Eda Nur Kaplan’ın faillerine 22’şer yıl hapis istemi

  • kadın
  • 12:48 15 Nisan 2022
  • |
img
ANKARA - Eda Nur Kaplan'a tecavüz ederek, intihara sürükleyen Yusuf Güzelyurt ve Mehmet Ardıçoğlu'nun yargılandığı davada, savcı mütalaasında sanıklar hakkında 22’şer yıl hapis cezası istedi.
 
Ankara’da Eda Nur Kaplan'a tecavüz ederek, intihara sürükleyen Yusuf Güzelyurt ve Mehmet Ardıçoğlu'nun “Nitelikli cinsel saldırı” suçundan yargılandığı davanın 5’inci duruşması Ankara 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya, Kaplan’ın annesi, avukatları ve çok sayıda kadın katıldı. Geçen celse tahliye edilen ancak başka suçtan hükümlü olması nedeniyle cezaevinde bulunan fail Yusuf Güzelyurt duruşmada hazır bulunurken, tutuklu yargılanan Mehmet Ardıçoğlu ise cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.
 
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, ilk sözü davayı üstlenen Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Avukatı Çisel Demirkan aldı. Sanık avukatlarının dava boyunca ahlak temellerini sarsan savunmalar yaptıklarını belirten Demirkan, savunmaların dosya kapsamında yapılması gerektiğinin altını çizdi.
 
22 YIL CEZA İSTENİYOR
 
Ardından iddia makamı, mütalaasını açıkladı. Savcı, Kaplan’ın olay yerinde alkolün etkisiyle kendisini savunamayacak durumda olmasını göz önüne alarak, faillerin TCK’nın 102/2 (vücuda organ veya sair bir cisim sokulması) ile 102/3a (Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlâl) maddeleri gereğince cezalandırılmalarına, sanık Mehmet Ardıçoğlu’nun tutukluluk halinin devamına ve Yusuf Güzelyurt’un da tutuklanmasına karar verilmesi yönünde dosyanın esasına ilişkin mütalaa sundu. 
 
Savcı mütalaası kapsamında failler hakkında en az 22’şer yıl hapis cezası istedi. 
 
SANIK AVUKATLARINDAN EK SÜRE TALEBİ
 
Ardından söz alan Kaplan’ın avukatları, sanıkların mütalaa kapsamında cezalandırılmalarını isterken, sanık avukatları ise mütalaaya karşı savunma hazırlanmak için ek süre talebinde bulundu.
 
Mütalaaya dair söz alan sanık Mehmet Ardıçoğlu ise, sanal medya ve televizyon programları üzerinden kendisine saldırıda bulunulduğunu iddia etti. Ardında söz alan sanık avukatları, Kaplan’ın anne ve ablasına yönelik saldırgan söylemlerde bulunduğu esnada mahkeme başkanının tepkisiyle karşılaştı.
 
TUTUKLULUK HALİ DEVAM EDECEK
 
Verilen aranın ardından kararı açıklayan mahkeme başkanı, Mehmet Ardıçoğlu’nun tutukluluk halinin devamına yönelik karşı oy kullandığını belirterek, sanık Ardıçoğlu’nun tutukluluk halinin devamına, sanık Yusuf Güzelyurt’un tutuksuz yargılanmasının devamına karar vererek, bir sonraki duruşmada ikisinin de duruşma salonunda hazır edilmesine karar verdi. 
 
Bir sonraki duruşma 13 Mayıs’a ertelendi.