4 parçadan seslendiler: Kürt birliğini sağlayalım

  • kadın
  • 09:23 30 Kasım 2021
  • |
img

ŞIRNAK - Kadınlar, Kürtlere yönelik 4 parçada yoğunlaşan saldırılara işaret ederek, “Bu topraklarda hep birlikte ağır bedeller ödedik. Kürtlerin birliğini de hep birlikte sağlayalım” dedi. 

Kürdistan'ın dört parçasında yaşayan kadınlar, Kürtlere yönelik saldırıları bertaraf etmenin tek yolunun Kürt ulusal birliğinin sağlanmasından geçtiğini vurguladı. Türkiye'ye bağlı silahlı gruplar tarafından Kuzey ve Doğu Suriye'de katledilen Kürt siyasetçi Hevrîn Xelef’in annesi Sûad Mustafa, saldırılara karşı birliğin önemine dikkat çekti.  
 
'BİRLİĞİ BİRLİKTE KURALIM'
 
Dêrik kentinde yaşayan Sûad Mustafa, Kürtler arasındaki ittifakın her şeyden daha önemli ve öncelikli olduğunun altını çizerek, "Kürtler birleşip işgalcilere ve hainlere karşı mücadele etmeli. Biz de dünyada ki bütün halklar gibi kendi ülkemizde özgürce yaşayabilmeliyiz. Bugün tüm dünyanın gözü Kürtlerin verdiği mücadelede. Bu topraklarda hep birlikte ağır bedeller ödedik. Kürtlerin birliğini de hep birlikte sağlayalım. Rojava'da kan akıyor, Kürtler bunu görmüyor mu? Neden gözlerini ve kulaklarını kapatıyorlar? Saldırganlar Kürtler arasında ayrım yapmıyor. Saldırganlar diyor ki; 'biz sadece PKK ile savaşıyoruz.' Ancak Efrîn'i işgal edince ilk iş Demirci Kawa'nın heykelini yıkmak oldu. Kawa PKK’li miydi? Cegerxwîn'in heykelini yıktılar. O da mı PKK’liydi?" diye sordu.  
 
'ARTIK YETER'
 
Ortadoğu'da ki güçlerin kişisel çıkarları nedeniyle Kürtlerin birlik olmasını istemediğine dikkati çeken Mustafa, "Kürtler birlik olmak için daha ne kadar bekleyecekler? Kürtlerin ve Kürdistan'ın birlik olma zamanıdır. Saldırılara karşı ortak tutum sergilemeliyiz. Türk annelerine, kadınlarına da çağrım var; Erdoğan'ın zulmüne artık yeter demeleri gerekir. Parti ve örgütlerimiz de artık annelere kulak verip birlik olmalıdırlar. Biz kadınlar Kürt birliğinin inşasında Zilan, Arîn Mîrxan, Hevrîn Xelef ve Leyla Güven olmalıyız” ifadelerini kullandı. 
 
'ÖLÜM ELBİSESİNİ ÇIKARTALIM'
 
Şırnaklı kadınlardan Aynur Elçeoğlu, saldırılara karşı birlikle cevap verilmesi gerektiğini belirterek, "Kürdistan'ın dört parçasında da Kürtlere dönük çok ciddi saldırılar var. Öncelikle bu saldırılara karşı birlik olmalıyız. Kürtler neden sessiz? Ölümün elbisesini giyip karalar bağlayacağımıza, bu saldırılara karşı direnmeliyiz. Ancak birliğimiz yoksa hiçbir şey yapamayız. İttifak olursak her sorunu birlikte çözebiliriz. El ele vermeli ve bu ölüm elbisesini çıkartıp yırtmalıyız. Birimizi tutukluyor, birimizi sürgün ediyor, birimizi öldürüyor ve birimizi de kendi politikasının ortağı yapıyor. Ellerinden geldiği kadar bizi bölüyorlar ve parçalıyorlar. Bu yüzden biz kadınlar el ele verirsek Kürt ittifakını kurabiliriz” diye belirtti. 
 
KDP’YE ÇAĞRI 
 
Federe Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinden Esmer Resûl Elîm de, dış güçlerin her zaman Kürt ulusal birliğine müdahalede bulunduğuna vurgu yaparak, "Kürtlere dönük gerçekleşen her saldırıda uluslararası güçlerin parmağı var. Biz de her halk gibi haklarımızı talep ediyoruz. Düşman bizim birlik olmamızı istemiyor. Bu yüzden ellerinden geldiğince saldırıyorlar. Ancak Kürtler artık eskisi gibi değil. Düşmanın taleplerine göre hareket etmemeliyiz. İç sorunlarımız ne olursa olsun birlikte çözmeliyiz. Özellikle Federe Kürdistan Hükümeti’ni dış güçlerin taleplerine göre hareket etmemeye ve onların oyunlarına gelmemeye çağırıyorum” ifadelerini kullandı. 
 
ÖCALAN’IN PARADİGMASI 
 
İran’ın Urmiye kentinden Zîlan Rojhilat ise PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın paradigmasının halklar üzerindeki etkisine değinerek, "Kürdistan coğrafyasında yıllardır insanlar katlediliyor. Ancak sayın Abdullah Öcalan'ın felsefesi sayesinde yeni bir güç oluştu, bununla birlikte yeni bir toplum oluştu. Kürdistan'ın tamamında kadınlar bir toplumu yönetecek gücü elde etti. Diğer yandan Kürtlere saldırılar devam ediyor. Kadın, genç, yaşlı demeden herkes bu saldırılara karşı direnip mücadele etmeli. Bütün Kürtler özgür oluncaya dek mücadele etmeliyiz. Özgürlük mücadelesinde başarıyı elde etmek için de birlik olmalıyız. Kürtlerin ve Kürdistan'ın birliğe her zamankinden daha fazla ihtiyacı var” ifadesinde bulundu. 
 
MA / Zeynep Durgut