7 yıldır şiddet görüyor: Hukuk yok!

  • kadın
  • 10:45 28 Haziran 2022
  • |
img
ANTEP - Boşandığı Mustafa Osanmaz'ın sistematik şiddetine maruz kalan Fatma Çalışkan, saldırı anında 3 jandarmanın saldırgana sigara uzatıp sohbet ettiğini, polisin ise kendisini azarladığını aktardı. Çalışkan, erkeklerin bu durumdan cesaret aldığını belirterek, failin yargılandığı duruşmaya katılım çağrısında bulundu. 
 
Antep’te yaşayan Fatma Çalışkan (28), 2015 yılında evlendiği ve sistematik şiddet gördüğü Mustafa Osanmaz’dan (36) 2020 yılında boşandı. Ancak Mustafa Osanmaz’ın bu tarihten sonra fiziksel ve psikolojik şiddeti devam etti. En son 2021 Mart ve Ekim ayında Fatma Çalışkan’a fiziksel saldırıda bulunan ve ölümle tehdit eden Osanmaz’ın tehditleri devam ediyor. 
 
Çocuklarıyla birlikte aracında seyir halindeyken Osanmaz’ın saldırısına uğrayan Çalışkan, erkek hakkında şikayetçi oldu. Ancak Osanmaz hakkında sadece "Mala zarar verme" den dava açıldı. Çalışkan'ın ölüm tehdidine yönelik yaptığı suç duyurusuna ise "kovuşturmaya yer yoktur" yanıtı verildi. 
 
Fatma Çalışkan yaşadığı şiddeti ve bu şiddet karşısında başvurduğu resmi kurumların tutumunu eleştirerek, 29 Haziran’da Antep 8’inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek davada dayanışma çağrısında bulundu. 
 
ÇOCUKLARIYLA BİRLİKTE ŞİDDET GÖRDÜ 
 
5 yıllık evliliği boyunca her türlü şiddete maruz kaldığını anlatan Çalışkan, 2 çocuğunun da yer yer fiziksel ve psikolojik şiddet gördüklerini söyledi. Çalışkan, “Kumar oynuyordu, bu süreçte maddi kayıplar yaşadı ve bu nedenle beni suçluyordu. İkinci çocuğuma hamileyken geceleri beni uyandırarak hakaretler ediyordu. Psikolojik şiddet uyguluyordu. Evimizi, arabamızı kaybettik. Son olarak bana cinsel şiddet uygulamaya başladı. Daha fazla katlanamadım boşanma kararı aldım” dedi. Anlaşmalı boşanma kararı almalarına rağmen Osanmaz’ın bir süre sonra davayı açan tarafın kendisini gösterdiğini ifade eden Çalışkan, “Hakimin belirttiği şartlar altında boşandık. Her hangi bir talepte bulunmadım. İki çocuğum için toplam 500 TL nafaka belirlendi. Ancak, daha sonra evimdeki eşyalarımı istemeye başladı. Sürekli kapıma geliyordu. Oysa boşanma öncesi eşyaları ayırdık ve boşanma kararında da boşandıktan sonra bir birimizden bir şey talep edemeyeceğimize dair bir karar imzalamıştık” diye anlattı. 
 
'ARAÇLA YOLUNU KESTİ, SALDIRDI'
 
Çalışkan, Osanmaz’ın boşandıktan sonra fiziki takiplerinin ve saldırılarının başladığını belirtti. 2021 Mart ayında çocuklarını okula götürmek isterken Osanmaz’ın saldırısına uğradığını anlatan Çalışkan şöyle devam etti: “Çocuğumu okula bıraktım. Okulun önünde aracıyla bana doğru geliyordu. Aracıma binerek kapılarını kilitlemeye çalıştım. Aracıyla önümü kesti. Yolumdan çekilmesini söylemek için aracın camını açtım, ancak o zorla camdan kolunu içeri sokarak kapımı açmaya çalıştı. Arabayı çalıştırdım belki kolunu çeker diye ama çekmedi ben de durmak zorunda kaldım.” 
 
Osanmaz’ın hastaneden darp raporu aldığını söyleyen Çalışkan, “Kolunu camdan çıkarsın diye çok uğraştım.  Gidip hastaneden ‘beni parçaladı’ diyerek darp raporu almış. Olay ilk başladığında yurttaşlar gelip onu uyardı. Bu defa da çevredekilere saldırıyordu” dedi. 
 
