Menal Mihemed: Kazanımlarımızı savunmaya devam edeceğiz

  • kadın
  • 09:00 28 Temmuz 2022
  • |
URFA - Kongra Star üyesi Menal Mihemed, 10 yıldır elde ettikleri kadın kazanımlarını savunmaya devam edeceklerini belirterek, “Kadın hareketleri ile ittifaklarımızı sürdürmeye ve kadın hareketlerini güçlendirmeye devam edeceğiz” dedi. 
 
Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamişlo kentinde Kongra Star, Suriye Kadın Meclisi, Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi, Jineoloji Akademisi, Süryani Kadınlar Birliği, Zenûbya Kadın Topluluğu ve Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) öncülüğünde 22 Temmuz’da Rojava Üniversitesi’nde Ortadoğu Kadın Devrimi Forumu gerçekleştirildi. 
 
19 Temmuz Rojava Devrimi’nin 10’uncu yıldönümüne ithafen “Kadınların birliğiyle devrimin kazanımlarını büyütüp koruyacağız” şiarıyla bir araya gelen kadınlar, 2 gün boyunca Ortadoğu kadınlarının yaşadıkları sorunları, çözüm yollarını ve devrimin kadın boyutunu tartıştı. Forumda kadınlar 8 önemli karar aldı. 
 
 
Foruma katılan kadınlardan Kongra Star ve Ortadoğu Kadın Devrimi Forumu Hazırlık Komitesi üyesi Menal Mihemed Mezopotamya Ajansı'na (MA) konuştu. 
 
Forumu, Rojava Devriminin 10’uncu yılında düzenleme kararı adlıklarını ve ilk çalışmaları Kongra Star çatısı altında başlattıktan sonra Kuzey ve Doğu Suriye’deki 7 kadın kurum ve meclisleri ile bir araya geldiklerini ifade eden Mihemed, “Temel ve önemli konular üzerinden bir program düzenlendi. ‘Kadınların devrim öncesi nasıl yol aldıkları, devrime nasıl katkı sağladıkları, devrimde nasıl yer aldıkları ve enternasyonal kadınların devrimin neresinde durdukları’ gibi konular temel konular oldu. Yine kadınların siyasal alanda, yerel alandaki durumları değerlendirildi” dedi. 
 
PARAMİLİTER GRUPLARIN SALDIRILARI 
 
Forumda ilk gün kadınların askeri ve siyasi alanda kendilerini nasıl geliştirdikleri ve Türkiye bağlı paramiliter grupların saldırılarının tartışıldığını söyleyen Mihemed, “Türkiye’nin saldırılarının kadın boyutuyla hem siyasi hem de ideolojik bakımdan yarattığı tahribatlar tartışıldı. Sadece bu tartışmalar da değil, Kuzey ve Doğu Suriye’den gelen kadınların demokratik alanlarda yaşadıkları sıkıntılar, problemler konuşuldu. Bununla beraber diplomasi alanında yaşanan gelişmeler tartışıldı” ifadelerini kullandı. 
 
HER ALANDA ÖNCÜ KADINLAR 
 
Forumun 2’nci gününde toplumsal, hukuki, ekonomik ve siyasi-diplomasi olmak üzere 4 atölye gerçekleştirildiğini kaydeden Mihemed, kadınların bu 4 alanda kendilerini nasıl geliştirebileceklerine dair tartışmalar yürütüldüğünü söyledi. Mihemed, “En önemlisi bu forumda sadece Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadınların mücadelesi ve Rojava Devrimi tanıtılmadı. Kadınların mücadelelerini her eve sokarak kadınların her alanda öncülük yapmasını sağlamayı hedefledik” dedi. 
 
KUZEY VE DOĞU SURİYE’DEN KUZEY AFRİKA’YA
 
Rojava Devrimi’nin tesirinin Kuzey ve Doğu Suriye’den, Ortadoğu toprakları ve Kuzey Afrika’ya kadar yayıldığını ifade eden Mihemed, devrimi tüm coğrafyalara yaymak istediklerini belirtti. Forumdaki kadınların, devrimde kadının rolünü daha iyi kavradıklarını söyleyen Mihemed, burada gözlemlediklerini şöyle kaydetti: “Devrime dahil olmamış alanlardan gelen kadınlar, devrime dahil olan alanlar arasında bir karşılaştırma yaptı. Kadınlar devrim olan yerlerdeki örgütlü yapılara, kadın kurumlarının aktifliğine dikkat çekti. Ortadoğu’da daha önce de böyle çalışmalar yürüttük, ittifaklar kurduk. İlerleyen süreçlerde de kadın hareketleri ile ittifaklarımızı sürdürmeye ve kadın hareketlerini güçlendirmeye devam edeceğiz. Bu esasla enternasyonal kadınlar ile de bir araya geldik. Onlar, Kuzey ve Doğu Suriye’de savaşa katılarak sadece bizim önümüzü açmak için değil, tüm halkların özgür olabilmesi için savaştılar. Özel olarak Rojava Devrimi’nin inşaası için bu savaşa katılmışlardı, birçoğu bu uğurda şehit düştü. Onlarla da ittifaklarımızı daha da güçlendirmeyi esas aldık.” 
 
Mihemed, forumda 12 Ekim 2019 tarihinde Suriye'nin kuzeyinde katledilen Suriye'nin Geleceği Partisi Genel Sekreteri Kürt kadın siyasetçi Hevrin Xelef’in de anıldığını kaydetti. Devrimin 10’uncu yılında kadınların her alanda elde etmiş oldukları kazanımlara dikkat çekildiğini ifade eden Mihemed, “Kadının toplumsal, ekonomik, hukuki, siyasi-diplomasi konularında bugüne kadar elde ettikleri tüm kazanımların bir biri ile bağlantısı konuşuldu. Bunlardan birini diğerinden ayrı düşünemez ve ayıramayız. Kadınlar siyasi ve toplumsal alanda güçlü ama ekonomik alanda güçsüzdür diyemeyiz. Kadınların bugün çektikleri büyük sıkıntıların temelinde bu var. Forumda buna da dikkat çekildi” diye konuştu.
 
TÜRKİYE’NİN KADINLARI HEDEF ALMASI 
 
Forumda konuşulan temel sorunlardan biri olan Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırı tehditlerine değinen Mihemed, "Türkiye’nin burada kadınları nasıl hedef aldığına da dikkat çekildi. Şehit Jiyan’ın kendisi de bu konuya dikkat çekmişti. Zaten 24 Temmuz’da da Türkiye saldırılarının hedefi oldu ve şehit düştü.  Bu vesile ile kendisini de anıyorum. Kendisi de dile getirdi, bu saldırılara karşı mücadelenin büyütülmesi gerektiğini belirtti ve katledildi” diye belirtti.
 
Demokratik bir Suriye’nin inşasında kadınların yer almasının önemine değinen Mihemed, YAT komutanı Jiyan Tolhildan’ın forum ardından katledilmesini hatırlatarak, “Evet forum büyük bir acı haber ile bitirildi. Ancak bizler söz veriyoruz hedef ve amaçlarımıza ulaşana kadar Jiyan’ın bıraktığı mücadeleyi daha yükseğe taşıyacağız. 10 yıldır elde ettiğimiz kazanımları savunmaya devam edeceğiz” dedi. 
 
MA / Ceylan Şahinli