gelen kadınlardan, basın açıklamasını Kürtçe Nujin Yıldız, Türkçe ise Nuray Öztürk okudu.

İktidarın nefret dilinin sokaklara yansıdığını, körüklenen ayrımcılık ve eşitsizlikler sonucu “güçsüz” gösterilen kadınlar ve LGBTİ+ların sokak ortasında katledildiğine dikkati çeken Öztürk, “Şiddetin temel sebebi erkek egemen kapitalist düzeni kendi çıkar ve gerici anlayışları temelinde yeniden örgütlemek için elinden gelini arkasına koymayan AKP hükümeti ve küçük ortağı Bahçelidir. Artan kadın cinayetlerinin müsebbibi sanki kendileri değilmiş gibi her kadın öldürüldüğünde, mücadeleyle kazandığımız haklarımıza saldırmaktan geri durmamaktadırlar. Kadınların, LGBTİ+ların, çocukların ve göçmenlerin şiddete karşı korunmasında önemli bir rol oynayan, gerçek bir eşitlik temelinde yazılmış İstanbul Sözleşmesi'nden bir gece yarısı imzanın çekilmesi de bu saldırıların parçasıdır. Biz kadınlar, dayanışmadan, mücadeleden, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. O sözleşme yeniden yürürlüğe girecek, biz kalacağız siz gideceksiniz” dedi.

EŞİT VE ADİL BİR YAŞAM

Sadece İzmir’de değil, Türkiye ve dünyanın dört bir yanında kadınların birlikte mücadele ettiğini söyleyen Öztürk, “Mücadele etmekte  kararlıyız. Bu düzeni değiştirene kadar şiddete uğrayan, ezilen ve sömürülen kadınların her biri için dayanışarak, örgütlenmeye devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmayı asla kabul etmiyoruz. Aynı zamanda İstanbul Sözleşmesi’nin ve ILO’nun 190 Sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’nin bir an önce imzalanması gerektiğini vurguluyoruz. 6284’ün uygulanmasını, ekonomik, sosyal, hukuksal önlemlerin derhal hayata geçirilmesini istiyoruz.  Biz kadınlar şiddetin, yoksulluğun olmadığı eşit ve adil bir yaşam istiyoruz” diye konuştu.

Açıklama atılan sloganlarla son bulurken, kadınlar ezgiler eşliğinde halaya durdu.

AYDIN

Aydın Kadın Dayanışma Platformu, Nevzat Biçer Parkı’nda bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi. “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz”, 'Hükümet istifa', 'Kadın cinayetleri politiktir' sloganları atıldı. Artan döviz kurlarıyla birlikte geçinemediklerini dile getiren kadınlar, sorumlular istifaya çağırıldı. Açıklamada, "Pahalılık artarken geçim yükü de kadınların üzerine yükleniyor. Ekonomik kriz süreçlerinde hane içi şiddet de artıyor. Krizin en ağır faturası bizlere kesiliyor" diye belirtildi.

DENİZLİ

Denizli Kadınlar Birlikte Güçlü, Candoğan Parkı’nda bir araya geldi. Burada açıklamaya yapan kadınlar, “Yaşamlarımızı sarmalayan erkek devlet şiddeti örgütlü bir biçimde karşımızda duruyor. Örgütlü erkek şiddetine cevabımızı örgütlü kadın mücadelemiz ile her alanda her meydanda vereceğiz. 21'nci yüzyıl kadınların yüzyılı olacak. Özgürleşecek ve özgürleştireceğiz! Dünyayı yerinden oynatacağız” dedi.

BALIKESİR

Balıkesir’de de Emek ve Demokrasi Bileşenleri’nden kadınlar bir araya gelerek, Burhaniye Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. İktidar tarafından bütün kazanimlarin hedef alındığını söyleyen kadınlar, buna karşı susmayacaklarını, toplumsal değişim için mücadelenin en önünde yürüdüklerini aktardı.

MANİSA

Manisa Kadın Platformu “Yaşamlarımızı savunuyoruz, sokaklara çıkıyor ve şiddete hayır diyoruz” sloganıyla Manolya Meydanı’nda bir araya gelerek, açıklama yaptı. "Haklarımıza hayatlarımıza sahip çıkıyoruz" pankartı açan kadınlar, "Hakkım olanı ancak sokaklar ve tüm yaşam alanlarımızda mücadele ederek, kazanacağımızı biliyoruz" dedi.

MUĞLA

Muğla'da Menteşe Kadın Platformu, Akyol Parkı’nda bir araya gelerek Sınırsızlık Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi.

Bodrum ilçesinde de Kadın Dayanışma Derneği, Eşik Platformu, Kadınlar Birlikte Güçlü, çeşitli siyasi partiden kadınların katılımıyla Tepecik Cami Meydanı’nda bir araya gelerek, cadde boyunca yürüyüş yaptı. Şiddet katliam ve yoksulluğa karşı ses çıkardı. 

ADANA

Adana Kadın Platformu öncülüğünde biraraya gelen kadınlar, 5 Ocak Meydanı’ndan İnönü Parkı’na yürüyüş düzenledi. Polis, yürüyüşe engel olmak istedi. Ancak kadınların direnişi ile karşılaşınca, yolu açmak zorunda kaldı.