'JANDARMA SALDIRGANA SİGARA İKRAM ETTİ'
 
Çalışkan, Osanmaz’ın saldırılarının devam ettiğini belirterek, 2021 Ekim ayında ise yaşadığı olayı da şu sözlerle ifade etti: “Kızımla görüş günleri olmamasına rağmen okulda onu görmeye gitmiş. Daha sonra kızımı alarak araca bindim. Araca doğru geldi. Yine saldıracak korkusu ile aracın kapısını kilitledim o da camıma vurmaya başladı. Açmadım. Ardından arabayı sürdüm o da peşimden gelmiş. Işıklarda durdum. O sırada aracıma saldırdı. Aracın camlarına vurarak kırdı. Daha sonra kaçmak istedi. Orada 3 sivil jandarma varmış, onu durdurdular. Ben de aracımda iken KADES uygulamasını kullanmıştım. Aracımı yol kenarına çekerek çocuklarımı cam parçalarının arasından çıkardım. Bu esnada jandarmalardan 3’ü de ona sigara ikram etmiş sohbet ediyorlardı. Yanımıza gelerek nasıl olduğumuzu sormadılar. Daha sonra polisler geldi. Osanmaz’a sinirlenip, beni azarladılar. Mağdur olduğum halde o gün azarlandım. O cam kırıkları ile emniyet merkezine gönderildim. O ise amcası ile görüşmek istemiş ve merkeze getirilmeden önce onun amcası ile yüz yüze görüştürülmesi sağlanmış.”
 
POLİSİN YANINDA TEHDİT VE HAKARET 
 
Mesai değişim saati olduğu için emniyette 3-4 saat bekletildiklerini ve bu esnada tutanak tutulurken polislerin yanında Osanmaz’ın kendisine dönük hakaret ve tehditlerini sürdürdüğünü anlatan Çalışkan, “Orada bana ‘Seni de aileni de öldüreceğim’ gibi tehditlerde bulundu. Ben o gün ifade ile uğraşırken o benden önce merkezden ayrıldı ve kapının önünde bekleyen aileme de aynı şekilde küfür ve hakaretlerde bulunmuş. Ben o gün ifade verirken bir de polisi sakinleştirmeye çalıştım beni yanlış anlamadan ifademi alsın diye. Cana kasıt olduğu her halinden belli ama buna rağmen serbest bırakılmış olmasını kaldıramadım. O gün elektronik kelepçe talebimi de ‘savcı gerek görürse zaten verir’ diyerek tutanağa yazmadılar” diye konuştu. 
 
'HUKUK OLMADIĞINI ANLADIM'
 
Olayın ardından kadın bir avukatın olayı sanal medyada paylaşması tavsiyesi üzerine, sanal medyada olayın fotoğraflarını paylaştığını belirten Çalışkan, bunun ardından erkek hakkında elektronik kelepçe ve 2 aylık uzaklaştırma kararı aldırabildiğini söyledi. 
 
Uzaklaştırma kararının ardından olayı tüm delilleri ilse savcıya sunmasına rağmen şikayetlerinin davaya dönüşmediğini kaydeden Çalışkan, “Ceza almadığı için elektronik kelepçe çıktıktan sonra da bunları sürdürmeye devam etti. Çalışkan, “Ben bu olaylardan sonra hakkımı arayabileceğimi zannediyordum çünkü ‘hukuk’ olduğuna inanıyordum, ancak böyle olmadığının farkına vardım" dedi.
 
'15 DAKİKADA KARAKOLDAN AYRILDI'
 
Osanmaz’ın hala tehditlerine devam ettiğini ifade eden Çalışkan, “Şikayetlerim, dilekçelerimden bir sonuç alamadığım için cesaret aldı. Tehditlerine karşı yine şikayette bulundum. Polis geldi ve polis aracıyla emniyet merkezine götürülürken polislerin yanında bana çirkin ithamlarda bulundu. Polisler bu hakaretleri duyuyordu. Ona sadece sessiz olmasını söylüyorlardı. Polis memuruna ‘Bu şahit olduklarınızla alakalı tutanak tutamaz mısınız?’ diye sordum. Yardımcı olamayacaklarını söylediler. 3 buçuk saat ifade vermek için emniyette bekledim, o ise 15 dakika sonra çıktı” diye anlattı.  
 
Çalışkan, sistematik şiddet görmesine rağmen Osanmaz hakkında sadece aracının camını kırdığı için “Mala zarar verme” den dava açıldığını belirterek, 29 Haziran’da Antep 8’inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek davaya başta kadınlar olmak üzere tüm kesimlere dayanışma çağrısında bulundu. 
 
MA / Ceylan Şahinli