Kürt Ulusal Kadın Kongresi için inisiyatif oluşturuldu

  • kadın
  • 13:51 26 Mayıs 2022
  • |
img

HABER MERKEZİ - Kongra Star Diplomasi Birimi üyesi Pecewîn Eli, Rojava Kürt Kadınları Danışma Toplantısı’nda çağrısı yapılan Kürt Ulusal Kadın Kongresi’nin hazırlığı için inisiyatif oluşturulduğunu belirtti. 

 
Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamişlo kentinde 15 Mayıs’ta “Kürt kadınlarının işgale karşı ortak tutumu” şiarıyla gerçekleştirilen Rojava Kürt Kadınları Danışma Toplantısı’nda, çağrısı yapılan Üçüncü Ulusal Kürt Kadınları Konferansı için inisiyatif oluşturuldu. Kongra Star öncülüğünde kadın örgütleri, siyasi parti temsilcileri, aydın ve yazarlardan oluşan 50’den fazla kadının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıya dair Kongra Star Diplomasi Birimi’nden Pencewîn Eli, JINNEWS’e konuştu. 
 
ORTADOĞU’DA SAVAŞ DERİNLEŞTİRİLİYOR
 
Kritik bir süreçte toplantının yapıldığını belirten Eli, “Günümüzde artık 3’üncü Dünya Savaşı’nın yaşandığı herkes tarafından kabul ediliyor.  Ortadoğu’da savaş derinleştiriliyor. Toplantıyı yapma amacımız kendimizi dünya  kadınlarına ulaştırmak içindi. Yine bu saldırılara karşı kadınların tutum almasını amaçladık. Toplantıda iki temel noktayı ele aldık. Biri şu an içinde bulunduğumuz süreç, diğeri de Ortadoğu’da yaşayan kadınların tutumu idi. İki konuya ilişkin de çok derin, kapsamlı değerlendirmeler yapıldı. Uzun bir süredir Medya Savunma Alanlarına yönelik yoğun saldırılar var. Bizler de Rojavalı kadınlar olarak bu saldırılara karşı tutumumuzu ortaya koymak istedik. Toplantı sonucunda Kürdistan’ın dört parçasında yaşayan kadınların ortak tutumu çıktı” dedi.
 
KONGRE İÇİN İNİSİYATİF OLUŞTURULDU
 
Toplantının sonucuna dikkat çeken Eli, şöyle devam etti: “Toplantıda süreci değerlendirmek ve Kürt Ulusal Kadın Kongresi’nin gerçekleştirilmesi için zemin hazırlamak amacıyla bir insiyatif oluşturduk. Bildiğiniz gibi ilki Amed’de diğeri de Güney Kürdistan’da gerçekleştirildi. Amaç üçüncüsünü Rojava’da gerçekleştirmekti. Ancak bazı siyasi nedenlerden dolayı gerçekleştiremedik. Toplantı bunu gerçekleştirmek için bir adım oldu. Kürt Ulusal Kadın Kongresi’ni gerçekleştirebiliriz. Yine toplantıda kadınlar uluslararası ve bölgesel güçlere çağrı yaparak işgal saldırılarını ve Türk devletini kınamalarını istedi. Yine kadınlar şirketleri aracılığıyla Türk devletinin işgal saldırılarına destek veren Katar ve Kuveyt gibi ülkeleri, insanlığa karşı işlenen suçların tarafı olarak değerlendirdi. Yine kadınlar, demografyanın değiştirilmesine karşı mücadelenin yükseltilmesi çağrısı yaptı.”