Paris’te katledilen kadınlar anıldı: Failler Ankara’da

img
HABER MERKEZİ - Paris’te katledilen 3 Kürt kadın, memleketlerinin yanı sıra birçok kentte düzenlenen etkinlikle anıldı. Fidan Doğan’ın mezarı başında konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, “Failler uzakta değil Ankara'dalar” dedi. 
 
Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013 tarihinde katledilen PKK’nin kurucularından Sakine Cansız (Sara), Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbin) ve Kürt Gençlik Hareketi Üyesi Leyla Şaylemez, birçok kentte gerçekleştirilen etkinlikle anıldı. Gerçekleştirilen anmalarda, Şırnak'ın Silopi ilçesinde 4 Ocak 2016 tarihinde katledilen Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar da unutulmadı. 
 
MARAŞ 
 
Paris'te Sakine Cansız ve Leyla Şaylemez ile birlikte katledilen Kürt siyasetçi Fidan Doğan, Maraş’ın Elbistan ilçesinde bulunan mezarı başında anıldı. Hançiplak (Xopon) Mahallesi'nde bulunan mezarlıkta yoğun yağışa rağmen gerçekleştirilen anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Barış Anneleri, birçok kentten TJA aktivisti ve HDP Kadın Meclisi üyelerinin yanı sıra Doğan’ın yakınları ve yüzlerce kişi katıldı. Anmadan önce mahalle ve mezarlık, polis ve jandarma tarafından ablukaya alındı. 
 
‘FAİLLER ANKARA’DA’
 
Paris’te katledilen 3 kadın siyasetçinin fotoğraflarının taşındığı anmada konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, "Bugün bizim için kara bir gün. 3 Kürt kadın siyasetçi, Avrupa'nın göbeğinde katledildi. 9 yıl geçti ama gerçek failler bulunup yargılanmadı. Türkiye’nin katliamdaki rolü açık olmasına rağmen ne dünya ne de uluslararası örgütler, bir söz söylemedi. Katliamın faili meçhul olması için çaba sarf edildi. Bu sürede Kürt kadınlara dönük katliam devam etti. Silopi’de 3 kadın siyasetçi aynı yöntemle katledildi. Failleri aynı kişiler, çok uzakta değiller Ankara'dalar. Tarihte hep kadınlar hedef alındı ve katledildi. HDP Kadın Meclisi ve TJA aktivistleri olarak, bu katliamın hesabını sormaktan biran olsun geri durmayacağız. Bu katliamlarla verilen mesaj ‘mücadele etmeyin’ idi. Ancak burada bir kez daha sesleniyoruz; onurlu bir barışı sağlayana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 
 
Konuşmanın ardından Doğan'ın mezarına karanfiller bırakıldı. Anma, “Jin Jiyan Azadî” sloganıyla son buldu.
 
MERSİN
 
Paris’te katledilen Leyla Şaylemez de, Mersin’deki mezarı başında anıldı. Şaylemez’in Güneykent Mezarlığı’ndaki mezarı başında gerçekleştirilen anmaya, Barış Anneleri Meclisi üyelerinin yanı sıra Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER) üyeleri, HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, HDP, DBP Meclis üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı. Mezarlığın başında araçlardan inen kadınlar, “Jin Jiyan Azadi” sloganı eşliğinde Şaylemez’in mezarına yürüdü. 
 
Saygı duruşunun ardından anmada ilk önce konuşan Barış Annesi Meryem Erbey, Şırnak’ın Silopi ilçesinde 4 Ocak 2016 tarihinde katledilen Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar'ı da unutmadı. Erbey, “Bu kadınlar, haksız bir şekilde katledildiler. Artık kadınlar üzerinde süren katliamlara yeter diyoruz. Barış Anneleri olarak, ülkeye demokrasi ve barış gelinceye kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Kendine insan diyen herkesin bu katliamlara karşı sesini yükseltmesi gerekir. Artık yeter” diye belirtti. 
 
 Daha sonra konuşan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ise, “Paris Katliamı ile Kürt halkıyla barış sürecinin inşa edilmesi engellenmek istendi. Ona dair büyük bir provokasyondur. Bunun yanında Silopi Katliamı ile barış süreci daha da darbelenmiş oldu. Dikkatimizi en çok çeken nokta ve tüm dünya kamuoyunun dikkatini çekmek istediğimiz nokta şudur; bugün barışa vurulmak istenen darbe kadınların katliamı üzerinde geliştirildi. Burada siyasetçi kadınlar hedeflenmiştir. Kürt kadınlar hedeflenmiştir. Çünkü bu devlet geleneği, Kürt kadınların, Türkiye siyasetinde, Ortadoğu siyasetinde Suriye’de, Irak’ta ve İran’daki rolünü gayet iyi bilinmektedir” dedi.
 
