DAKAP: Gözaltına alınan kadınlar derhal serbest bırakılsın

  • kadın
  • 19:53 1 Haziran 2022
  • |
img

DİYARBAKIR – Batman’da siyasetçi ve TJA üyesi kadınların gözaltına alınmasına tepki gösteren DAKAP, gözaltındaki kadınların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), Batman'da yapılan ev baskınlarında aralarında siyasetçi ve aktivistlerin de olduğu 15 kadının gözaltına alınmasını Hazal Park’ta yaptığı açıklama ile protesto etti. Açıklamaya Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Rosa Kadın Derneği ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun katıldı.

"Erkek devlet şiddetine karşı kadın özgürlük mücadelemizden vazgeçmiyoruz" pankartının açıldığı açıklamada basın metnini Haber-Sen 3 No'lu kadın sekreteri Esra Ademhan okudu.

‘KADINLAR BİR ADIM GERİ ATMAZ’

Açıklama öncesi kısa bir konuşma gerçekleştiren HDP’li Remziye Tosun, kadınlara yönelik gerçekleştirilen saldırı amacının, kadınların mücadelesini durdurmaya yönelik olduğunun altını çizerek, “Ne yaparsanız yapın, kadınlar bir adım geri atmaz. İktidar yıllardır Kürtlere, Kürtlerin dostlarına ve kadınların mücadelesine saldırıyor. Batman’daki arkadaşlarımızın hiçbir suçu yok. Arkadaşlarımızı serbest bırakın” dedi.

‘KADINLARA PSİKOLOJİK ŞİDDET UYGULANDI’

Tosun’un ardından söz alan Esra Ademhan ise, gözaltına alınan kadınlara psikolojik şiddet uygulandığını söyledi. Ademhan, "İktidar, 2015 yılından itibaren şiddete dayalı geliştirdiği politikalarını, maalesef son süreçte hukukun üstünlüğünü de ayaklar altına alarak tasfiye amaçlı artırmıştır. Neredeyse belirli periyotlarla bölgede kadın siyasetçilere, sendika yöneticilerine, dernek üyelerine yönelik operasyonlar düzenlemekte gözaltı tutuklama yapılmaktadır. Sivil alanda demokratik faaliyet yürüten kadınlar hedef haline getirilmektedir" diye belirtti.

‘KADINLARA KARŞI TOPYEKÛN SALDIRI BAŞLATILDI’

Ademhan, Kürt sanatçılara dönük saldırılara ve engellemelere de tepki göstererek, siyasi iktidarın son dönemlerde kadınlara karşı topyekûn saldırı başlattığını söyledi. Ademhan devamla şöyle konuştu: “Kadınlara karşı şiddeti ve kadın cinayetlerini önleyemeyen, tam tersi cezasızlık politikası ile şiddetin ve kadın kırımının önünü açan, taciz ve tecavüzü  iyi hal indirimi ile normalleştiren hukuk sistemi ile, sanatçılara ve özelde kadın sanatçılara yönelik taciz ve saldırı ile, yine kadın sanatçıları tehdit eden ve hedef haline getiren, ana dili ile şarkı söylemesine yasak koyulan, konserleri iptal edilen, kıyafetleri ve yaşam tarzı gerekçe gösterilerek hedef haline getirilen kadın sanatçılar,  çağ dışı bazı kısıtlama ve yasaklamalarla  parklarda spor yapmaları engellenerek baskılanmaya çalışılan kadınlar ,bir yandan da  demokratik siyaset yürüten kadınlara siyaset yasağı koyma , kadın siyasetçilerimizi cezaevlerinde tutsak ederek siyasetten uzaklaştırma ,halkın iradesi ve kadın  temsiliyeti olan vekilimize kamuoyu önünde çivileme tehditleri savuran bir zihniyetle biz kadınları kendi belirledikleri görünen ve görünmeyen duvarlar arasında hapsetme çabaları ile politikalar yürütülmektedir."

‘SAVAŞ VE ŞİDDET GÖLGESİNDE YAŞAMAK İSTEMİYORUZ’

İktidarın, kadınların hak ve kazanımlarını gasp etmeye ve kadın mücadelesini zayıflatmaya çalıştığını dile getiren Ademhan, "Bizler savaşın ve şiddetin gölgesinde yaşamak istemiyoruz, iktidarın milliyetçi, ırkçı, cinsiyetçi, tekçi, karanlık zihniyetini dayattığı itaatkâr bir toplum istemiyoruz" diyerek gözaltına alınan kadınların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Açıklama "Jin, jiyan, Azadi/ Kadın, Hayat, Özgürlük" sloganlarının ardından son buldu.