Sakine Cansız anıldı: Kadınlar hesap soracak

img
DERSİM - Paris'te katledilen Sakine Cansız için Dersim'de gerçekleştirilen anmada konuşan HDP Sözcüsü Ebru Günay, kadınların faillerden hesap soracağını belirterek, "Amed zindanında Esat Oktay Yıldıran’a baş kaldıran Sakine’nin mücadelesi, şu an dünyanın dört bir tarafında" dedi. 
 
Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi öncülüğünde Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013 tarihinde katledilen Kürt kadın siyasetçilerden PKK’nin öncü kadrolarından Sakine Cansız için mezarı başında anma etkinliği düzenlemek istendi. Dersim Belediyesi Asri Mezarlığı’nda gerçekleştirilen anmaya, HDP Sözcüsü Ebru Günay, milletvekilleri Feleknas Uca, Alican Önlü, TJA aktivistleri ve Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) yöneticileri katıldı. Anma öncesi mezarlığı abluka altına alan polis, grubun Sakine Cansız'ın mezarının başında anma etkinliğini engelledi. 
 
Engelleme üzerine mezarlık önünde açıklama yapan grup, “Sakine’lerin Sêvê’lerin cesaret ve kararlılığıyla mücadeleye devam ediyoruz” yazılı pankart açtı. 
‘KADIN MÜCADELESİ ENGELLENEMEZ’
Burada açıklama yapan HDP Sözcüsü Ebru Günay, “Erkek devlet şiddetinin engeliyle karşılaştık. Diyarbakır’dan, Batman’dan, Elazığ’dan kadınlar, burada anma gerçekleştirmek istediler. Bu katliamda rolü olan devlet aklı, bizi engellemeye çalıştı. Mezarlığa gitmemiz engellendi. Bizler mezarlığa gidememiş olsak da mezar başından kadın katliamlarına ‘dur’ diyememiş olsak da hiçbir engelleme bizim kadın mücadelemizi asla engelleyemez” dedi. 
 
‘HESAP VERECEKSİNİZ’
 
Paris katliamının 3 Ocak 2013’te PKK Lideri Abdullah Öcalan ile devlet heyeti arasında “çözüm” adı altında başlatılan sürece yönelik provokasyon olduğunu belirten Günay, “Bütün kadınlar dünyanın dört bir tarafında anmalar gerçekleştiriyor, kadın özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren Sakine Cansız’ı, Fidan Doğan’ı, Leyla Şaylemez’i anıyor ama biz Dersim’de mezarı başında, provokatör valiler tarafından engelleniyoruz. Buradan o provokatör valiye söylüyoruz, bizim kadın özgürlük mücadelemiz sizi elbet yerle bir edecektir. Sizi elbet o koltuğunuzdan düşürecektir. Elbet bütün kadın katliamlarında rol alan erkekler gibi, bütün kadın katliamlarının failleri gibi kadınlara hesap vereceksiniz. Kadın özgürlük mücadelesine, kadın hareketlerine, feminist hareketlere hesap vermek zorunda kalacaksınız” diye konuştu. 
 
‘SAKİNE MÜCADELESİNDEN GERİ DURMADI’
 
Paris katliamıyla kadınların barış mücadelesinin engellenmek istendiğini ifade eden Günay, “Biz kadınlar, Kürt halkı ve onun dostları, bütün katliamlara rağmen barış mücadelesini yürütmeye devam ettik. Paris katliamından 3 yıl sonra, Silopi’de Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar arkadaşlarımız katledildi. Onlar da erkek devletinin tecrit politikaları sonucu katledildi. Ne Sêvêler mücadelelerinden vazgeçti, ne bizler mücadelemizden yıldık ne de yaşamı hep kavga olan Sakine Cansız mücadelesinden geri durdu. Amed zindanında Esat Oktay Yıldıran’a baş kaldıran Sakine’nin mücadelesi, şu an dünyanın dört bir tarafında. Sakine’nin kadın özgürlük aşkı dünyanın dört bir yanında kadınlarda yankı buluyor. Dünyadaki bütün kadınlar, Kürt kadınlarıyla omuz omuza mücadele etmeye devam ediyor. Ama biz Dersim’in asi kızı Sakine’nin anmasını gerçekleştiremiyoruz. Çünkü iktidar kadınlardan, kadın özgürlük mücadelesinde rahatsız. Kadınlar özgürleşirse, kendi kirli savaş politikalarını yürütemeyeceğini biliyor. Kadınlar özgürleşirse, mücadele ederse, bu topraklarda cirit atan, bizi engellemeye çalışan kolluk kuvvetleri bizi engelleyemeyecektir. Kadın katliamlarının faillerini koruyamayacaktır. Cezasızlıkla sonuçlandıramayacaktır” şeklinde konuştu.
 
‘MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’ 
 
“Kadınlar onlardan hesap soracak” diyen Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Buradan bir kez daha Sakine Cansız’ı, Leyla Şaylemez’i, Fidan Doğan’ı, Sevê Demir’i, Pakize Nayır’ı, Fatma Uyar’ı saygıyla ve minnetle anıyoruz. Onların bize miras bıraktığı kadın özgürlük mücadelesiyle durmadan, yılmadan, erkek devlet şiddetini yenene kadar, bütün erkek aklını değiştirene kadar, failler kadınlara hesap verinceye kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Bizler ‘jin jiyan azadî’ diyen bir gelenekten geliyoruz. Bunu büyütmeye devam edeceğiz.”. 
 
Yapılan açıklama sonrası Cansız'ın mezarında mumlar yakıldı.