Yerel mahkeme Yargıtay’ın kararına direndi ama tutuklamadı

  • kadın
  • 13:07 26 Mayıs 2022
  • |
img
MERSİN  - Sistematik bir şekilde kızına tecavüz ettiği için 30 yıl hapis cezası alan Mustafa T.’nin yeniden yargılandığı davada mahkemede, Yargıtay’ın verdiği karara direnerek sanığa 30 yıl ceza verdi Ancak tutuklama kararı vermedi. 
 
Mersin’de Mustafa T., 5 yıl boyunca kızı M.T.’ye sistematik bir şekilde tecavüz etti.  M.T.’nin tecavüz sonucu bir çocuk dünyaya getirmesinin ardından Mustafa T., 2019 yılında gözaltına alınarak tutuklandı. “Nitelikli cinsel istismar” suçlamasıyla yargılanan Mustafa T., “eylemi öz kızı olan mağdura karşı gerçekleştirmesi” nedeniyle 30 yıl hapis cezası aldı. Ancak yerel mahkemenin verdiği 30 yıl hapis cezası, Yargıtay tarafından “rızası var” denilerek bozuldu ve sanık tahliye edildi.  
 
Yargıtay kararından sonra davanın birinci duruşması Mersin 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanık Mustafa T.’nin katılmadığı duruşmaya  M.T., avukatları ve Mersin Kadın Platformu bileşenleri katıldı. Duruşma kimlik tespitinin ardından başladı. Günebakan Kadın Derneği ve Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi’nin duruşmaya katılım talepleri mahkeme tarafından reddedildi. 
 
‘ÇOCUĞU GÖRMEK İÇİN EVE GİTMİŞ’ 
 
Duruşmada savunma yapan avukatlar, tahliye kararının bozularak sanığın tutuklanmasını talep etti. Failin tahliye edildikten hemen sonra eve gidip çocuğu görmek istediğini aktaran avukatlar, “Ortada da bir çocuk var. Saldırının gerçekleştiği sabit olduğu ortadadır. Daha önce yerel mahkemenin ve bölge mahkemenin verdiği karar yerindedir. Yargıtay’ın cezayı bozma kararı ret edilmelidir. Sanık tekrar tutuklanmalıdır” dedi.  
 
İddia makamı, Yargıtay’ın bozma kararın karşı açılan “karara direnme” talebinin kabul edilmesini, “tutuklama” talebinin ise reddedilmesini istedi. Mahkeme heyeti, Yargıtay’ın kararına direnerek sanığa 30 yıl hapis cezası verdi. Ancak mahkeme tutuklama kararı vermedi. Mersin 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi, kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na da gönderecek. 
 
M.T., mahkemenin tutuklama kararı vermemesine “Böyle devlet mi olur?” sözleriyle  tepki gösterdi. 
 
‘YARGITAY’IN KARARI DÜZELTİLECEK’ 
 
Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapıldı. Açıklamaya Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir, Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi ve Günebakan Kadın Derneği üyeleri de katıldı. Açıklamada konuşan Özdemir, “Mahkeme Yargıtay’ın yanlışını düzeltti ve direnme kararı verdi. 30 yıl hapis cezasında direnme yönünde kamu vicdanı ve mağdurun manevi anlamda kendisini güçlü hissettiren bir kararı bugün hükmetti. Dosya Ceza Genel Kurulu’na gidecek. Yargıtay’ın yanlışını o da düzeltecektir. Usule ilişkin bugün verilen bu karar kadına yönelik şiddet ve cinsel istismar dosyalarında miladi bir karardır. Bu kararın tüm yargı camiasına örnek olacağını düşünüyoruz” dedi. Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Hatice Us, davanın takipçisi olacaklarını söyledi. 
 
Son olarak konuşan M.T., “Bana yaşatılanları kabul etmem mümkün değil. Bana yaşattıklarını çocuğuma yapmayacağının garantisi yok. Devlet bu garantiyi verebilir mi bana? Böyle adalet olmaz olsun. Bu işin peşini bırakmayacağım” diye konuştu.  
 
NE OLMUŞTU? 
 
Mersin’de Mustafa T., 2014 yılından 2019 yılına kadar öz kızı olan M.T.’ye (30) tecavüz etti. M.T., tecavüz sonucu 2015 yılında bir çocuk dünyaya getirdi. 2019 yılında Cumhuriyet Savcılığı’na yapılan ihbarla ortaya çıkan olayda Mustafa T., “nitelikli cinsel istismar” suçundan tutuklandı. Mustafa T.’ye 18 yıl hapis cezası veren mahkeme, “eylemi öz kızı olan mağdura karşı gerçekleştirdiği” gerekçesiyle cezayı 27 yıla, “eyleminin birden fazla olması” nedeniyle de 47 yıl 3 ay hapis cezasına çevirdi. Bu cezada indirim yapan mahkeme Mustafa T.’ye, 39 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verdi, “süreli hapis cezasının 30 yıldan fazla olmayacağı” belirtilerek, bu ceza da 30 yıla indirildi. 
 
2 Mart 2022’de karar veren Adana Bölge Adliye Mahkemesi 12. Ceza Dairesi, kararın esasına yapılan başvuruyu red ederek, yerel mahkemenin kararını onadı. Ardından M.T.’nin avukatı kararın bozulması için Yargıtay’a başvuru yaptı. Kararı değerlendiren Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 2 Mart’ta kararı bozarak, sanık Mustafa T.’nin ifadelerini dikkate alarak M.T.’nin olayda “rızasının olduğunu” öne sürerek, sanığın tahliyesine karar verdi.