Jiyan Tolhildan: Köle yaşamı kabul etmeyeceğiz

  • kadın
  • 09:01 28 Temmuz 2022
  • |
URFA - Türkiye’nin SİHA saldırısında yaşamını yitiren QSD ve YPJ komutanlarından Jiyan Tolhildan, son açıklamasında kadınların özgürlüklerine yaklaştığı oranda saldırıların arttığını belirterek, “Biz ölümden korkmuyoruz. Özgür yaşayacağız ve köle yaşamı kabul etmeyeceğiz” ifadesinde bulunmuştu. 
 
Rojava Devrimi’nin 10’uncu yıldönümü dolayısı ile, “Kadınların birliğiyle devrimin kazanımlarını büyütüp koruyacağız” şiarıyla Kuzey ve Doğu Suriye’nin Qamişlo kentinde bulunan Rojava Üniversitesi’nde 22-23 Temmuz 2022 tarihinde Kadın Devrimi Forumu düzenlendi. Kongra Star öncülüğünde Kuzey ve Doğu Suriye'deki 7 kadın hareketi ve Meclisi tarafından organize edilen foruma çok sayıda kadın katıldı. Foruma katılanlardan biri de, forum dönüşünde Türkiye’ye ait Silahlı İnsansız Hava Aracı’nın (SİHA) saldırısında Anti Terör Güçleri (YAT) komutanı Roj Xabûr ve YAT üyesi Barîn Botan ile birlikte yaşamını yitiren Suriye Demokratik Güçleri (QSD) ve Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) komutanlarından Jiyan Tolhildan (Selwa Yusif) idi. 
Jiyan Tolhildan, diğer adıyla Selwa Yusif 1980 yılında Efrîn'de doğdu. Kadın Savunma Birlikleri'nin (YPJ) kurucularından biri olan Tolhildan, 19 Temmuz Rojava Devrimi’nin başlamasıyla birlikte birçok alanda çalıştı. 2013 yılında Sêrekaniyê'de El Nusra'ya karşı yürütülen hamlede yer alan Tolhildan, Şêxmaqsûd, Şedadê, Minbic, Derazor bölgelerinde yürütülen tüm kurtarma hamlelerine katıldı. Jiyan Tolhildan, 2019’da DAİŞ’i bitirme amacıyla başlatılan ve Dêrazor'un Hecin beldesine bağlı Baxoz köyüne yapılan “Cizre Fırtınası” hamlesinde Kadın Savunma Birlikleri (YPJ-Yekîneyên Parastina Jin) saha komutanlığı yaptı. Tolhildan, İç Güvenlik Güçleri tarafından 28 Mart 2022 tarihinde DAİŞ’e karşı Hol Kampı’nda başlatılan operasyonun komutanıydı. DAİŞ’e karşı verilen mücadelede etkin rol alan Jiyan Tolhildan, DAİŞ’in yenilgiye uğratılmasından sonra Türkiye’ye ait SİHA’ların hedefi oldu. 
 
'KADINLAR ÖN SAFLARDA YER ALDI'
 
Saldırıya uğramadan önce Ortadoğu Kadın Devrimi Forumu’nda söz alan Jiyan Tolhildan, kadınların verdikleri mücadeleye dair şunları söyledi: "Toplumun mücadele eden ve öncü kadın savaşçılarla dolu bir tarihi var. Bu, öncü ve devrimcilerin önde gelen şehitleri Sara, Arşîn, Roksan, Tohildan ve Rohman'ların direnişi öncülüğünde başlayan Rojava Devrimi'dir. Bu savaşçılar toplumu radikal ataerkil zihniyetten kurtarmak için canlarını feda etti. YPJ olarak, amacımız Suriye toplumunu ve coğrafyasının tamamını çetelerden korumak. YPJ savaşçıları, toplumu ve kadınları tüm meşru haklarından mahrum bırakan, geri düşünceye sahip radikal zihniyet ve devlet politikasından korumayı amaçlıyor. Devrimin başından bu yana binlerce özgürlük savaşçısı hayatlarını feda etti. Kadınlar, ırk ve coğrafya farkı olmaksızın savaşın ön saflarında yer alarak, toprakları için mücadele etti. Bölgede demokratik ulus projesini başarıya ulaştıracağımıza ve garanti altına alacağımıza inanıyoruz. Her şeyden önce, tüm kadınların ve halkların öz savunma ilkelerini hayata geçirmek için çaba göstermesi gerekmektedir.”
 
'ÖZGÜR VE EŞİT BİR YAŞAM İÇİN' 
 
Jiyan Tolhildan, YPJ’nin Hesekê’de 30 Nisan 2022 tarihinde düzenlediği 3’üncü konferansına katılarak, kadınların verdiği mücadeleye dair YPJ basınına özel bir demeç verdi. YPJ’nin ilk olarak köy ve mahallelerde halkın içinde örgütlenmeye başladığını belirten Jiyan Tolhildan, şunları söyledi: “Sosin Birhat (Sosin Muhammed), Sozdar Cudi, Şilan Goyi’nin öncülüğünde kahramanlık ve fedakarlık ile tüm Suriye’nin gücü oldu. Bu yaratmış olduğu etki Ortadoğu’da etki yarattı. Kadınların özgür ve eşit bir yaşamı yaşamaları temelinde YPJ öncülük etti. Bütün dünyada bir savaş var, sadece Ortadoğu’da değil Avrupa’da da savaşlar var. En çok mağdur olan kadınlar. Adil olmayan bir savaş veriliyor. Kadınlar nasıl daha fazla örgütlülüklerini arttırır üzerine konuşmalar yapıldı konferansta. Kadınların örgütlülüğü gün be gün artıyor. Sadece Kürt kadınlar değil bugün yanında Arap, Süryani, Ermeni, Enternasyonal kadınlar birlikte yan yana örgütleniyor.” 
 
'ÖZGÜR YAŞAYACAĞIZ'
 
Demecinde Kürdistan’da başlayan kadın devriminin küreselleştiğini belirten Jiyan Tolhildan, Türkiye’nin neden devrimci kadınları hedef aldığını şu sözlerle belirtti: “Her kadının beyniyle demokratik ulus bilincine erişmesini istiyoruz. Bunun için kadın savunma birlikleri hazır. Bütün kurumlarımız hazır. Yeni bir yapılanma ve yeni savaş taktikleri üzerinde tartışmalar yürütülüyor. Sadece katletmeyi bilen erk sisteme karşı eşit ve adil bir sitemde birlikte yaşamayı istiyoruz. Bunu gerçekleştirmek kolay değil. Hem içeride hem de dışarıda saldırılar var. Bunun ağır bedelleri var. En son Kobanê’de şehit Dilar Helep’i sonsuzluğa uğurladık. Tekçi sistemde kadınlar zincirlerini kırar özgür olursa, bir daha köle yapamazlar. Kadınlar özgürlüklerine ne kadar yaklaşırsa aynı orada saldırılarda artıyor. Biz ölümden korkmuyoruz. Özgür yaşayacağız ve köle yaşamı kabul etmeyeceğiz.”
 
MA / Emrullah Acar