Kadınlar katledilen Cansu Geyik için yürüdü

  • kadın
  • 17:16 29 Mayıs 2022
  • |
img

İZMİR- Konak Çınartepe Mahallesi’nde katledilen Cansu Geyik için mahallede yürüyüş düzenleyen kadınlar, "Kadınların birliğinden korkun" diye seslendi.

Konak Çınartepe halkı, 21 Mayıs günü mahallede boşanmak istediği erkek tarafından öldürülen Cansu Geyik için mahallede basın açıklaması yaptı. Çınartepe son durakta toplanan kitle basın açıklamasının yapılacağı Gültepe Nikah Salonu’na kadar yürüdü. "Cansu'nun ve katledilen tüm kadınların ayak sesiyiz. Bizden korkun" ve "Kadınlar bu karanlığın hesabını soracak" pankartlarının açıldığı açıklamada "Asla yalnız yürümeyeceksin", "Eşit ve özgür günler için kadınlar birlik olmalı", "Kadınlar bu saldırıyı durduracak" ve "Cansu'nun katili patron düzeni" dövizleri taşındı. "Cansu'nun katili hesap verecek", "Kadınların öfkesi katilleri boğacak", "Adalet yerini bulacak" ve "Cansu bizim isyanımızdır" sloganları atıldı. Açıklamaya Cansu Geyik'in ailesinin yanı sıra kentte bulunan kadın örgütleri, siyasi partiler ve çok sayıda yurttaş katıldı. 

ADLİ KORUMA KARARI VARDI

Basın açıklamasını Geyik'in ailesinden kadınlar okudu. Geyik'in annesinin katilden ağır yaralı kurtulduğu belirtilen açıklamada, "Adli koruma kararı olan Cansu'nun anne babasının evinde öldürülmesini aklımızda yüreğimizde kabul etmiyor. Cansu'nun gencecik hayatı kurtarılabilir miydi? Evet kurtarılabilirdi. Bu çağda, bunca olanağın içinde, güvenlik önlemlerinin bunca geliştiği bir zamanda kadınların katledilmesi önlenebilir mi? Evet önlenebilir. Bizler sadece yılın başından beri yüzden fazla kadının katledildiği bir ülkede yaşıyoruz. Bir o kadar da şüpheli kadın ölümü var. Belki bugün şu anda yüzlerce, binlerce kadın tehdit, şiddet ve korku içinde yaşıyor. Ama onlar birer sayı değil, her biri arkalarında yaşanacak koca bir ömürle birlikte acı ve öfke bırakarak gidiyorlar. Biz kadınlar her geçen gün güçleniyor, istemediklerimize hayır demeyi öğreniyoruz. Yaşadığımız şiddet zayıflığımızın değil yapılmasını istemediğimiz şeylere karşı durmamızın ya güçlenmemizin bir sonucudur" denildi.

'GÜÇLENECEĞİZ'

Öz savunmada bulunan kadınların bile en ağır cezaları aldığının vurgulandığı açıklamada, "Bizdeki gücü görüyorlar. Biz kadınları bastırabilecekleri hiçbir fırsatı kaçırmıyor, cesaretlendireceklerini düşündükleri her durumdan kaçınıyorlar. Biz kadınların gelişmesini istemiyorlar, dayanışmamızı, birbirimize destek olmamızı, cinayetleri durdurmak için el birliği yapmamızı, okumamızı, birbirimizden öğrenmemizi istemiyorlar. Ama biz birlik olacağız, güçleneceğiz, yalnız kalmayı da yalnız bırakmayı da kabul etmeyeceğiz. Cansu'nun elinden alınan hayatının, çocuklarıyla yaşayacağı güzel günlerin herhangi bir sayı gibi silinip gitmesini asla kabul etmeyeceğiz" ifadeleri yer aldı. 

'BİZDEN KORKUN'

Kadınlara güçlerini birleştirme çağrısı yapılan açıklamada, "Bize uzanacak olan her el titremeli. Korkmalı. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bundan sonra gücümüz elverdiğince her kadın yakınımızın, arkadaşımızın hiç tanımadıklarımızın yanında olacağız ve birbirimize güçlü bağlarla bağlanacağız. Cansu'nun adını bu mücadelede yaşatacağız. Bizler, Cansu'yu katleden Metin Aydoğdu başta olmak üzere, kadınlara uzanan ellerin cezasız kalmaması için, onların indirimlerle ya da türlü yollarla salıverilmemeleri için hep birlikte mücadele edeceğiz. Nasıl ki artık Cansu gün yüzü görmeyecek, Metin Aydoğdu da tüm kadın katilleri de gün yüzü görmeyecek! Cansu'ya ve üç çocuğuna söz veriyoruz" diye belirtildi. 

Açıklama sloganlarla son buldu.