Karar çıkmayan Gültekin davası ertelendi

  • kadın
  • 18:40 20 Aralık 2021
  • |
img

MUĞLA - Pınar Gültekin'i katleden sanık Cemal Metin Avcı'nın yargılandığı dava duruşmasında, ABD’den istenilen Gültekin'in telefon şifresinin geldiği ve Avcı’ya ait herhangi bilgi ve görselin bulunmadığı belirtilmesine rağmen karar çıkmadı. 

Muğla’da işkenceyle katledilen Pınar Gültekin’in katili Cemal Metin Avcı’nın yargılandığı davanın 8’inci duruşması Muğla 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tutuklu sanık Cemal Metin Avcı ve tutuksuz sanık Mertcan Avcı’nın Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemleri (SEGBİS) ile katıldığı duruşmada, tutuksuz sanıklar Avcı'nın eski eşi Eda K, babası Selim Avcı, iş ortakları Şükrü Gökhan O., Gültekin’in ailesi ile taraf avukatları duruşma salonunda hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan Avcı’nın annesi Ayten Avcı ise duruşmaya katılmadı.

İlk olarak Aydın Barosu ve Ankara Barosu davaya müdahillik talebinde bulundu. Taraf avukatlarının itirazı ve mahkeme heyetinin kararıyla müdahillik talepleri reddedildi.

Mahkeme heyeti, Gültekin'in cep telefonuna ait şifrenin istenmesi için yazılan müzekkereye ABD'den gelen cevabın tercüme ettirildiğini, Muğla İl Emniyeti Siber Suçlarla Şube Müdürlüğü'nün incelediği verilerde herhangi bir e-posta, bilgi ve belgenin görülmediğini, sadece birkaç alışveriş sitesinin maillerinin olduğunu belirtti.

Ayrıca Adli Tıp Kurumu’na yazılan ek müzekkereye de cevap verilmediği bildirildi.

AVCI’YA AİT BİLGİ YOK

Ardından konuşan Gültekin’in avukatı Rezan Epözdemir mahkeme heyetinin ABD’den gelen cevabı eksik aktardığını ifade ederek, “Bir buçuk yıldır yargılamayı sürüncemede bırakan Android şifresi geldi, dökümü yapıldı. Telefon incelendi, dosyaya rapor edildi. Raporda, telefonda yapılan inceleme ve görüntülerde, ‘Cemal Metin Avcı’ya ait herhangi bir bilgi veya görsel bulunmadığı anlaşılmaktadır’ denildi. Gelinen noktada her şeyin gerçek dışı olduğu ortaya çıktı. Bir buçuk yıl boyunca gerçek dışı olan bir şeyi beklediniz. İnsanların özel hayatını tartışılır hale getirdiniz. Adli tıp raporuna itiraz ediliyor. Bu raporu 30 tane akademisyen hazırlıyor. Tamamen yargılamayı sürüncemede bırakmaya dair bir çaba var. Haksız tahrik indiriminden faydalanmaya dair bir çaba var. 3 ayrı aşamada sanık haksız tahrik indirimi ifadesini sürekli değiştirdi. Karşı tarafın bütün savunmaları bu müzekkereyle çöktü. Biz artık bu celsede emsal mahiyette bütün sanıkların cezalandırılmasını ve karar verilmesini istiyoruz” dedi.

‘DELİLLER VAR AMA DAVA UZATILIYOR'

ABD’den istenen telefon şifresiyle birlikte Gültekin’in özel hayatının ihlal etmeye dönük karar verildiğine dikkati çeken Epözdemir, “Bir cinayet dosyasında olabilecek bütün deliller var. Ancak mahkeme heyeti buna rağmen davayı uzatıyor. Toplanmayacak delillerin toplamasına dönük çabaları var. Halen yargılama nihayete ermedi. ATK’nin müzakere cevabı tartışmaya mahal vermeyecek şekilde ortadadır” diye belirtti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı da  ABD’den gelen raporun sanığın iddialarının gerçek dışı olduğunu ortaya koyduğunu söyleyerek, savcının mütalaasını vermesini istedi.

‘SUÇLU BİZ OLUYORUZ'

Gültekin’in babası Sıddık Gültekin, adaleti dışarda aramak istemediklerini dile getirerek, sanık ve ailesinin attıkları iftiraların kendilerini rencide ettiğini söyledi. Gültekin, “Kızım geri gelmeyecek. Ancak attıkları iftiralar yüzünden hem kızımın özel hayatı hem de ailesi olarak bizim onurumuz çiğnendi. Baştan sona kadar kurgulanan ve ailesinin ortak olduğu cinayet ortaydayken burada suçlu biz oluyoruz. Bize iftiralar, suçlamalarda bulunuyorlar. Sekiz duruşmadır adaletin yerini bulması için kilometrelerce yol geliyoruz. Ama ortada bir karar yok. Adalet istiyoruz” diye konuştu.

