Anneler İzmir'den seslendi: Adalet Bakanlığı suç işliyor

  • kadın
  • 09:04 25 Aralık 2021
  • |
img

İZMİR - Diyarbakır ve Van’da ailelerin sürdürdüğü adalet mücadelesine destek veren İzmir’deki tutuklu anneleri, “Adalet Bakanlığı ve ülkeyi yönetenler suç işliyor” dedi. 

Tutuklu ailelerinin, Cezaevi İdari ve Gözlem Komisyonu tarafından infazları yakılan ve tahliye edilmeyen hasta tutukluların serbest bırakılması için Diyarbakır ve Van'da başlattıkları Adalet Nöbeti sürüyor. İki kentte devam eden adalet eylemi, toplumun tüm kesimleri tarafından sahiplenilirken, Adalet Bakanlığı başta olmak üzere iktidar tarafından taleplere dair herhangi bir adım atılmış değil. İktidarın sessizliği ise cezaevlerinde her geçen gün hak ihlallerinin artmasına neden oluyor. 
 
İzmir’de bulunan tutukluların anneleri de, cezaevlerindeki hak gaspları ve ihlallere tepki göstererek, ailelerin taleplerinin adalet isteyen herkesin talebi olduğunu belirtti. 
 
YARGI İNSANLIK SUÇUNUN ORTAĞI 
 
Buca Kırıklar F Tipi 2 Nolu Cezaevi'nde 14 yıldır tutuklu bulunan Fırat Yağmekan’ın annesi Sultan Yağmekan, Türkiye’de hukuk ve insan haklarının siyasallaşmış yargı tarafından ayaklar altına alındığını ifade ederek, “Ben de bir tutuklu annesi olarak barolarda Adalet Nöbeti başlatan ailelerin eylemlerini yakında takip ediyorum. Hasta ve infazları yakılan tutukluların tahliye edilmemesi bizi çok üzüyor. Ülkede adalet olsaydı bugün bu taleplerde bulunulmazdık. İnfazı yakılanların tahliye olması yönünde hiçbir engel yoktur. Sürekli ‘pişmanlık yasasını’ dayatıyorlar. Siyasi düşüncelerden kaynaklı insanların 30 yıl cezaevinde kalması başlı başına insanlık suçudur. Tutuklu ailesi olarak ailelerin başlattığı Adalet Nöbeti’ni sahipleniyorum. Ailelerin talepleri yerine getirilsin ve tutuklular derhal serbest bırakılsın” diye belirtti. 
 
TAHLİYELERİN ENGELLENMESİ SUÇ 
 
Buca Kırıklar F Tipi 2 Nolu Cezaevi'nde 14 yıldır tutuklu bulunan Bünyamin ile Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde 5 yıldır tutuklu Ahmet Sürme kardeşlerin annesi Fatma Sürme de, cezaları biten tutukluların infazının yakılması ve hasta tutukluların tahliye edilmemesinin suç olduğunu yineledi. Adalet nöbetini başlatan ailelerin taleplerinin çok haklı bir talep olduğunu belirten Sürme, "Cezaevlerinde birçok hak ihlali yaşanıyor. Son bir hafta da 6 hasta tutuklu yaşamını yitirdi. Tutukluların bırakılmaması devletin Kürtlere karşı düşmanca tutumunun göstergesidir. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir hukuk anlayışı yoktur. Tutuklu annesi olarak infazların yakılmasını kabul etmiyorum. Çocuklarımızın artık cezaevlerinde yaşamını yitirmesini istemiyoruz. Adalet Bakanlığı ve ülkeyi yönetenler suç işliyor. Başta Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, hasta ve infazı yakılan tutukluların acil bir şekilde tahliye edilmesini istiyorum” ifadelerini kullandı.
 
‘ÇOCUKLARIMIZ ÖLMESİN’
 
Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde 26 yıldır tutuklu bulunan Bayram Kaymaz’ın annesi Medine Kaymaz ise, ailelerin talebinin bu ülkede adalet isteyen herkesin talebi olduğunu yineleyerek, o nedenle hasta ve infazı yakılan tutukluların derhal serbest bırakılmasını istedi. Kaymaz, devamında da şunları söyledi: “Binlerce tutuklu şu anda infazı yakılarak cezaları erteleniyor. Anneler olarak çocuklarımıza yönelik düşmanca tutumdan vazgeçilmesini istiyoruz. Devlet eliyle yıllardır Kürt halkına zulüm, sürgün, katliamlar gerçekleştiriliyor. Artık yeter zulümlere son verilsin. Çocuklarımızın zindanlarda ölmesin istemiyoruz. Bugün cezaevleri işkence alanlarına dönüşmüş. Kimsenin ölmesini istemiyoruz." 
 
MA / Hakan Yalçın