EKMEK KÜÇÜLDÜ, ŞİDDET BÜYÜDÜ

Yürüyüşün ardından İnönü Parkı’nda kadınlar açıklama yaptı. Platform adına açıklamayı Sevil Aracı Bek okudu. Bu yıl 25 Kasım’ı ağır bir ekonomik çöküşün ortasında, yoksulluk ve işsizliğin alabildiğine arttığı bir dönemde karşıladıklarını ifade eden Bek, “Ekmeğin küçüldüğü, şiddetin büyüdüğü bu düzeni kabul etmiyor ‘artık yeter’ diyoruz. Güvenceli iş, insanca yaşanacak ücret, şiddetsiz bir yaşam talebiyle Mirabel kardeşlerden ve birlikteliğimizden aldığımız güçle alanlardayız. Tüm kadınları şiddet, yoksulluk, işsizlik karşısında taraf olmaya, evlerden sokaklara, işyerlerinden okullara bulunduğumuz her alanda mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi.

KADINLAR BÜTÇENİN NERESİNDE?

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, iktidarın “Bizden önce kadının adı yoktu” söylemlerine tepki göstererek, “Halbuki bu iktidar döneminde kadına yönelik şiddet yüzde bin 400 oranında arttı” diye konuştu.

Toplumun ve kadınların en çok yoksulluğu yaşadığı bir dönem içinden geçtiklerini ifade eden Hatimoğulları, “TBMM’de bütçe görüşmeleri var. Ama bütçede işçi yok, emekçi yok, yoksullar, açlar yok, geçinemeyenler, barınamayanlar yok. Ama en çok da biz kadınlar yokuz. Kadına zere kadar bütçe yok" şeklinde konuştu.

Eşi tarafından katledilmek istenen Dilek Güven eylemdeki yerini aldı. Güven, “Bütün erkeklerin gözünde öfke görüyorum. Benim olayımın üzerinden 1,5 yıl geçti. Kadınlar hala öldürülüyor” diyerek tepki gösterdi.

MERSİN

Mersin Kadın Platformu, Yenişehir ilçesine bağlı Kushimoto Sokağı’ndan yürüyüş başlattı. Kadınlar, yürüyüşte, "Erkek, devlet şiddetine karşı özsavunmaya" pankartı açtı. Erkekler tarafından katledilen kadınların fotoğraflarının taşındığı yürüyüşte "Gelsin devlet, baba, koca inadına inadına direniş","Jin jiyan azadî" sloganları atıldı.

KADINLAR BARIKATI AŞTI

Yürüyüş yapmak isteyen kadınların önü polis kalkanları ile kesildi. Uzun süren tartışmanın ardından polisler izin vermemesine rağmen direnen kadınlar barikatı aşarak, caddede yürüdü. Kadınlar bu sıra "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganı attı. Özgecan Aslan Meydanı'na gelen kadınlar burada açıklama yaptı. Platform adına açıklama yapan Derya Narlı, kadın mücadelesinin önemine değindi.

‘HÜKÜMET İSTİFA'

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, Türkiye'de tek adam rejiminin vücut bulduğunu, buna karşı mücadele edenlerin ise kadınlar olduğunu söyledi. Polisin engellenmesine tepki gösteren vekil Fatma Kurtulan da, " Kadınları engellemeden utanmıyor musunuz? Bir kadın katledilse telsizlerinizin seslerini kısarsınız. Ama gelip mücadele eden kadınlara barikat kurup engel oluyorsunuz. Bu emri verenleri kınıyorum. Gelip 'siyasi sloganlar atmayın' diyorsunuz. Hükümet istifa dememiz size neden dokunuyor. Bundan utanmıyor musunuz? Hükümet istifa demeye devam edeceğiz. Biz kadınlar her yerde baskıya karşı mücadele etmeye devam edeceğiz" ifadesinde bulundu.

HATAY

Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü, Atatürk Parkı'nda buluşup Köprübaşı’na yürümek istedi. Ancak polisler kadınlara izin vermedi. Yaşanan arbedede kadınlar, polislerce darp edildi. Yürümekte ısrar eden kadınların direnişi karşısında polis barikatı açtı. Kadınlar, alkış ve sloganlarla Köprübaşı’na yürüdü. Kadınlar, eylemde kadın emeğinin sömürülmesine dikkat çekti.

ANTALYA

Antalya Kadın Platformu da, Kapalı Yol Halk Bankası önünde toplanıp, Attalos Heykeli’ne yürüdü. Kadınlar, "Yaşasın kadın dayanışması", "Jin jiyan azadi" ve "Erkek adalet değil, gerçek adalet" sloganlarını attı. Yürüyüşün ardından platform adına Devrim Mol, basın metnini okudu. Mol, "Ölüme karşı yaşam, sömürüye karşı özgürlük mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Bugün burada olmasa da evde, işte, okulda, sokakta erkek devlet şiddetine karşı yaşamını ve haklarını savunan tüm kadınların ve LGBTİ+’ların sesleri seslerimizde. Haklarımızdan hayatlarımızdan özgürlüğümüzden ve birbirimizden vazgeçmiyoruz" şeklinde konuştu.