TJA aktivisti Gök darp edildi, çıplak aramaya maruz kaldı

  • kadın
  • 16:58 17 Aralık 2021
  • |
img

ŞIRNAK - Süleyman Soylu'nun hedef göstermesinden sonra gözaltına alınıp tutuklananlardan TJA aktivisti Sümeyye Gök, cezaevi girişinde darp edildi ve çıplak aramaya maruz kaldı. Gök'ün avukatı yaşananlara ilişkin suç duyurusunda bulundu.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 4 Aralık'ta eski korucu Tahir Güven'in öldürülmesinden sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Halkların Demokratik Partisi'ni (HDP) hedef gösterdi. Soylu'nun konuşmalarından sonra HDP Cizre İlçe Örgütü binası ile çok sayıda eve eş zamanlı baskın düzenlendi. Baskınlar sırasında 30 kişi gözaltına alındı.

Aynı operasyon kapsamında Silopi'de 8 Aralık'ta gözaltına alınan Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Sümeyye Gök, 15 Aralık'ta çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

7 gün boyunca gözaltında tutulan Gök'ün, emniyettr psikolojik şiddete maruz kaldığı, belirtilirken, "özel sohbet" adı altında ajanlık dayatmasında bulunulduğu kaydedildi. Gök'ün, Şırnak İl Emniyet Müdürlüğü’nden adliyeye götürülürken çelik yelek giydirip polisler tarafından kameraya alındığı öğrenildi. Yine Gök'ün adliyeden çıkarılırken de çelik yelekle ve polis kamerası eşliğinde çıkarılması dikkat çekti. Ajanlığı kabul etmeyen Gök'ün kötü muameleye maruz kaldığı aktarılırken, avukatı yaşananlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

TEHDİT, DARP, ÇIPLAK ARAMA

Gök'ün Avukat Haşim Toğurlu, müvekkilinin gözaltında psikolojik işkenceye maruz kaldığını söyleyerek, gözaltında yaşananları şu şekilde anlattı: "İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Meclis’te direk yargısız infaz yaptı. Bu yargısız infazın tutarlı olması ve yerine gelmesi için de emniyet elinden geleni yapıyor. Emniyet bütün delil ve uygulamaları peşin hükümmüş gibi yapıyor. Mesela masumiyet karinesi anayasal bir hak olarak yasalarda bulunuyor. Suçu sabit olmayan herkes suçsuzdur. Ama şuanda tam tersi uygulanıyor. Sanki azılı bir katilmiş gibi davranıldı. Hem adliye hem de emniyette sanki Tahir Güven'i onlar öldürmüş gibi bir yaklaşım sergilendi.Emniyette maruz kaldığı uygulamalar yetmezmiş gibi ayrıca Gök, adliyeye getirilirken çelik yelek giydirilip getirildi. Tutuklandıktan sonra da ters kelepçe ile götürüldü."

'SONUN YA CEZAEVİ YA DA TOPRAK OLACAK'

Müvekkilinin tutuklanmasının ardından bir görüşme gerçekleştirdiğini belirten avukat Toğurlu,"Görüşmede polis tarafından tehdit edildiğini ve polisin ona ,'Senin gibi bir çok kadın geldi, sonu ya cezaevi ya da toprak oldu. Senin de sonun böyle olacak' dediğini aktardı. Çıplak aramayı kabul etmediği için erkek polisler tarafından cinsiyetçi tehdtlere maruz kalmış. Ayrıca çıplak aramayı kabul etmediği için polise direnmekten hakkında tutanak tutmuşlar" dedi.

GARDİYANLAR SAÇLARINI KOPARDI

Cezaevine götürülürken de çıplak aramayı kabul etmediği için 4 kadın gardiyan tarafından kameraların görmediği kör bir noktada boynuna sert darbelerle vurulduğunu aktaran Toğurlu, "Gardiyanlar saçlarından sert bir şekilde ve yarım saat boyunca çektiği için saçları kökünden koparılmış. Kökünden koparılan saçlarını bana verdi. Başını duvara vurmuşlar ve sonunda zorla çıplak arama yapmışlar. Sümeyye de bu duruma tepki olarak çıplak ayakla karantina kopuşuna gitmiş. Tek başına koğuşta kalmasına rağmen sayım dayatılmış" diye belirtti. Tahir Güven'e atıldığı iddia edilen bir ses kaydının olduğunu ve bunun Gök’e aitmiş gibi lanse edilmeye çalışıldığını söyleyen Toğurlu, yetkililerden iddia edilen ses kaydını talep ettiklerini ancak kendilerine verilmediğini söyledi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

Toğurlu, yaşananlara karşı cezaevi yönetimiyle görüştüklerini ancak cezaevi yönetimi yaşananları inkar ettiğini belirterek, "Sümeyye tek kişilik hücrede olmasına rağmen askeri nizam yapılıyor. Yapılan çıplak arama, ters kelepçe, çelik yelek giydirip polis tarafından kamerayla kayda alınması, tehdit ve hakaretler nedeniyle polisler hakkında Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı'na giderek suç duyurusunda bulunacağız" ifadelerini kullandı.