Başaran’dan Danıştay kararına tepki: Kararı tanımıyoruz

  • kadın
  • 19:06 19 Temmuz 2022
  • |
img

ANKARA – İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilmeyi hukuka uygun bulan Danıştay kararını değerlendiren HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, “Biz kadınlar olarak bu kararı tanımıyoruz. Hukukun nasıl iktidarın aracı haline geldiğini bir kez daha gösterdi” dedi. 

Ankara Barosu tarafından AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 20 Mart 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Kararnamesi’yle İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilmesine dair açılan davada Danıştay kararını açıkladı. AKP’li Erdoğan’ın kararını hukuka uygun bulan Danıştay, sözleşmeden geri çekilme yetkisinin sadece Erdoğan’da olduğunu da onayladı. 

İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi kararını Danıştay’a taşıyan partiler arasında olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Danıştay’ın verdiği kararı Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirdi. 

‘KARARI TANIMIYORUZ’

“Biz kadınlar olarak bu kararı tanımıyoruz” diyen Başaran, ekledi: “Bu verilen kararın hukuki olmadığını hepimiz biliyoruz. Bu aslında hukukun nasıl iktidarın aracı haline geldiğini bir kez daha gösterdi” dedi. İktidarın yaptığı hukuksuzlukların yargı eliyle nasıl tasdiklendiği ve bir noter görevinin nasıl yerine getirildiğine dair bir kez daha şahitlik yaptıklarını dile getiren Başaran, “Aslında şimdiden hukukun, adaletin nasıl ayaklar altına alındığının bir göstergesidir” diye belirtti. 

‘SÖZLEŞME YÜRÜRLÜKTEDİR’

İstanbul Sözleşmesi’ni sokakta, alanda, mahkeme salonlarında savunduklarını hatırlatan Başaran, “İstanbul Sözleşmesi bir erkeğin, tek adamın imzasıyla geri çekilecek bir sözleşme değil. Kadınların mücadeleyle, emekle, birikimle elde ettiği uluslararası bir kazanım. Tek bir imza ile geri çekilmiş olması hakikati değiştirmiyor. Bu sözleşmeden geri çekilme iktidarın kadın düşmanı politikalarının geldiği en son noktaydı. Şunu çok net söylemekte fayda var. İstanbul Sözleşmesi hala yürürlüktedir. Bir mahkeme kararı bunu değiştirmeyecek. Hele ki iktidarın sözünü emir görüp, karar alan bir mahkeme bu gerçekliği ve hakikati ortadan kaldıramaz” diye konuştu. 

Danıştay’ın kararına şerh düşen hakimlere dair de Başaran, “Bir kez daha gördük ki az da olsa vicdanlı hakimler de varmış. Çünkü kararın kendisi şerhle verildi. Maalesef Türk yargı sisteminin kadın kazanımlarına ve hukuka bakışını bir kez daha gösterdi” ifadelerini kullandı. 

‘HER ALANDA MÜCADELEMİZ SÜRECEK’

“HDP Kadın Meclisi olarak İstanbul Sözleşmesi’ni uygulayın” demekten vazgeçmeyeceklerini ve mücadelesini de vereceklerini sözlerine ekleyen Başaran, “Her alanda mücadeleye devam edeceğiz. Bu iktidar gittiğinde kadınlar olarak İstanbul Sözleşmesi’ni uygulayacağız. Bu kararlılıkla mücadelemiz sürecek” diye belirtti. 

‘DANIŞTAY MÜCADELEMİZİN ÖNÜNE GEÇEMEYECEK’

HDP olarak da sözleşme iptalini yargıya taşıdıklarını ve Danıştay’da görülen bir davanın da partilerinin açtığını hatırlatan Başaran, şöyle devam etti: “Biz sadece hukuki olarak değil her alanda İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe girmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz. Mücadele kararlılığımızın önüne Danıştay’ın verdiği karar geçemeyecek.”