Sincan’da Kürt kadın siyasetçilere ‘selamlaştın, tokalaştın’ cezası

  • kadın
  • 12:57 30 Temmuz 2022
  • |
img
ANKARA - Kürt kadın siyasetçiler Ayla Akat Ata ve Ayşe Yağcı’ya birbirlerinin yakınlarıyla “selamlaştı ve tokalaştı” gerekçesiyle disiplin cezası verildi. Cezaya dair savunma yapan Ata ve Yağcı, “İnsan olmanın gereğidir” dedi.  
 
Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan kadın siyasetçiler Ayla Akat Ata ve Ayşe Yağcı hakkında disiplin soruşturması başlatıldı. Kadın siyasetçilere, “1 ay bazı etkinliklerden alı koyma” cezası verildi. Yağcı ve Ata’ya disiplin soruşturma gerekçesi ise açık görüşte birbirlerinin yakılarına sarılmak, tokalaşmak ve sohbet etmek olarak gösterildi. 
 
SELAMLAŞMAYA DİSİPLİN CEZASI 
 
Ata ve Yağcı’nın 6 Temmuz’da gerçekleştirdiği açık görüş sırasında her iki siyasetçi hakkında da görevli gardiyanlar tarafından “Uyarılara rağmen birbirlerinin yakınları ile sarılarak, tokalaşarak ve sohbet ederek, belirtilen kurallara uygun davranmadıkları, hak gaspına sebep olmamak adına ziyaretin devam edilmesi sağlandığı, ziyaret saati bitiminde de yine aynı şekilde birbirlerinin yakınları vedalaşarak, sarılıp, tokalaşmaya devam ettikleri…” ifadeleri yer aldı.
 
YAĞCI: AHLAKİ DEĞERLERE AYKIRI 
 
Ata ve Yağcı, 21 Temmuz’da Sincan Disiplin Kurulu Başkanlığı’nda sözlü savunmada bulundu.
Savunma yapan Ayşe Yağcı, uygulamanın tamamen akıl ve vicdan dışı olduğunu belirtti. İnsan olmanın en temel erdemlerinden birisinin toplumsal değerlerin yaşam bulması olduğuna dikkat çeken Yağcı, savunmasını şöyle sürdürdü: “Bu toplumsal değerlerden biri de topluluk olma ve ortak duyuları birlikte yaşayabilmektir. Bunun için de selamlaşmak, kucaklaşmak hem Ortadoğu kültüründe hem de Anadolu ve Mezopotamya kültüründe temel toplumsal bir değerdir. Hatta selamlaşmamak ayıplanır ve bir ölçü olarak ele alınır. Bu anlamda idarenin açık görüşte ‘ziyaretçilerle selamlaşmayın’ uyarısı ahlaki değerlere aykırıdır. Aynı koğuşta 24 saat beraber kaldığım fiziksel, duygusal, psikolojik paylaşımlarımın olduğu arkadaşlarımın gelen ziyaretçileri ile selamlaşmak kadar doğal bir tutum olamaz. Bu anlamda ben de tamamen hem edindiğim toplumsal ahlaki ve vicdani sorumluluğum gereği hem bir kadın ve insan olmanın gereği ziyaretçilerle selamlaştım ve bunu devam ettireceğim.”
İdarenin akıl dışı dayatmalarını kabul etmediğini de sözlerine ekleyen Yağcı, biran önce bu uygulamadan vazgeçilmesini talep etti. Yağcı, “Zaten görüşme süremiz bir saat olduğu için gelen aileler ile selamlaşabiliyoruz, sohbet edemiyoruz. Bu zamanı kendi görüşçülerimiz için değerlendirmeye çalışıyoruz. İnsani bir durum olan selamlaşmanın idare tarafından engellenmesinden vezgeçilmeli” dedi.
 
AKAT: SAVUNMAYI REDDEDİYORUM
 
Siyasetçi Ayla Akat Ata da savunmasında, cezaevi tarafından başlatılan soruşturmanın 18 Temmuz’da kendisine tebliğ edildiğini belirterek, “Görüş günü de ilgili personel tarafından koğuş arkadaşlarımın görüşçüleri ile temasımız ve sohbetimizin olmaması konusunda uyarıda bulunulmuş aksi halde tutanak tutulacağı bilgisi verilmişti. 5275 sayılı İnfaz Yasası’nın birinci maddesinin ikinci fıkrası çok açık bir şekilde ‘infaz hükümlerinin insan onuruna aykırı ve zalimane olmayacağı’nı düzenlemektedir. Bir hukukçu olarak hakkımda hukuksuz bir şekilde düzenlenen bu tutanak dolayısıyla savunmayı reddediyorum” ifadelerini kullandı.
 
'İNSAN OLMANIN GEREĞİDİR'
 
 Ata, şöyle devam etti: “Neredeyse iki yıldır aynı koğuşu paylaştığım koğuş arkadaşımın görüşçülerine ‘hoş geldiniz’ demem büyüklerimin ellerinden öpmem ve görüş sonunda da ‘uğurlar olsun’ demem insan olmanın gereğidir. Bir insan olarak bunu yerine getirdim. Görüş alanı zaten kamerayla kayıt altına alınmaktadır. Tutanakta ifade edildiği gibi bir sohbet söz konusu değildir. Ancak karşılama ve uğurlama gerçekleşmiştir. Bu da nazarımda bir disiplin soruşturmasına konu olacak eylem değildir. İnsan olmanın gereğidir.”
 
CEZAYA İTİRAZ EDİLDİ 
 
Ata ve Yağcı’nın savunmaları ardından Disiplin Kurulu Başkanlığı, “Olumsuz davranışa yönelik gruplaşmaya neden olmak veya bu amaca yönelik gruba katılma” gerekçesiyle iki siyasetçiye bir ay kültürel ve sportif faaliyetlerden men cezası vererek, Ankara Batı İnfaz Hakimliği’ne itiraz yolu açık olmak üzere karar verdi. Söz konusu disiplin cezalarına dair Ata ve Yağcı, Ankara Batı İnfaz Hakimliği’ne avukatları aracılığıyla itiraz da bulundu.