17 yıldır Amara'ya giden kadınlardan 4 Nisan çağrısı

img

URFA - Amara'da düzenlenen tüm kutlamalara katılan kadınlar, “4 Nisan’ı birlikte kutlayalım” diyerek, herkesi kutlamalara katılmaya çağırdı. 

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde 23 yıldır ağırlaştırılmış tecrit altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 73'üncü yaş günü kutlanacak. Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP), MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) öncülüğünde yapılan açıklama ile kutlamalar için herkesi Öcalan'ın doğum yeri olan Urfa'nın Halfeti ilçesine bağlı Amara köyüne davet etti. Amara'ya 17 yıldır süren yürüyüş ve kutlamaların hepsine katılan Barış Annesi Hadlê Oğur, HDP Halfeti ilçe Eşbaşkanı Fatma Korkmaz ve TJA Aktivisti Hamide Göktaş herkesi 4 Nisan'da Amara'ya davet etti. 
 
URFA'DAN AMARAYA 
 
4 Nisan tarihinin kendileri için önemli olduğunu belirten Hadlê Oğur, takvimler 4 Nisan'ı gösterdiğinde yıllarca Suruç'tan Aligör'e kadar coşkuyla yürüdüklerini ve Aligör'de 3 gün boyunca kutlama yaptıklarını söyledi. Sonrasında coşkunun Halfeti'ye taşındığını anlatan Oğur,"Öcalan'ın doğum gününü doğduğu yerde kutlamak istiyoruz. 2009'da gittiğimizde önümüz kesildi, saldırılar oldu. 2 kişi yaşamını yitirdi, binlerce kişi de yaralandı. Tüm engellemelere rağmen Halfeti'ye gidişler sürdü. Halfeti'de gerekli iznin verilmesiyle 5-6 yıl coşkuyla kutlamalar yaptık. 2015’te Urfa'dan yürüyerek Halfeti'ye gittik. Balıklıgöl'den Amara'ya kadar sanki uçarak gidiyorduk. Coşku çok büyüktü" dedi. 
 
KÜRT KADINLARININ DOĞUM GÜNÜ
 
Öcalan'ın doğum günü olan 4 Nisan'ın aynı zamanda Kürt kadınlarının da doğum günü olduğunu belirten Oğur,"Öcalan kadına değer verdi. Öcalan ile birlikte kadınlar haklarını bildi. Öcalan üzerinde baskılar yapılıyor, tecrit uygulanıyor. Öcalan şimdi serbest bırakılsa dünya için büyük bir fırsattır. Öcalan dışarıda olsaydı, uluslararası için bir şans olurdu" diye konuştu.
 
'ÖCALAN SERBEST BIRAKILMALI'
 
Tecridin kırılıp Öcalan'ın serbest bırakılması gerektiğine işaret eden Oğur,"Bütün sıkıntılarımız Öcalan'ın serbest bırakılmasıyla giderilebilir. Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılmalıdır. Böylelikle ülke refaha erebilir. Bu sorun, savaş ve sıkıntılar onun çıkmasıyla son bulabilir. Öcalan'ın doğum günü öncesinde artık özgür bırakılmasını istiyoruz. 4 Nisan'da doğum gününü kutlayalım" dedi. 
 
'KUTLAMA İÇİN KAPIMIZ AÇIK'
 
Fatma Korkmaz, Öcalan'ın doğum gününün Kürt halkının da yeniden doğumu anlamına geldiğini söyledi. Korkmaz,"4 Nisan başta Kürt kadınlarının doğum günüdür. Sayın Öcalan felsefesi, fikir ve düşünceleriyle ilk olarak kadınları, Kürt halkını özgürleştirdi" dedi. Öcalan üzerinde 23 yıldır devam eden ağırlaştırılmış tecride de dikkat çeken Korkmaz, "Öcalan üzerinde büyük bir tecrit uygulanmaktadır. Artık yeter, tecridin kaldırılmasını istiyoruz" diye konuştu. 
 
4 Nisan'da Öcalan'ın doğum günü kutlamalarına izin verilmediğinde yaşanan olaylarda 2 kişinin yaşamını yitirdiğini çok sayıda kişinin ise yaralandığını hatırlatan Korkmaz, "4-5 yıl serbest bırakıldığında büyük bir coşku ile kutlamalar yapıldı. On binlerce kişi Amara'ya gelip doğum günü kutluyorlardı. Yasak olmayınca herhangi bir sorun çıkmadı. Son 6 yıldır da yine yasaklanmaya başlandı. Niye yasaklanıyor?" diye sordu. 
 
Öcalan'ın doğum gününün kutlanmasına müsaade edilmesi gerektiğine işaret eden Korkmaz, "Halfeti olarak kutlamalar için kapımız açık. Öcalan'ın ailesinin kapısı açıktır. Eskiden olduğu gibi doğum gününü kutlayalım. Öcalan'ın da artık bu kutlamada bulunmasını istiyoruz" dedi. 
 
'ÖCALAN ÖZGÜR OLSUN'
 
TJA aktivisti Hamide Göktaş ise, 23 yıldır Öcalan üzerinde uygulanan tecride dikkat çekti. Öcalan'ın doğum günü olan 4 Nisan'ın izin verilen kutlamaların güçlü geçtiğini belirten Göktaş, 2011 yılında kutlamalara genç, çocuk, kadın demeden halkın coşku ile kutladığını ifade etti. Göktaş, "İzin verildiğinde herhangi bir sorun çıkmadan kutlamalar coşku ile sürüyordu. Şimdi de yasak var. Bu yasaklar niye var? Öcalan'ın doğum gününden neden bu kadar korkuyorlar? Kadınlardan neden korkuyorlar? 4-5 yaşındaki ufak çocukların kıyafetlerinden korkup gözaltına aldılar. Kürt halkından neden bu kadar korkuluyor? Kürt kadınları artık korkmamalıdır. Barış ve özgürlük istiyoruz. Biz Öcalan'ın özgür olmasını istiyoruz" şeklinde konuştu. 
 
MA / Müjdat Can