Tutuklu yakınları: Yeter artık, cezaevlerinden cenaze çıkmasın

img

VAN - Cezaevlerinde tutukluların ölüme terk edildiğini söyleyen tutuklu yakınları, “Yeter artık, cezaevlerinden cenaze çıkmasın” diyerek, sorumluları göreve çağırdı.

Cezaevinde yaşanan hak ihlalleri devam ederken, art arda ölüm haberleri geliyor. Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutulan Şervan Can Güder şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Hemen ardından önceki gün Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 80 yaşındaki kanser hastası Abdullah Boran, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.
 
Hasta ve infazı yakılan hasta tutukların serbest bırakılması ve cezaevlerindeki hak ihlallerin sona ermesi için Diyarbakır, Van ve İzmir’de başlayan Adalet Nöbeti de sürüyor. Van Barosu’nda nöbette olan anneler, “Yeter artık, cezaevlerinden cenaze çıkmasını istemiyoruz” diyerek, sorumluları göreve çağırdı.
 
Anneler, hasta tutukluların tedavi edilmeyerek ölüme terk edildiklerini ve ‘kalp krizi’ denilerek geçiştirilmeye çalışıldığını belirterek, şüpheli ölümleri de “öldürüyorlar” şeklinde yorumladı. 
 
‘ZİNDANLARIN SESİNİ DUYUN’
 
Van F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Botan Timur’un annesi Aslıhan Timur, cezaevlerinde ölümlerin olmaması için mücadele ettiklerini ifade ederek, “Bu ölümleri kabul etmiyoruz. Eğer, adalet olmuş olsaydı, cezaevlerinde ölümler olmazdı. Neden öldüler? İki gün önce şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Can Güder, ölmeden bir gün önce babasıyla konuşmuş ve babasına ‘yarın benim görüşüme gelin’ demiş. Neden her gün cezaevinde bir ölüm haberini alıyoruz? Tüm dünyaya ve Adalet Bakanı’na sesleniyoruz; zindanların sesini duyun” diye konuştu.
 
'ÖLDÜRÜYORLAR!'
 
Cezaevinden gelen ölüm haberleri için “Öldürüyorlar” diyen Timur, “Cezaevlerindeki ölümlerin gerekçesini farklı farklı söylüyorlar. Öldürüyorlar, ‘kalp krizi, beyin kanaması’ gibi gerekçeleri öne sürüyorlar. Anneler, olarak bu durumu kabul etmiyoruz. Tutuklu aileleri olarak el ele verip sesimizi yükseltmeliyiz. Bugün başkasının evladının cenazesi cezaevinden çıkıyor, yarın benim evladımın çıkabilir” diyerek, tüm kesimlere tutukluların sesi olmaya çağırdı. 
 
'GEÇ OLMADAN DUYUN'
 
Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki Sinan Karel’in annesi Zeynep Dayan ise Van ve Iğdır’dan gelen ölüm haberlerini hatırlattı. “Ölenlerin çocuklarımdan hiçbir farkı yok” diyen Dayan, “Canımız yanıyor. Oğlum, hasta ama tedavi edilmiyor. Öldükten sonra seslerimizi duysalar ne olacak? Bizler adalet istiyoruz. Yarın çocuğumun başına bir şey gelse ‘kalp krizi geçirdi’ diyecekler. Tedavi etmedik demezler. Cezaevlerinden tabutların çıkmasını istemiyoruz. Geç olmadan duyun seslerini” dedi.