Engelli okul hizmetlisi kadına müdürden mobbing

img

İSTANBUL - Bahçelievler’de bulunan bir okulda temizlik görevlisi olan yüzde 54 ortopedik engelli Meral Tanoba, okul müdürü Özcan Zengin’in mobbingle kendisini işten çıkmaya zorladığını söyledi. 

İstanbul’un Bahçelievler ilçesinde bulunan Ali Haydar Günver İlkokulu’nda çalışan yüzde 54 ortopedik engelli Meral Tanoba, okul müdürü Özcan Zengin’in mobbingine maruz kaldı. Okulun temizlik görevlisi olan Tanoba, yaşanılanları ajansımıza anlattı. 
 
Okul müdürü Zengin’in yapamayacağı ağır yükleri kendisine yüklediğini belirten Tanoba, bu şekilde okuldan gönderilmek istendiğini söyledi. Daha önce Zeytinburnu’ndaki bir okulda çalışan Tanoba, şuan çalıştığı okula 9 yıl önce müdürün isteği üzerine eşiyle birlikte geldiklerini aktardı. Gelmeden önce müdürün kendisine “Seni anasınıfında çalıştıracağım, sigortanı da yapacağın. Eşin kadrosunu alsın gelsin” vaatlerinde bulunduğunu ifade eden Tanoba, “Bizde bu nedenle Zeytinburnu’ndaki okuldan buraya geldik. Geldiğimiz ilk sene müdür beni işe başlatmadı, ikinci sene de sigortasız çalıştırdı. Üçüncü sene sigortamı başlattı ama o ara eşimle yaşadığı sorunlardan dolayı beni işten attı” dedi.
 
AĞIR YÜKLER YÜKLENDİ 
 
Bu esnada müdürün başka bir okula tayininin çıktığını ve onun yerine gelen vekil müdürün kendisini tekrarda işe aldığını söyleyen Tanoba,“Yeni gelen müdür beni tanımamasına rağmen durumumu bildiği için işe geri aldı. Sonra o vekillikten gidince Özcan Bey okula müdür olarak geri geldi. 4 sene boyunca anasınıfında çalıştım. 4 sene sonra beni ve beraber çalıştığım 2 kişiyi anasınıfından çıkarıp, katlarda görevlendirdi. Nedenini sorduğumda ‘böyle daha iyi olacak’ cevabını verdi. O sene böyle idare ettim. Sene başında tekrar müdürün yanına giderek durumumu anlattım ve anasınıfında çalışmamın benim için daha iyi olacağını söyledim. Fakat talebim kabul edilmedi ve okulun 3’üncü katının bana verileceği söylendi. Bende mecburen kabul ettim. Öbür arkadaşlar yapamayacaklarını söylediler bu nedenle işten çıkmak zorunda kaldılar” diye belirtti.
 
VERİLEN SÖZLER UNUTULDU 
 
Okulun 3’üncü katında ise 9 sınıfın bulunduğunu söyleyen Tanoba, şunları söyledi: “Buranın iş yükü çok ağır. Benim de ayağımda sorun olduğu için katlara zor çıkıyorum. Bu nedenle o zaman okulda çalışan eşim de müdürle konuştu ve başka bir yere verilmemi istedi. Özcan Bey ‘Birinci katta 3 sınıf var, birde bahçede çay ocağı var oraya baksın’ dedi. Bizde kabul ettik. Oraya başladım ve o seneyi öyle bitirdim. Ardından pandemi başladı. Bundan dolayı Özcan Bey yine beni çağırdı ve ‘Öğrenciler okula az geliyor. Üçüncü kata çık, oradaki işleri halledersin. Öğrenciler tam geldiğinde seni birinci kata alacağım’ dedi. Bende kabul ettim. Okulda fazla yoğunluk olmadığı için zorlanmadım ve iki sene öyle geçti. Fakat bu sene öğrenciler okula başladı. Bunun için Özcan beye ‘Bana söz verdiniz, öğrenciler tam geldiğinde beni birinci kata alacağınızı ifade etmiştiniz. Burada zorlanıyorum, ne zaman alacaksınız?’ diye sordum. Özcan Bey, ‘Hayır ben öyle bir söz vermedim. Sen üçüncü katta devam ediyorsun’ dedi.”
 
İŞİYLE TEHDİT EDİLDİ 
 
Eşinin müdürün tavrından dolayı okuldan ayrılıp, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne geçtiğini dile getiren Tanoba, “Daha önce eşimle aynı okulda çalıştığım için o bana yardım ediyordu. Fakat o gidince daha da zorlanmaya başladım. Eşim müdürüne durumumu anlatmış ve ricada bulunmuş. Onlar da Özcan Beyi aramış. Tabi bu durumdan haberim yok. Özcan Bey beni gördü ve ‘Siz beni şikayet mi ettiniz?’ diyerek üstüme geldi. Bende bir şeyden haberimin olmadığını söyledim. Sonra ‘Siz görürsünüz’ diyerek tehdit etti ve gitti. O süreçte okulda temizlik yaparken elimin üzerine cam düştü ve kırıldı. Elim bir buçuk ay alçıda kaldı. Alçı çıkarılıp, raporun süresi de bitince Özcan Bey’in yanına gittim. Alçının çıkarıldığını ancak elimin hala ağrıdığını söyledim. Bunun için biraz daha kolay ve yapabileceğim bir iş verilmesini istedim. ‘Okuldaki bütün işler zor’ denilerek, isteğim kabul edilmedi. Bende anasınıfına verilebileceğimi söyledim. Bunun üzerine müdür, ‘Hayır veremem. Okuldaki bütün sistemi kurmuşum bunu bozamam. Sen orda devam et, eşin sana yardım etsin’ dedi” sözleriyle süreci anlattı. 
 
Müdürün kendisine yönelik tavrından dolayı okuldakilerin kendisiyle konuşmaya çekindiğini söyleyen Tanoba, “Öğretmenler bile bu kadar işi nasıl yaptığımı, ayaklarımın üzerinden nasıl bu kadar durduğumu söylüyorlar. Buna rağmen ‘Bir şey olmaz, yapıyorum bir şekliyle’ diyorum. Ama müdürün yaklaşımına hala anlam veremiyorum. Müdür hakkında en ufak bir şikayet olsa beni çağırıp ‘Sen mi şikayet ettin’ diyor. Her şeyde beni suçluyor. Neden böyle davrandığını bir türlü anlayamadım” ifadelerini kullandı.
 
MÜDÜR İDDİALARI YALANLADI
 
İddialara ilişkin ulaştığımız okul müdürü Özcan Zengin, iddiaların gerçek olmadığını ileri sürdü.
 
‘İŞTEN ÇIK’ TEHDİDİ
 
İddiaları sormamızdan sonra yeniden bize ulaşan Meral Tanoba, müdürün kendisini aradığını ve sürekli olarak odasına çağırdığını belirtti. Tanoba, “Beni arayıp ‘Artık işten çık’ dedi. Ne yapacağımı bilmiyorum” diyerek, yardım talebinde bulundu.
 
MA / Ferhat Çelik