Baş eğdirmek isteyen, toplumu ele geçirmek isteyenlerin ilk olarak kadınları hedef aldığına dikkat çeken Hatimoğulları, şöyle devam etti: “Bakın cezaevlerinde milletvekilliği ilk düşürülen kadın, önceki dönem eş genel başkanımız Figen Yüksekdağ’dır. Yine cezaevlerinde en ağır cezalara çarptırılanlar kadınlardır. Katliamları gerçekleştirenler, açığa çıkartılmadığı sürece, bu ülkede Kürt sorunun demokratik ve barışçıl çözümünden bahsetmek mümkün değildir. Bu ülkede kadın-erkek eşitliğinden bahsetmek mümkün değildir. Mücadelemiz, hiçbir kadın katledilmeyene dek devam edecektir.”
 
Anma, konuşmaların ardından Şaylemez’in mezarına karanfiller bırakılarak, sona erdi.  
 
VAN 
 
Van'da Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jînen Azad-TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, katledilen kadınları HDP İl Örgütü binasında düzenlediği etkinlikle andı. Barış Anneleri Meclisi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Örgütü yöneticileri, HDP milletvekilleri Muazzez Orhan ve Murat Sarısaç’ın yanı sıra çok sayıda kişinin katıldığı anmada, üç Kürt kadının fotoğraflarının konulduğu masa mumlarla süslendi. 
 
Sık sık “Şehit namirin” sloganı atıldığı anma, saygı duruşuyla başladı. Daha sonra kadınların yaşamını ve mücadelesini anlatın sinevizyon gösterimi yapıldı. 
 
Ardından anmada konuşan Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, faillerin hala yargılanmadığını hatırlatarak, mücadelelerinin sürdürüleceğini vurguladı. HDP’li Muazzez Orhan ise, Kürtlere yönelik katliamların her dönem devreye konulduğunu ifade ederek, Paris ve Şırnak’ın Silopi ilçesinde kadınların katledilmesinin farklı olduğunu söyledi. Her iki katliamında da kadın özgürlük mücadelesine dönük olduğunu söyleyen Orhan, ancak katliamların amacına ulaşamadığını belirtti. Katledilen kadınların mücadeleleriyle yollarını aydınlattığını dile getiren Orhan, “Katledilen kadınların hayallerini, taleplerini mücadeleyle gerçekleştireceğiz. Bu kutsal topraklarda özgür bir yaşamı inşa edeceğiz. Hiçbir güç, Kürt kadının mücadelesinin önüne engel olamaz” ifadelerini kullandı. 
 
Daha sonra yaşamını yitiren HPG’li Êgid Civyan’ın (Vahdettin Karay) kaleme aldığı “Ey Paris” isimli şiiri okuyan HDP Van Gençlik Meclisi üyesi Rojin Varhan tarafından okundu. 
 
Etkinlik, konuşmaların ardından son buldu.
 
SİİRT 
 
Siirt’te ise TJA, Paris ve Şırnak’ın Silopi ilçesinde katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar’ı HDP İl Örgütü binasında düzenlediği etkinlikle andı. Deniz Poyraz Konferans Salonu’nda gerçekleşen anmaya, HDP Grup Başkan Vekilli Meral Danış Beştaş ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri katıldı. Anmadan önce HDP İzmir İl Örgütü binasına yönelik 17 Haziran 2021 tarihinde Onur Gencer tarafından gerçekleştirilen silahlı saldırıda yaşamını yitiren parti çalışanı Deniz Poyraz’ın adının verildiği salonun açılışı yapıldı. Açılışın ardından anmaya geçildi. Anmada yaşamını yitiren kadın siyasetçilerin fotoğraflarının bulunduğu masa, mumlar ve çiçeklerle süslendi.
 
Katledilen kadınların mücadelesini anlatan sinevizyon gösteriminin ardından konuşan HDP Grup Başkanvekilli Meral Danış Beştaş, "Katliamların planlı bir şekilde gerçekleştirdiklerini gördük. Eğer planlı bir saldırı olmasaydı Paris'in orta yerinde 3 kadın katledilmezdi Silopi’de üç kadın katledilemezdi. HDP il binasına girip Poyraz katledilemezdi. Bunların hepsi planlanmış katliamlardır. Burada amaçlanan kadının direnişçi kimliğidir. Ancak hedeflerine ne Paris'te ne Silopi'de ne de İzmir'de ulaşabilirdiler. Kadının direnişçi ruhu gün geçtikçe daha da güçlenerek, bu zihniyete karşı yeni kazanımlar elde ediyor" dedi.
 
Anma, dengbêj dinletisiyle son buldu.