SANIK AVUKATI TEKRAR MÜZAKERE YAZILMASINI İSTEDİ

Ardından konuşan sanık avukatı, herhangi bir delilin olmadığını ve ABD’den gelen cevabın eksik olduğunu iddia ederek, Apple şirketine tekrar dilekçe yazılmasını ve Whatsapp’ta Avcı ile konuşmalarının olup olmadığına bakılmasını talep etti. Sanık avukatı ayrıca ATK raporunun beklemesini istediklerini belirterek, raporun şüpheli geldiğini savundu.

‘DAVA UZATILMAK İSTENİYOR'

Sanık avukatının beyanlarına itiraz eden Epözdemir, “Ortada bir video yoktu. Şimdi ise işi maktulün telefonundaki fotoğraflara götürmek istiyorlar. Apple telefon şifresi zaten geldi. Bilgi ve belge olsaydı Siber Suçlar doküman halinde raporlardı. Yeni bir müzakere yazılmak istenmesinin nedeni davayı bir yıl daha uzatmak istemeleri” diyerek, duruşma gününün beklenmeden ara kararda mütalaa istediklerini ifade etti. 

Sanık avukatları, Avcı’nın annesi Ayten Avcı’nın hastalığından dolayı duruşmalara katılmak istemediğini talep etti.

GÜLTEKİN’İN AVUKATI VE AİLESİ SALONU TERK ETTİ

Ardından SEGBİS ile duruşmaya katılan sanık Cemal Metin Avcı, ATK raporlarını kabul etmediğini ve Whatsapp konuşmalarının incelenmesini istediğini söyledi. Avcı, savunmasında Gültekin’in avukatına yönelik beyanlarda bulundu. Bunun üzerine mahkeme heyetine itiraz eden Gültekin’in avukatı sanığın kişilik haklarına saldırıda bulunduğunu beyan etti.

Mahkeme başkanı ve Gültekin’in avukatı Epözdemir arasında yaşanan tartışma sonrası avukat salonu terk edeceğini söyledi. Mahkeme heyeti, Gültekin’in avukatının duruşma boyunca söz almadan konuştuğunu ve mahkemede bağırdığını belirterek, salonu terk etmesine karar verdi. Kararın ardından Gültekin’in avukatı ve ailesi ile Aydın, Ankara ve Muğla barolarından gelen avukatlar da mahkeme salonunu terk etti.

DURUŞMA ERTELENDİ

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık müdafiilerinin ABD’ye yeniden müzakere yazılması ve Whatsapp konuşmalarının incelenmesi talebinin ABD’den gelen belgeye artık ihtiyaç duyulmadığını belirterek reddine, Adalet Bakanlığı ve ilgili adli makamlara bildirilmesine karar verdi.

Mahkeme heyeti ayrıca bütün sanıkların bir sonraki duruşmada mahkeme salonunda hazır bulunmasına karar verirken, duruşmayı 24 Ocak 2022‘ye erteledi.

‘MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Duruşma öncesinde adliye önünde basın açıklaması yapan Kampüs Cadıları “Katilleri cesaretlendirenleri tanıyoruz” yazılı pankart açarak,  “Erkek adalet değil gerçek adalet” “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Erkek vuruyor devlet koruyor” sloganları attı. Kadınlar adına basın açıklamasını okuyan Rozana Urkun,  katillerin bilinçli korunduğunu ifade ederek “Bu durum da katillere cesaret veriyor, bunu Cemal Metin Avcı’nın geçtiğimiz duruşmada sarf ettiği ‘İstanbul Sözleşmesi iyi ki kaldırıldı' sözünden de anlıyoruz. Kızkardeşimiz Pınar’ın davası bizim davamızdır, katil Cemal Metin Avcı ve ona yardım eden diğer tüm failler cezalandırılana kadar adliyeleri de mahkemeleri de sokakları da bırakmıyoruz. Pınar için adalet sağlanana kadar mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

'HAKİM SANIĞA DEĞİL BİZE TUTUM ALDI'

Duruşma salonunu terk eden Gültekin’in avukatı Rezan Epözdemir, Muğla Adliyesi önünde açıklama yaparak, mahkeme heyetinin saniğa değil kendilerine yönelik tutum aldığını belirtti. Epozdemir, mahkemede bulunduğu beyanları tekrarlayarak, davanın bir an önce sonuçlanması gerektiğini söyledi.