İstanbul Sözleşmesi 11 yaşında: Mücadeleye devam edeceğiz

  • kadın
  • 11:57 11 Mayıs 2022
  • |
img
İSTANBUL - İstanbul Sözleşmesinin imzaya açılmasının 11’inci yıl dönümünü kutlayan EŞİK, çekilme kararından geri dönülene kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti. 
 
Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), 11 Mayıs 2011 tarihinde imzaya açılan İstanbul Sözleşmesi’nin 11’inci yıl dönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. 
“Cadı avlarıyla yakılan kadınlardan, Danıştay'ı 'İstanbul Sözleşmesi' savunmalarıyla dolduran kadınlara” başlığıyla yapılan açıklamada, sözleşmenin kadınların küresel mücadelesinin en büyük eseri olduğu vurgulandı. Sözleşmenin enternasyonal bir “başyapıt” olduğunun belirtildiği açıklamada, “İstanbul Sözleşmesi çok yaşasın!” denildi. 
 
KADINLAR SÖZLEŞMEYE SAHİP ÇIKTI
 
Sözleşmenin “tek adam” tarafından verilen ve hukuka aykırı olan bir kararla fesh edildiğinin belirtildiği açıklamada, kadınların bu kararı tanımadığını ve sözleşmeye sahip çıktığı ifade edildi. 
 
Platformun sözleşme için yürüttüğü kampanya ve mücadelelere yer verilen açıklamada, “Danıştay, iptal davalarını esastan görüşmeye başladı. EŞİK olarak yaptığımız çağrı üzerine Türkiye’nin her köşesindeki 73 Barodan kadın avukatların katılımı ile 28 Nisan Perşembe günü İstanbul Sözleşmesi’ni savunduk. Bazı anlar, bazı savunmalar, bazı yargılamalar asla unutulmaz. İlk duruşmanın yapıldığı 28 Nisan 2022 tarihi böyle unutulmaz bir gün olarak takvimlerde yerini aldı. Yüzyıllar geçse de, sonuç ne olursa olsun her anı ve dakikası ile tarihsel olan İstanbul Sözleşmesi Davası hafızalarda bâki kalacak. Bütün yollar İstanbul Sözleşmesi'nin haklılığına, yaşam için önemine çıktı” denildi. 
 
'İŞLEM İPTAL EDİLMELİ'
 
Açıklamanın  devamında şunlar kaydedildi: “On birinci yıldönümünü kutladığımız İstanbul Sözleşmesi; kadınların, LGBTİ+ların, yaşlıların, mültecilerin, engellilerin ve diğer tüm dezavantajlı grupların haklarının ve hayatlarının teminatıdır. Bir varlık kavgası olan bu davanın, karardan geri dönülene kadar ulusal ve uluslararası alanda her türlü hukuki mücadelesini vereceğimizin sözünü bir kez daha bildiriyoruz. Hepimiz 7 Haziran 2022 tarihindeki ikinci Danıştay duruşmasına hazırlanıyoruz. Tüm kamuoyu ve basının desteğini bekliyoruz. Haklıyız ve hukuka aykırı çıkış işleminin iptal edilmesini bekliyoruz. Tekrar hatırlatıyoruz: 6251 sayılı onay kanunu yürürlükte olduğu sürece İstanbul Sözleşmesi, bir yasa olarak yürürlüktedir.”