İstanbul Sözleşmesi davasında 33 kadına beraat

img
ANKARA - İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmak için eylem yapan ve yargılanan 33 kadın beraat etti.
 
Ankara Kadın Platformu'nun İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme kararının protesto eylemine polis müdahalesi sırasında gözaltına alınan aralarında muhabirimiz Eylem Akdağ'ın da olduğu 33 kadın hakkında açılan dava görüldü. Ankara 28’inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde "2911 sayılı Gösteri ve Yürüyüş Kanuna muhalefet" gerekçesiyle açılan davanın karar duruşmasında kadınlar beraat etti.
 
Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla "İstanbul sözleşmesi Yaşatır! Haklarımızdan Vazgeçmiyoruz Yaşam Zincirinde Buluşuyoruz" demek için Kolej Meydanı’nda buluşan ve eylem başlamadan saldırıya uğrayarak gözaltına alınan 33 kadın hakkında açılan davanın üçüncü duruşması bugün Ankara Adalet Sarayı’nda görüldü.
 
'EMNİYETİ TARAFTIR SALONDA BULUNAMAZ'
 
Ankara polisinin dava salonunda bulunmasına tepki gösteren avukat Irmak Bakır, “Kadınlar, emniyet tarafından saldırıya uğradılar, dolayısıyla Ankara Emniyeti bu davada taraftır, salonda bulunmalarını istemiyoruz” diyerek, salonda bulunan polislerin dışarı çıkarılması talebinde bulundu. 
 
Avukatların talebinin ardından polisler dışarı çıkarıldı.  
 
ANAYASAL HAK
 
Avukat Çiğdem Kozan, kadınlara özel olarak sorulan “dur ihtarını duydunuz mu?” sorusunun hiçbir anlamı olmadığını, gösteri ve yürüyüş hakkının Anayasal hak olduğunu ifade etti.
 
Avukatların tamamı, polisin kadınları darp edildiği anları kayıt altına alan basını engellediğini hatırlatarak, polislerin delil olarak verdiği DVD görüntülerinin ham olmadığını ve kendi lehlerine göre kurguladıklarının altını çizdi.
 
Avukatlar, yargılanan kadınlar hakkında beraat talep etti. 
 
BERAAT ETTİLER
 
Daha sonra kararını açıklayan mahkeme, bilirkişi raporu doğrultusunda suç unsurları oluşmadığından 33 kadının ayrı ayrı beraatlarına karar verdi.