Raziye Oskay’ın failine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

  • kadın
  • 14:22 28 Haziran 2022
  • |
img
MERSİN-  Raziye Oskay’ı katleden Barış Can Uçuk’a “tasarlayarak öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, “Ruhsatsız silah bulundurma” suçundan da 1 yıl 6 ay ceza verildi. 
 
Mersin’in Toroslar ilçesinde 10 Ocak’ta Raziye Oskay’ı (24) katleden Barış Can Uçuk hakkında Mersin Cumhuriyet Savcılığı tarafından ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle açılan davanın 2’nci duruşması Mersin 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya Oskay’ın ailesi ve avukatları ile çok sayıda kadın örgütü ve kadın katıldı. Duruşmaya tutuklu sanık Uçuk, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla tutuklu bulunduğu cezaevinden katıldı. 
 
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada,  fail Uçuk’un mahkemeye sunduğu dilekçesi okundu. Tanıkların dinlenmesinin ardından konuşan fail, mütalaaya karşı savunmasında üzerine atılan suçlamaları reddederek, iftira atıldığını ileri sürdü. Ardından savcı karar vermek üzere sunduğu mütalaasında sanık hakkında “uzaklaştırma kararı” olmasına rağmen bir araya gelmeye çalıştığını, sanığın “tasarlayarak öldürme” ve ayrıca “ruhsatsız silah taşımaktan” ceza almasını talep etti. 
 
Ardından mütalaaya dair son savunmasını veren fail, üzerine atılan suçları reddetti. Oskay’ın avukatı Işıl Akan, failin cinayeti tasarladığının açık olduğunu belirterek, “Haksız tahrik indirimi istemiyoruz. Sanığın talebini reddediyoruz. ‘İyi hal uygulaması’ istemiyoruz. Kravat taktı diye, pişman diye ‘iyi hal indirimi’ uygulanmaması gereken bir dosya. Mütalaa doğrultusunda bir karar verilmesini talep ediyoruz” diye konuştu. Mahkeme, davanın esasına ilişkin kararını açıklamak üzere duruşmaya ara verdi.
 
AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET VERİLDİ 
 
Aranın ardından mahkeme kararını açıkladı. Kararda faile, “tasarlayarak öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, ayrıca “ruhsatsız silah taşımak” suçundan da 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
 
Duruşmanın ardından adliye önünde yapılan açıklamada konuşan Mersin Baro Başkanı Gazi Özdemir, kadın cinayetlerinde faillere verilen indirimlere dikkat çekerek, Pınar Gültekin davasından örnek verdi. Özdemir, “Umarım Yargıtay ‘haksız tahrik indirimi’ hatasından dönecektir. İstanbul Sözleşmesi’nin bu nedenle önemli olduğunu ve Türkiye’de uygulanması gerektiğini ifade ediyoruz. Kadına yönelik şiddetin son bulması için mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu. 
 
Ardından konuşan Oskay’ın aile avukatı Işıl Akan da “Bu dosya, sanıkların cezadan kurtulmak için ileri sürdüğü gerçek dışı savunmalara itibar edilmemesi konusunda verdiğimiz mücadelenin somut sonuçlarından biri. Giden gelmiyor ama en azından en ağır cezayı alıp hiçbir indirim almadan bu cezayı çekecek olması bizi biraz rahatlattı” dedi.