Şakran Cezaevi'nde kadın tutuklulara şiddet

  • kadın
  • 12:02 12 Mayıs 2022
  • |
img
İZMİR - İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde arkadaşı Hayriye Yağbasan ile açık görüş gerçekleştiren Hediye Tekin, 11 kişilik koğuşta 37 kişinin kaldığını, 37 kişiye ise 11 kişilik yemek verildiğini ve tutukluların başgardiyan tarafından şiddet gördüğünü söyledi. 
 
Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri gündemden düşmezken, İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklulara yönelik baskılar da arttı. Şakran'da 11 kişi kapasitesi olan koğuşta 37 kişi tutuluyor. Tutukluların çoğu yerlerde yatarken, verilmesi gereken 37 kişilik yemek yerine 11 kişilik yemek dağıtılıyor. Ayrıca tutukluların özel eşyalarına keyfi bir şekilde el konuluyor.
 
İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi'nde bulunan Hayriye Yağbasan, 6 Mayıs'ta arkadaşı Hediye Tekin'le açık görüş gerçekleştirdi. Yapılan görüşte yaşadıklarını arkadaşı Tekin'e anlatan Yağbasan, büyük baskı altında olduklarını söyledi. Tekin, yapılan açık görüşte kendisine aktarılanları ajansımıza anlattı. 
 
37 KİŞİYE 11 KİŞİLİK YEMEK
 
Tekin, son dönemlerde 11 kişilik koğuşta 37 kişinin kaldığını ancak buna rağmen 11 kişilik yemek verildiğinin kendisine aktarıldığını belirterek, tutukluların sağlıklı beslenemediklerini söyledi. Tekin, tutukluların yeni koğuş için cezaevi yönetimi ile görüştüğünü, cezaevi yönetiminin söz verdiğini, ancak bu talebin de yerine getirilmediğini aktardı. 
 
EŞYALAR VERİLMİYOR
 
Tutuklu yakınlarının cezaevine gönderdiği eşyaların geç verildiğini, yorgan, yastık gibi eşyaların ise keyfi bir şekilde el konulduğunu söyleyen Tekin, “Yaşanan baskılara karşı tutukluların yaptığı protestolara karşılık disiplin cezaları veriliyor. Tutuklular insan hakları örgütlerine, sivil toplum kuruluşlarına mektup göndermek istiyor, ancak mektuplarına da el konuluyor. Kitaplar sınırlı veriliyor. Özellikle Kürtçe kitaplara keyfi bir şekilde vermiyorlar. Tutukluların fotoğrafları, özel eşyaları, radyolarına el konuluyor. Hastaneye gidiş gelişlerde birçok hakarete maruz kalıyorlar" dedi. 
 
ŞİDDET
 
Şakran Kadın Kapalı Cezaevi'nde Kibriye adında bir gardiyanın olduğunu ve özellikle bu gardiyanın baş gardiyan olduktan sonra tutuklulara yönelik şiddet uyguladığını vurgulayan Tekin, “Arkasına bir gurup alıp keyfi bir şekilde tutuklulara hakaret ediyor. Tutuklular bu tutuma karşı cevap verdiğinde hemen disiplin soruşturması açılıyor" diye belirtti. 
 
'SES YÜKSELTMELİYİZ'
 
Cezaevlerinde yaşanan baskılara karşı herkesin ses çıkarması gerektiğinin altını çizen Tekin, “Cezaevlerindeki sorunlar çözülmeyene kadar kimsenin durmaması gerekiyor. Buna karşı çıkmazsak cezaevlerinde cenazeler çıkmaya devam edecek. İnsanım, demokratım, insan haklarını savunuyorum diyen herkes bu baskılara karşı ses yükseltmeli” çağrısında bulundu. 
 
MA/ Delal Akyüz